Kód pojišťovny

Lékárnička na cesty

Ilustrační obrázek

Lékárnička na cesty musí obsahovat vše potřebné na zdravotní obtíže, které nás mohou na cestách potkat. Její obsah se liší podle délky a místa pobytu, podle způsobu trávení dovolené, podnebí a dostupnosti lékařské a lékárenské péče. Pokud používáte svou cestovní lékárničku opakovaně, je důležité před cestou zkontrolovat dobu použitelnosti jednotlivých přípravků.

Základem každá lékárničky by měly být léky, které pravidelně užíváte. Dbejte na to, abyste jich měli v zásobě dostatečné množství. Velmi důležité je léky na dovolenou správně zabalit. Aby byly léky přehledné a skladné, je vhodné dát vždy jeden druh léku i s příbalovým letákem o použití do plastového uzavíratelného sáčku. Pokud byste museli o dovolené navštívit lékaře, ten podle příbalového letáku bezpečně pozná, jaké léky užíváte. Kvalitní přípravu a vybavení se léky pro případné řešení zdravotních problémů by neměli podceňovat zvlášť lidé s chronickým onemocněním, zejména kardiaci, diabetici, alergici a též těhotné ženy. Vhodná je konzultace s lékařem a volba destinace dle aktuálního zdravotního stavu.

Přípravky na cestovní nevolnost

Mnohé z nás při dovolenkových přesunech postihuje tzv. kinetóza, tedy nevolnost. Přibalte proto antikinetika/antiemetika v podobě tabletek či cestovních žvýkaček nebo homeopatické léky, které předcházejí nevolnosti a zvracení. Přípravek na cestu mějte přichystán nejen pro cestu na dovolenou a zpět, ale i pro případ cestování v místě pobytu. Důležité je přípravek užít přibližně hodinu před jízdou dopravním prostředkem, aby byla zaručena jeho účinnost.

Cestování přináší ještě jedno nemalé úskalí. Trvá-li příliš dlouho a není-li příliš prostoru pro dolní končetiny, ani možnost se více pohybovat, hrozí tzv. economy class syndrom – syndrom ekonomické třídy. Důsledkem dlouhého sezení bez možnosti pohybu ve stísněném prostředí totiž může být vytvoření krevní sraženiny v žilách nohou, která při uvolnění způsobí plicní embolii, což je život ohrožující stav. Proto je nezbytné po dlouhou dobu letu či nezbytného sezení nohy cíleně procvičovat a protahovat (kroužit v kotníku, masírovat plosky nohou a prsty). Vhodné je též užití kompresních punčoch, které mají preventivní účinek proti otokům a snižují tak riziko trombóz.

Zažívací potíže

Potíže se zažíváním postihují cestovatele nejčastěji. Může se jednat o pálení žáhy, zácpu, nadýmání, poruchy trávení, křeče nebo průjem. Částečně lze zažívacím potížím předejít také používáním balené vody a pečlivým výběrem jídla v rizikových oblastech. Bude se zdát přehnané používat balenou vodu také na čištění zubů a hygienu, nicméně opatrnost se vyplatí, zejména u dětí. Pokud vás i přesto zažívací potíže postihnou, je důležité dostatečně doplňovat tekutiny a podpořit samoléčbu vhodnou dietou. Někdo vozí na dolovenou láhev tvrdého alkoholu, ale není to samozřejmě počin, který lze doporučit každému.

Ačkoli se to na první pohled nezdá a lidé se na cestách obávají spíše exotických chorob, nejčastějším zdravotním problémem cestovatelů vůbec je průjem. Pro samoléčbu běžného průjmu se hodí osvědčené medicinální uhlí či jiná forma dezinfekčně působících prostředků ve formě rozpustného prášku, tobolek či tabletek. V případě opravdu silného a urputného průjmu nepodceňujete případnou dehydrataci a připravte si rehydratační roztok. Na střevní potíže přibalte probatika a prebiotika ve formě tobolek či rozpustného prášku, jež stabilizují střevní prostředí.

I takové obyčejné pálení žáhy po nevhodném, pálivém či jinak dráždivém jídle může být skutečně nepříjemné, tehdy pomůže antacidum kupříkladu ve formě žvýkacích pastilek s rychlým účinkem. Nejlepší je však prevence – tedy střídmost v jídle a alkoholických nápojích, které ve spojení s horkým počasím vedou k nepříjemným stavům i pro zdravého člověka.

