Kód pojišťovny

Podpora pohybu u dětí

Ilustrační obrázek

V naší genetické výbavě je mimo jiné zakódován motorický vývoj jedince a k jeho rozvoji by mělo docházet automaticky a zcela přirozeně. Je důležité, v jakých podmínkách dítě vyrůstá a zda má dostatečně stimulující prostředí a správnou výživu. Do motorického vývoje dítěte může zasáhnout celá řada vlivů, která může způsobit komplikace. Jedná se zejména o zdravotní komplikace, špatnou manipulaci s dítětem, popřípadě o nevhodné používání různých pomůcek. V současné době je na trhu celá řada různých „vychytávek“, pomocníčků a pomůcek, avšak ne všechny jsou pro dítě potřebné nebo dokonce vhodné.

Raději si počkejte

Motorický vývoj by měl mít přirozený charakter a rozhodně bychom neměli propadat žádní panice nebo studu, že dítě kamarádky už sedí, chodí apod., protože každé dítě má své tempo a pokud je vše neurologicky v pořádku, pouze potřebuje delší čas. Rozhodně nic předčasně neurychlujte žádnými chodítky nebo dáváním dítěte do sedu, když to samo ještě nezvládlo. Tím bychom udělali akorát více škody než užitku. Vždy je spíš důležitá kvalita konkrétní motorické dovednosti, než samotné datum, kdy dítě dovednost udělalo.

Správná pohybová stimulace dítěte

Dítě bychom měli nechat v určité poloze až v případě, že ji samo zvládne. Do postýlky bychom dítě v žádném případě neměli ukládat jedním směrem. Střídáním polohy hlava – nohy měníme optické pole dítěte a stimulujeme tímto také zcela spontánní obracení hlavičky dítěte. Dále bychom neměli zapomínat na polohu na bříšku (do tří měsíců), která je důležitá pro posílení zádových a šíjových svalů. Dítě by však mělo být pod naším dozorem.

Podpora lezení

Aby dítě mělo dostatečnou podporu lezení, potřebuje také dostatek prostoru. Jakmile dítě zvládne otáčení ze zad na bříško a obráceně, měli bychom ho dávat častěji ven z postýlky, třeba na koberec nebo deku. Kolem dítěte rozložíme hračky nebo jiné podnětné předměty. Pamatujte si, že dítě, které se učí lézt, nepatří do ohrádky. V této fázi vývoje není vhodné používání botiček, protože vadí správné poloze chodidla.

Optimální míra pohybu

V současné době můžeme, co se týká pohybu vidět dva extrémy. Buď jsou rodiče pohybem až posedlí a snaží se dítě brzy úzce specializovat na nějaký sport nebo je druhá skupina peciválů, kteří pohybu nevěnují žádnou pozornost. Současná doba velice tlačí na výkon a pokud je dítě od raného věku tlačeno k maximálním výkonům, může se stát, že brzy „vyhoří“ a nebude mít k závodění chuť. Vše je však zcela individuální a nelze říct, že děti nerady závodí, ale je velké umění najít tu správnou a optimální míru tlaku a podpory. V počátku je určitě důležitý všeobecný rozvoj motorický schopností. Dětský organismus není na jednostrannou zátěž dobře připravený a může být naopak poškozen. Kosterní systém se vyvíjí a potřebuje při intenzivním zatěžování nějakou kompenzační aktivitu.

Prevence obezity

Pohyb u dětí je velmi dobrým preventivním prostředkem proti dětské obezitě. V posledních letech stoupá počet obézních dětí a dětští lékaři varují, že to může mít velký vliv na celou řadu dalších chorob (cukrovka, onemocnění srdce, zažívací problémy, onemocnění kosterních svalů apod.).

Cukrovinky

V rámci změny zákonů se chystá omezení cukrovinek ve školách, avšak to problém obezity nevyřeší. Dítě musí být vedeno ke zdravému stravování od mala a z domova, a to zcela přirozeným způsobem – příkladem rodičů. Žádné sankce a zákazy nejsou řešením vzniklých problémů. Je to bohužel až následek vzniklých a nahromaděných špatných stravovacích zvyklostí. Děti mají cukrovinek až příliš mnoho a někdy sušenky a jiné dobroty vyplňují hladové chvilky, což je špatně. Děti potřebují kvalitní jídla, které zasytí a odpovídají jejich věku a růstovým potřebám.

Celozrné cereálie

Celozrné cereálie jsou vhodnou alternativou, pokud dítě upřednostňuje sladké pokrmy. Zasytí po delší dobu a ještě poskytne organismu potřebné a důležité živiny. Děti bychom měli rozhodně naučit pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny. Děti by měly jíst pravidelně a neměly by mít dlouhé hladové přestávky, protože to je důležitá prevence vzniku cukrovky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.