Kód pojišťovny

Nemoci a emoce

Ilustrační obrázek

O tom, jak souvisí duše a tělo, měli představu už naši předkové. Když někdo zkolaboval z těžkého šoku, „puklo mu srdce“. Dlouhodobá nechuť k jinému člověku znamenala, že dotyčnému někdo „ leží v žaludku“ a opravdu někteří lidé nedokážou v přítomnosti nenáviděné osoby jíst ani pít, nebo aspoň mají zkaženou chuť. Platí to i v situacích, kdy jsme nervózní, třeba před zkouškou. V tomto případě pomohou relaxační techniky.

Zanedbaná žaludeční neuróza (jak se tomuto stavu říká) totiž může skončit vředovou chorobou.

Podle odborníků na psychosomatiku jsou játra sídlem našeho celkového životního vyladění. Pokud nedokážeme zvládnout výzvy, které před nás život klade, játra si poškozujeme. Když jsou v nepořádku, jsme agresivní. Agrese vychází z nespokojenosti se životem, kterou si mnohdy ani neuvědomujeme. Příkladů, jak duše ovlivňuje organismus, je mnoho. Méně se ví, že také stav těla může ovlivnit psychiku. Ostatně, kdo by neznal přísloví „ve zdravém těle zdravý duch“. Když si necháte od maséra pravidelně uvolňovat ztuhlé svaly na zádech, časem se můžete i vy sami cítit volnější. Žlučníkový čaj nás zbaví zahořklosti. Pročištění ledvin pročistí naše vztahy.

Co nás trápí nejvíce

Nejznámější nemocí, za kterou může hlavně psychika, je nejspíš podrážděný žlučník. Všechny naše vzteky, které jsme v sobě nastřádali a potlačili, se vrazí právě tam a také do jater. Nevlídným střetům ve vztahu k jiným lidem se neubráníme a nemůžeme se nepříjemné osobě mstít jen proto, abychom si nepoškodili žlučník. Ani vzteklé nadávky nám nepomohou. Přesto si můžeme pomoci: doma můžeme „zbít“ polštář nebo se prostě vymluvit kamarádce.

Civilizační chorobou dneška jsou bolesti zad. Mohou být samozřejmě způsobené špatným sezením u počítače, příliš těžkou fyzickou prací nebo nekvalitní obuví, ale velmi často se právě na zádech projevuje duše. Bolesti v kříži ukazují, že máme s někým trápení a nevíme si rady. Bederní oblast bolí, když „vlečeme na bedrech celý svět“. Zatuhlé svaly v oblasti ramen a šíje nám říkají, že jsme něčím svázaní, nemůžeme se z něčeho vyhrabat. Potíže se zády jsou typické pro workoholiky, tedy ty, kteří jsou závislí na práci. Tito lidé nedokážou vysadit ani na minutu, nechtějí mít volný čas a kvůli práci jsou ochotni zničit i všechny své mezilidské vztahy.

Své psychické příčiny může mít i obávaná rakovina. Podle dr. Hamera, který svůj objev zveřejnil už v roce 1981, je zhoubný nádor důsledkem prožitého šoku. S tím souhlasit můžeme nebo nemusíme. Je ale jisté, že pokud si nevšímáme psychické nepohody, která rakovině předcházela (a ta se vždy najde), nemoc se i po vyléčení vrací.

Duše a tělo                                                                                

Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině a to z dvou slov „psyché“ – duše a „soma“ – tělo. Její úlohou je zkoumat vztahy mezi těmito dvěma slovy, a to hlavně z vlivu psychických funkcí a pochodů na organizmus.

V současnosti je člověk stále ve spojení s jinými lidmi. V tomto soužití každý člověk reaguje jinak. Každý z nás má různé postoje, zájmy, vlastnosti a schopnosti, které v rámci interakce aplikuje. Na světě se nenajdou dva lidé, kteří by měli stejné chování, ale jsou určité vlastnosti a schopnosti specifické pro určitou osobnost. Stejně i člověk s psychosomatickým onemocněním má většinou některé vlastnosti, které předpokládají větší náchylnost k těmto onemocněním.

Důraz se klade na postoje člověka k určitým situacím. Například v situaci náhlé ztráty zaměstnání může osoba zaujmout různý postoj, který je zjednodušeně negativní nebo pozitivní. Vždy existuje více možností, jak se se situací vyrovnat, člověk se jí může poddat, a nebo s ní bojovat; nechat se situací ovlivnit, a nebo ovlivnit ji. Hodně záleží na schopnosti člověka bojovat s překážkami. Vznikem onemocnění jsou více ohroženi lidé častěji podléhající depresím a anxiozním (úzkostným) stavům, ale i ti, kteří mají problémy projevit svoje pocity.

Při různých psychosomatických onemocněních je přítomný i pocit méněcennosti, negativní vztah k vlastní osobě. I určité osobností rysy, jako např. perfekcionizmus, jsou přítomné při psychosomatických onemocněních, v tomto případě hlavně při bulimii a anorexii.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.