Kód pojišťovny

Vůně kávy

Ilustrační obrázek

První kavárny vznikly v šestnáctém století na území současné Saudské Arábie – v Mekce a Medině. Zpočátku byly kavárny nejprve výsadou islámského světa a sloužily především k náboženským účelům. Káva se k nám do Evropy dostala v sedmnáctém století díky italským obchodníkům, kteří ji rozváželi z benátského přístavu dále na starý kontinent. Nelze se proto divit, že nejstarší kavárnu najdeme právě v Benátkách. První písemné zprávy o pozitivním vlivu kávy na lidský organismus se datují kolem roku 1820 a byly popsány německým vědcem F.Rungem. Ten popsal, že káva obsahuje alkaloid kofein, který stimuluje srdeční činnost, nervy atd.

Kulturní život

Především na konci 19. Století a na začátku 20. století byly kavárny centrem kulturního života mnoha měst. Dříve v nich muži uzavírali obchody a zakládali politické strany. V současné době navštěvují kavárny samozřejmě jak muži, tak i ženy a je to místo setkávání, zastavení a odpočinku v rušném dni. Pro mnoho lidí představuje ranní káva start do nového dne a nedovedou si bez takového šálku představit začátek dne.

Běžný šálek kávy

V běžném šálku kávy je obsažen kofein v koncentraci asi 0,05% . Lidé, kteří pravidelně konzumují kávu, uvádějí, že káva jim umožňuje se lépe soustředit a mají více potřebné energie. Vzhledem k tomu, že kofein není na obsahu zakázaných látek, mohou ho používat i sportovci. Bylo zjištěno, že kofein přispívá k obnově glykogenu ve vyčerpaných svalech, ale tento mechanismus nebyl ještě dostatečně objasněn. Nic se ovšem nesmí přehánět. Na druhou stranu konzumace příliš nadměrného množství kávy může vyvolat nespavost nebo třes svalstva. Kávu by neměly pít těhotné ženy a lidé, kteří trpí zažívacími potížemi nebo žaludečními vředy.

Antioxidanty

V kávě jsou obsaženy antioxidanty chránící náš organismus před volnými radikály a současně s tím souvisí také zvýšení odolnosti nervového systému a obranyschopnosti těla. Odborníci poukazují na skutečnost, že káva má v celkovém poměru vyšší antioxidační účinky než zelený čaj.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.