Kód pojišťovny

Voňavá levandule a exotické léčivky

Ilustrační obrázek

Levandule patřila u starých Řeků k velmi oblíbeným bylinám a byla používána jako přísada do koupelí. Vhodné podmínky k růstu měla levandule zejména v jižní oblasti Francie, kde byla hojně využívána zejména pro své uklidňující, antiseptické a hojivé účinky. Čaj ze sušených květů působil proti nadýmání a střevním potížím. V průběhu osmnáctého století byla levandule oceňována při onemocnění mozku, kdy nemocní při hysterii nebo epilepsii inhalovali levanduli. Pomocí aromaterapie se také léčily záněty dutin a bronchitida. Levandule se sklízí od konce června až do poloviny měsíce srpna.

Pomocník v domácnosti

Mechanický rozprašovač můžeme naplnit vodou a přidáme do něj asi 25 kapek levandule. Roztok potom rozstříkáme po místnosti nebo na záclony, koberce a dosáhneme krásného provonění. Pokud si chceme vytvořit přírodní aviváž, rozmícháme do polévkové lžíce bílého vinného octa jednu kapku levandule a nalijte do přihrádky v pračce. Prádlo bude příjemně vonět a zbaví se škodlivých bakterií.

Hydrolát

Při destilaci levandule pomocí vodní páry vzniká produkt, tzv. hydroláz. Zahrnuje v sobě éterický olej, ale v daleko jemnější koncentraci. Touto květnovou vodou můžeme zklidnit a zchladit podrážděnou pokožku po slunění a po holení. Čistí mastnou a problémovou pleť se zánětlivými uhříky a s černými zanesenými póry. Hodí se rovněž pro vlasovou pokožku a na oplach vlasů po umytí. V sedacích koupelích pomáhá léčit kvasinky a vaginální infekce.

Ústní voda nebo tužidlo

V naší koupelně bychom rozhodně neměli zapomenout na levandulový ocet. Jestliže přidáme jednu kapku na zubní kartáček spolu s pastou, máme krásně čisté zuby od usazeného plaku. Spolu se sklenkou vody může sloužit jako ústní voda, která pomáhá hojit záněty, drobné ranky a afty v ústní dutině. Současně funguje jako kondicionér a lehké tužidlo. Kapky voňavého přípravku hojí také zánětlivé vřídky na pleti u dospívajících nebo u osob postižených akné.

Při otoku nohou

Částečná bylinná koupel s levandulí pomáhá odstranit únavu u oteklých nohou a zabraňuje také tvorbě plísní. Vůně levandule odhání komáry a hmyz a funguje jako dokonal repelent. Současně potlačuje svědění a otok po hmyzím kousnutí.

Ochrana před moly

Jestliže napěchujeme látkové sáčky květy a uložíme je do skříně, tak jejich provonění zabrání molům, aby vám ničily šatník. Levandulové polštářky můžeme vložit pod podušku. Usušenou levanduli můžeme dát také pod okno (kvůli hmyzu) nebo ji hodíme do krbu a máme krásnou vzpomínku na léto.

Výkonné svaly

U sportovců bylo zaznamenáno, že levandulový éterický olej tonizuje svalstvo pro lepší fyzický výkon a následně po fyzické námaze napomáhá k rychlé regeneraci. Působí preventivně proti křečím a uvolňuje stažené svaly. Napomáhá také k odstranění bolesti pohybového aparátu v důsledku nadměrného přetěžování.

Emoce

V rámci psychického působení bylo zaznamenáno, že levandule zmírňuje stavy nervového vypětí a úzkosti. Na zmírnění psychických potíží se doporučuje celková bylinná koupel ve vaně o teplotě 37°C, která by měla trvat 15 až 20 minut.

Původní levandulové plantáže

Bohužel se z jižní Francie pomalu vytrácejí původní levandulové plantáže. Zhruba osmdesát procent ze čtyř set provensálských farem v současné době raději produkuje Luandin, který lidé velice často zaměňují za levanduli. Keřík dorůstá pod hranici osmi set metrů nad mořem, jeho stonek má dvě větvičky a květy se vyznačují sytě fialovou barvou. Kříženec levandule úzkolisté a širokolisté produkuje pětkrát více silice než pravá levandule. Pro zemědělce je pěstování této odrůdy daleko více ekonomičtější.

Vítod tenkolistý

Jedná se o exotickou léčivku, která roste na slunných kamenitých částech a suchých písčitých oblastech např. v severní Číně, Mongolsku, v Rusku nebo Altaji. Vítod tenkolistý je vytrvalá a nízká bylina zhruba 30 cm vysoká a listy jsou střídavé, takřka přisedlé, řídce ochlupené. Lodyhy jsou zakončeny štíhlými a hustými klasovitými hrozny, které jsou složené z drobných nachových květů. Lodyhy jsou zakončeny štíhlými a hustými klasovitými hrozny, které jsou složené z drobných nachových květů. Plod má podobu tobolky, která je blanitá,stlačená a dvoupouzdrá. Tato bylina je známá svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky.

Léčivé působení

Kořen vítodu tenkolistého má palčivou chuť, je hořký a stimuluje dráhu ledvin, plic a srdce. Napomáhá k odstranění hlenu a hnisu a také toxinů, otoků a abscesů. Jeho užívání se nedoporučuje při žaludečních a dvanáctníkových vředech. Napomáhá léčit nespavost a zapomnětlivost, odstraňuje křeče a některé hnisavé procesy na kůži. V rámci užívání se doporučuje denní dávka zhruba 3-10 g suché drogy v podobě odvaru nebo prášku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.