Tím, že se ocitneme v neznámém prostředí, mnohdy s notným časovým posunem oproti našim zvyklostem, může nastat i opačný problém. Zácpa. V první řadě se rozhýbejte, každý den si dopřejte procházku, pijte dostatek neperlivé vody, nakupte si hrušky, a pokud ani tyto laické recepty nezaberou, mějte připravenou první pomoc v podobě laxativ ve formě bylinného čaje, kapiček, tablet nebo čípků.

Nezapomeňte na alergie

Do lékárničky patří také přípravky na alergii. Ty pomohou při kopřivce, poštípání hmyzem nebo u mírných popálenin a podráždění sluncem. Pokud jste na cokoliv alergičtí, poraďte se před cestou s lékařem, jakými příspěvky se vybavit. Jste-li alergik či astmatik, jistě jste vybaveni svými běžnými léky (antihistaminiky a bronchodilatačním sprejem), na cesty je vhodné nachystat si navíc tzv. záchranný balíček pro případ nenadálé prudké alergické reakce, je též dobré mít k dispozici adrenalinovou autoinjekci do svalu, která vám může zachránit život při anafylaktickém šoku.

Běžné alergické projevy řešíme volně prodejnými antihistaminiky, projevy na kůži je dobré potřít protialergickým gelem nebo použít homeopatika. Platí to i pro tzv. solární alergii – drobné, svědivé puchýřky, které vznikají jako reakce na sluneční záření (někdy v kombinaci s nevhodně vybraným opalovacím prostředkem). Ochrana před sluncem je samozřejmostí – používáme vyšší faktor pro dětskou pokožku (30 až 50). Co se týká nás dospělých, musíme zvážit, jak snadno se naše pokožka spálí, a také vzít do úvahy, jak dlouho se budeme na slunci vyskytovat. Nejste-li si jisti svým „fototypem“, poraďte se s kožním lékařem. Nezapomeňte na hydratační tyčinku na rty s SPF faktorem a přikrývku hlavy. Lékárnička by měla obsahovat sprej s panthenolem či chladivý gem na spálená místa, která utiší bolest a omezí tvorbu puchýřků.

Chraňte své oči

Během léta nás mohou oči často pálit, řezat či slzet. Na vině nemusí být pouze slunce, ale také prach vyprahlých plání či pyl neznámých květin. Lékárničku proto obohaťte o kapky do očí s hydratační složkou (umělé slzy), zpravidla glycerinem, protialergické kapky, případně kapky s antibakteriální či antibiotickou složkou. Účinnou složkou očních kapek bývá borová voda, a pokud sáhneme do přírody, pak heřmánek pravý, sléz lesní nebo měsíček lékařský.

Hmyz je všudypřítomný

Nejen klíšťata okážou našemu zdraví pěkně zavařit. Komáří bodnutí může být v tropických oblastech i smrtelné. Malárie je nebezpečné onemocnění, které si ročně vyžádá tisíce obětí. Navíc čím později je nasazena léčba, tím menší je šance na uzdravení. Je proto vhodné užívat profylaxi (před začátkem pobytu v malarické oblasti a po celý čas zde strávený), se kterou vám poradí v centrech cestovní medicíny. Přibalte si též speciální háček na klíšťata, dezinfekci a nezapomeňte na repelenty včetně šetrnějších verzí určených pro děti. Některé repelenty jsou součástí opalovacích krémů a mlék. Hodí se i odpuzovací přípravek na veškerý hmyz. V některých oblastech je dobré, a dokonce nezbytné spát pod moskytiérou

Letní nachlazení

I když se nám to nezdá, také během léta můžeme přijít k nachlazení, kašli a rýmě. Teplota nám povyleze o cosi výš. Při rýmě přinese úlevu nosní sprej či kapky do nosu (silice tea tree, eukalyptus, máta peprná, tramazolin-hydrochlorid, mořská sůl a další). Pokud se ozve bolest v krku a antibakteriální pastilky (např. s echinaceou, islandským lišejníkem, mátou peprnou, eukalyptem) nepomáhají, nasadíme účinnější zbraň – místní antibiotikum (sprej) s účinnou látkou fusafungin, který pomáhá při angíně, rýmě, zánětu vedlejších nosních dutin či zánětu průdušek. Na podporu rychlejšího ústupu nachlazení zvyšte přísun vitaminu C.

Ženské problémy

Hojné koupání často připraví nemilé překvapení v podobě gynekologického zánětu – proto do lékárničky patří též vaginální tobolky nebo čípky na mykózu (existují i v kombinaci s krémem). Ani zánět močových cest není zřídkavá záležitost – na močové cesty zabírá extrakt z brusinek, dobré je také mít v zásobě osvědčená antibiotika (po poradě s lékařem).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.