Kód pojišťovny

Onemocnění ledvin a močových cest

Ilustrační obrázek

Ledviny jsou párové orgány, mají fazolovitý tvar o délce 10 až 12 cm, nacházejí se v bederní oblasti páteře pod vrstvou svalstva a pod dolními žebry.

Jsou upevněny v tukovém pouzdře, které je chrání před nárazy, prochlazením apod. V případě náhlého zhubnutí dojde k uvolnění tohoto pouzdra a jedna nebo dvě ledviny mohou klesnout do pánve.

Činnost ledvin

I když mají ledviny malou hmotnost, protéká čtvrtina krve, kterou srdce pumpuje do celého těla – každou minutu v klidu kolem pěti litrů krve, 1,25 litru z toho proudí právě do ledvin. To je z těch důvodů, že ledviny potřebují dostatečný krevní průtok, aby mohly krev účinně čistit. Jestliže dojde ke zhoršení funkce srdce, dostane se do ledvin méně krve a velmi často se sníží také jejich práce. Pro zachování dobré činnosti ledvin je podstatné udržet také zdravé srdce a cévy. Ledviny řídí naši vůli a ctižádost. Při nadměrné energii ledvin dochází k pocitům strachu ze selhání a k workoholismu. K ledvinám se v rámci tradiční čínské medicíny řadí také pohlavní ústrojí a konečná část tlustého střeva. Oslabené ledviny se projevují různými fobiemi, plachostí, potížemi s koncentrací nebo zapomnětlivostí.

Onemocnění ledvin

Onemocnění ledvin zvyšuje několikanásobně riziko onemocnění srdce a cév, a to z těch důvodů, že změny látkové přeměny při ledvinové nedostatečnosti vedou k vysokému krevnímu tlaku a kornatění tepen. To však platí také obráceně. K infekcím ledvin většinou dochází z dolních močových cest a šíří se močovým měchýřem vzhůru močovodem a později způsobují zánět ledvinových kanálků. Při opakovaných zánětech může dojít ke komplikaci zdravotního stavu nebo až k ledvinovému selhání. Mezi typický příznak patří hnis v moči. Zpočátku nemoci je moč čistá a až v močovém sedimentu je zjištěn zvýšený počet bílých krvinek a později se moč zakalí. K zákalu moči může také dojít z důvodu velkého množství nerozpuštěných solí.

Pyleonefritida

Zánět ledvin, který je vyvolán infekcí se nazývá pyelonefritida a může mít akutní průběh jako typické horečnaté onemocnění, které je provázeno silnými bolestmi v bederní části páteře. Nebo se může jednat o chronický průběh bez teplot, jako průvodní jev ledvinových kamenů, či jako důsledek vývojových anomálií močových cest. V případě, že dojde k selhání ledvin a stav vyžaduje nemocniční léčbu, je pacientovi zpravidla provedena dialýza, což je podpora pomocí umělé ledviny.

Zobrazovací metody

K zobrazování ledvin se používá větší množství metod. Zpravidla jako první metoda se používá ultrazvukové vyšetření (sonografie), které umožňuje posouzení velikosti ledvin, přítomnost případných zánětlivých změn a také ledvinových kamenů. Jestliže je toto vyšetření nedostačující, provádí se další vyšetření – vylučovací urografie. Jedná se o rentgenové vyšetření, během něhož se nemocnému vstříkne do žíly kontrastní látka vylučovaná ledvinami. Pomocí této metody lze zobrazit vývodné močové cesty – ledvinové pánvičky, močovody a také močový měchýř. Vyšetření neprovází žádná bolest. Díky ledvinám je zajištěna rovnováha a harmonie. Potíže v oblasti ledvin mohou signalizovat partnerské konflikty, potíže v mezilidských vztazích.

Ledvinové kameny

Většinou se ledvinové kameny skládají ze solí vápníku a fosforu. Příčinou vzniku jejich tvorby je infekce a zvýšená koncentrace vápníku v krvi. Kameny vyvolané infekcí vznikají ve větší míře u žen a někdy jsou natolik veliké, že nemohou projít močovodem. V takových případech zůstávají ležet v ledvinové pánvičce, narůstají a poté ji úplně vyplní. Dokonce získávají její přesný tvar, jako kdyby byly odlity, a proto se jim říká „odlitková litiáza“. Na rentgenových snímcích mají typický tvar jeleního parohu. Kamínky menšího tvaru mohou odcházet močovodem.

Močový měchýř

V močovém měchýři se hromadí odpadní látky vylučované ledvinami. Po jeho vyprázdnění dojde k uvolnění jak na fyzické, tak na psychické úrovni. Záněty močového měchýře bývají spojeny se zlobou a zklamáním. Lidé, kteří mají oslabený močový měchýř se velmi obtížně přizpůsobují, mají pocity poraženectví a trpí různými strachy. Mohou se objevit různé záchvaty pláče, přecitlivělost, žárlivost a podezíravost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.