Kód pojišťovny

Zuby jako indikátor krásy

Ilustrační obrázek

Zuby představují krásu, přitažlivost a také zdraví a vitalitu.

Zářivý úsměv je symbolem celé řady úspěšných hvězd a nedokonalé zuby nás mohou zatlačit někam, kde určitě patřit nechceme. Vztah k našim zubům prošel v posledních letech řádnou proměnou. Zubní hygiena se stala naprostou samozřejmostí a je to cesta, která vede ke zdravým zubům. Nejedná se pouze o stránku estetickou, ale i odstranění zubního kamene a také o léčbu zánětu dásní. Ošetřením u hygienistky můžeme zcela výrazně snížit zánětlivé složky v ústech.  

Zánět je postupný proces

Zánět se většinou neprojevuje v počátku nijak dramaticky a masivně. Mnohdy se jedná o lehká krvácení při čištění zubů. V případě, že se zánět nechá neošetřený, postupuje nenápadně až na okraj kosti, kost se pomalu rozpouští, dochází k obnažení kořene zubu, snižuje se lůžko, v kterém je zub ukotven. Úbytek kosti je bohužel nevratný jev a navíc bakterie z úst se dostávají do krevního oběhu. Ohrožené jsou i další orgány.

Ložisková infekce

V případě, že pacienta čeká transplantace nějakého orgánu nebo výměna srdeční chlopně, je nezbytné vyndání veškerých zubů, které i navenek vypadají bezchybně., protože v kosti pod nimi jsou již určité změny a stávají se místem ložiskové infekce. Lékaři by bez tohoto zákroku operaci neprovedli.

Zbytečný strach

Strach ze zubaře je poměrně častým celospolečenským jevem. Lidé mají většinou strach ze zvuků, bolesti, injekce nebo dávivého reflexu apod. Kvůli strachu nechodí lidé na preventivné prohlídky a začíná začarovaný kruh. V minulosti byly povinné zubní prohlídky u školních dětí a dnes je vše na rodičích, což bývá v některých případech problém. Rozhodně se nedá porovnat zubní péče v minulosti a nyní. Dnes je celá řada zákroků naprosto bezbolestných a strach bývá někdy zcela neopodstatněný.

Ortodoncie

Při rovnání zubů pomocí rovnátek se sestavuje léčebný plán a volí se vhodná technika a aparát, který dotyčný snese a bude dodržovat léčebný režim.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.