Kód pojišťovny

Lupénka

Ilustrační obrázek

Lupénka je chronická zánětlivá porucha imunity, kterou trpí zhruba jedno procento obyvatel Evropské unie. Na kůži dochází k tvorbě růžových a červených skvrn, které se typicky olupují. Toto onemocnění má zpravidla období akutního vzplanutí a období zklidnění. U dětských pacientů mohou být postižené oblasti pokryté shluky menších flíčků slzovitého tvaru. U malého procenta postižených může dojít k vytvoření puchýřů, které jsou naplněné nenakažlivým hnisem.

Jaké jsou příčiny?

Jedná se o přemrštěnou imunitní reakci na nebezpečný příznak. Pod pojmem „nebezpečný příznak“ si můžeme představit infekci, zranění nebo operaci, ale často se jedná také o stres nebo o reakci na léky, popřípadě na počasí. Imunitní buňky kůže vlastního těla napadají organismus, a čelí nebezpečí nekontrolovaným růstem nových buněk. Tyto nevyvinuté buňky se hromadí jedna na druhé a způsobují začervenání, svědění, pálení a odlupování kůže, jež lupénku provází.

Kdy se lupénka projeví?

Onemocnění se poprvé projeví buď mezi 15. a 35. Rokem života, nebo po padesátce. Jestliže postihne jedince v mladším věku, potom lze často v rodině vystopovat již dřívější výskyt lupénky. Pokud se lupénka vyskytne v pozdějším věku, pak zde pravděpodobně hrají roli faktory jako nadváha, vysoký tlak nebo kouření. Existuje více druhů lupénky a nemocného mohou v některých případech postihnout i souběžně. Často se také stává, že jeden typ lupénky vystřídá po letech jiný.

Plaková lupénka - patří mezi nejrozšířenější typ a na kůži se vytváří začervenalé plošné skvrny, které jsou pokryté stříbřitě bílými šupinkami buněk odumřelé kůže. Mezi nejčastější místa výskytu patří lokty, kolena nebo kštice, avšak postižena může být kterákoli část těla.

Kapkovitá - často se projeví v pozdním dětském věku nebo v průběhu dospívání. Na kůži se vytváří menší a rozptýlené skvrny. Tento typ lupénky bývá často způsoben streptokokovou infekcí. Skvrny nebývají zpravidla tak vyvýšené a prvotní propuknutí nemoci se může objevit v dětství nebo v prvních letech dospělosti a může být spuštěna zcela náhle.

Inverzní - objevují se lesklé a červené fleky zejména v záhybech kůže a také v citlivých oblastech (např. třísle, podpaží, hýždě). Podráždění bývá způsobeno zejména pocením.

Erytrodermická – je poměrně vzácná a jedná se o vysoce zánětlivou formu, která může postihnout větší část kožního povrchu. V některých případech může být také smrtelná.

Lupénková artritida – přibližně u dvaceti procent nemocných se s lupénkou objeví také artritida. Lupénka tedy může souviset s jinými onemocněními.

Stupně onemocnění

Stupeň onemocnění určuje lékař podle indexu plochy postižení a závažnosti lupénky. U každé zasažené plochy lékař změří míru zarudlosti, tloušťku, míru olupování odumřelé tkáně a rozsah zasažené kůže. Za lehkou formu se považuje taková forma lupénky, při níž má pacient na těle pouze pár skvrn, které nepřesáhnou tři procenta plochy těla. Při mírné formě pokrývají skvrny tři až deset procent a u těžké formy se jedná o postižení více než deset procent kůže.

Jak si můžeme zlepšit kvalitu života?

  • Vyzkoumejte, které produkty vám co nejvíce dráždí pokožku, a pokud je to možné, snažme se jim vyhýbat, abyste postižení redukovali na minimum.

  • Snažte se být aktivní, protože fyzická aktivita redukuje nebezpečí postižení lupénkou a omezuje její sílu.

  • Použití domácí lázně ze solí z Mrtvého moře nebo koloidními ovesnými vločkami dokáže uklidnit pokožku, která je postižena lupénkou.

  • Vyhýbejte se tabáku, alkoholu a jiným dráždidlům,

  • Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost, protože i ta má vliv na stupeň postižení.

  • Sluníčko a pobyt u moře může stav pokožky také výrazně zlepšit. Lupénka se projevuje nejvíce v zimním období.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.