Kód pojišťovny

Přírodní prostředky na artritidu

Ilustrační obrázek

Artritida patří mezi autoimunitní onemocnění, kdy první známé stopy lidské artritidy pocházejí z období 4500 př.n.l., kdy údajně patřila mezi poměrně častá onemocnění pravěkých národů, což dokazuje řada kosterních pozůstatků. V současně době se tato nemoc diagnostikuje pomocí krevního rozboru a rentgenových snímků. Hlavním rysem tohoto onemocnění je zánět a bolest kloubů, provázené jejich postupným poškozením.

Jak se artritida projevuje?

Nemoc se začíná projevovat nejprve u menších kloubů, poté následuje ranní ztuhlost a mírné zduření, které zabraňuje pohybu. Klouby se začínají deformovat, kůže na prstech atrofuje a stává se lesklou a hladkou. Většinou jsou touto nemocí sužováni starší lidé, ale onemocnět artritidou mohou i děti. Částečně mohou pomoci lázně, zdravotní cvičení a také farmaceutika.

Revmatické formy nemoci

Artróza – jedná se o destrukci chrupavky v důsledku opotřebování a nadměrného přetěžování kloubu

Bechtěrevova choroba – zánětlivé onemocnění meziobratlových plotének, které vede ke ztuhnutí a nepohyblivosti páteře

Dorzopatie – bolesti zad, které jsou vyvolány páteří i měkkými částmi a orgány, které ji obklopují.

Dna – vzniká důsledkem zvýšené hodnoty kyseliny močové a ty vyvolají prudký kloubní zánět

Juvenilní artritida – zánětlivý revmatismus u dětí, který může mít chronický průběh kvůli poruše imunitního systému.

Osteoporóza – dochází k úbytku kostí, vzniká zejména skrze artritidu

Psoriatická artritida – zánětlivý kloubní revmatizmus, který je spojený s lupenkou a sníženou pohyblivostí kloubů

Revmatoidní artritida, polyartritida – zánětlivý kloubní revmatizmus, který je způsobený obrannou reakcí proti vlastnímu tělu, hovoříme o tzv. autoimunitním onemocnění. Jednoznačná příčina není známá.

Kolagenóza – kloubní revmatizmus napadá zejména vazivo.

Vakulitida - zánětlivé onemocnění cév, který vzniká důsledkem autoimunitního onemocnění a spouští zánětlivý revmatismus.

Přírodní prostředky

Kromě lékařských doporučení se také v rámci doplňkové léčba klade velký důraz na správnou a speciálně volenou životosprávu. Většina přírodních prostředků je dostupná a při léčbě byly zaznamenány pozitivní účinky.

Skořice

Patří ke starým léčebným prostředkům a zaujímá v čínské medicíně své důležité místo. Skořice patří mezi prostředky, které napomáhají k léčbě bolesti, má protizánětlivé účinky a dokáže zmírnit otoky a bolest kloubů. Ve skořicovém éterickém oleji bylo objeveno čtyřicet účinných látek a u některých z nich se předpokládá také protiartritická aktivita. Skořicový esenciální olej je možné použít formou aromaterapie. Vnitřně můžeme použít čaj jako nálev z celé kůry.

Banány

Banány obsahují vysoké procento draslíku a ten pomáhá v organismu udržovat v optimálním stavu hladinu elektrolytů, které distribuující vnitřní tělesné elektrické napětí, snižuje úbytek kostní hmoty a zmírňuje bolest. Lidem, kteří trpí artritidou, se doporučuje konzumovat dva banány denně v jakékoli úpravě.

Rybí tuky

Rybí tuky napomáhají blokovat zánětlivé procesy. Mastné kyseliny omega -3 jsou považovány za arachidonové kyseliny. Losos, sleď, makrela, tuňák a jiné tučné ryby dodávají zvlášť efektivně působící omega 3 kyseliny. Metabolismus z nich vytvoří látky působící jako blokátoři zánětu. Současně uzavřou metabolickou cestu, přes kterou tělo z kyseliny arachidonové vyrábí eikosanoidy. Pozitivní přínos rybích tuků se ovšem dostaví teprve po dostatečně dlouhém přísunu, když se v organismu akumulovalo dostatečné množství mastných kyselin omega -3. Také strava, která je bohatá na ryby nemůže nahradit léky , ale může rozhodně přispět ke zlepšení zdravotního stavu.

Česnek

Česnek je velice bohatý na vitaminy A, B a C, dále obsahuje selen, jod a podporuje obranyschopnost, látkovou výměnu a kosterní systém. Další jeho předností je snižování cholesterolu a krevního tlaku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.