Kód pojišťovny

Vylučování

Ilustrační obrázek

Vylučování je děj, při kterém se organismus zbavuje vlastních odpadových produktů. Veškeré složky lidského těla produkují nepřetržitě odpadové látky, které musí být z těla odstraněny. V případě, že se tak nestane, dojde k otravě vlastními odpadovými produkty. Plíce, ledviny, játra a střeva zajišťují, aby se tak nestalo.

Funkce plic

Odpadní látky vznikají také při základním ději tvorby energie v buňkách lidského těla. Při splování glukózy, nejčastějšího energetického zdroje v lidském organismu, vzniká voda a oxid uhličitý. Ten se rozpouští v krvi a přenáší do plic, které jej vydýchají. Oxid uhličitý patří k nejdůležitějším odpadovým produktům, které se z těla odstraňují. Jestliže se tento plyn rozpouští v krvi ve větším množství než běžně, dochází tím k okyselení krve. Tím může dojít k ochromení některých chemických reakcí, což je pro organismus ohrožující.

Ledviny

Veškeré buňky lidského těla zapojují do svých chemických reakcí bílkoviny. Při rozkladu bílkovin vznikají odpadové látky, které obsahují dusík. Za odstraňování dusíkatých látek z krevního oběhu, z nichž většinu představuje močovina, odpovídají ledviny. Mimo jiné ledviny kontrolují množství vody obsažené v těle a udržují správnou rovnováhu obsahu solí v tělesných tekutinách. Činnost ledvin je poměrně složitý děj. Každou minutu přitéká do ledvin zhruba jeden litr krve. Každá ledvina obsahuje asi 2 miliony mikroskopických funkčních jednotek (nefronů), kde se krev nejprve filtruje. Odfiltrovaná plazma následně protéká ledvinným kanálkem, kde se z ní většina vody a solí opět vstřebá zpět do krevního běhu. Během průtoku tímto kanálkem se tekutina, která jím protéká, stále více zahušťuje a mění se posléze na výslednou moč, která odtéká do močového měchýře.

Játra

Játra představují obrovskou chemickou továrnu a skladiště. Jaterní buňky jsou seskupené do útvarů okolo centrálně umístěných žilek, které přivádějí krev bohatou na odpadové látky. Jaterní buňky tyto látky z krve odčerpávají, zpracují je a prostřednictvím žluči je vyloučí do žlučovodu. Drobné žlučovodné kanálky se spojují do větších, a nakonec vytvoří společný žlučovod.

Žlučník

Žluč se shromažďuje v žlučníku a ten se smršťuje vždy v okamžiku, kdy se do tenkého tlustého střeva dostane natrávená potrava ze žaludku. Je to z těch důvodů, že žluč obsahuje látky, které umožňují emulzifikaci tuků – rozpad velkých tukových kapek na malé kapénky, podobně jako působí například saponáty a ulehčují tak jejich vstřebávání. Žluč nemá význam pouze pro odstraňování toxických látek, ale hraje důležitou roli v procesu trávení.

Střevo

Po vstupu do žaludku se potrava smísí s kyselinou chlorovodíkovou a přemění se na tekutou tráveninu. Ta potom vstupuje do tenkého střeva, kde probíhá dále proces trávení a kde se vstřebá většina potřebných výživných látek. Nakonec jde do tlustého střeva neboli tračníku. Je to zhruba 1,5 m dlouhá široká trubice, která začíná v pravé dolní části břicha, táhne se vzhůru, kde e otáčí a probíhá napříč břichem až ke konečníku. Průběh připomíná podkovu.

Vstřebávání živin

V průběhu pobytu v tlustém střevě se vstřebává střevní sliznicí do krve zbytek živin a voda, takže dochází k zahuštění střevního obsahu. Nakolik je výsledná stolice tuhá, závisí na tom, kolik vody se ze střevního obsahu absorbuje. Většinu objemu stolice zaujímají zbytky přijaté potravy. Stolice obsahuje některé odpadové tělesné produkty vyloučené buď střevní sliznicí nebo prostřednictvím žluči.

Kůže

Zejména v horkých dnech dochází v organismu ke ztrátě velkého množství solí a vody pomocí potu. Pot je produktem potních žláz, které jsou uloženy v kůži a jeho hlavní funkcí je regulace tělesné teploty. Odpařováním potu z povrchu kůže se odčerpává značné množství tepla. Jestliže se člověk nepotí, odstraní se přebytečná sůl stejně lehce za pomocí ledvin, takže pot neplní při odstraňování odpadních produktů významnější úlohu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.