Kód pojišťovny

Pečujte o své nohy

Ilustrační obrázek

Nohy používáme stále a nesou nás všude tam, kam potřebujeme, a proto bychom jim měli věnovat náležitou pozornost. V dolních končetinách se koncentruje napětí z celého těla. Není proto vůbec žádný div, že po hodinách stání, či chození v nich pociťujeme únavu a nohy nás začnou bolest. Nadměrná zátěž na dolní končetiny představuje velký problém pro krevní oběh nohou, může způsobovat únavu nebo bolest nohou, natékání nohou nebo křeče.

Křečové žíly

Křečové žíly neboli varixy se častěji objevují u těžce fyzicky pracujících osob a jedinců, kteří pracují ve stoje, rizikovým faktorem je gravidita. U nás zhruba každý pátý jedinec trpí křečovými žilami, přičemž ženy mají větší sklon k tomuto onemocnění než muži.

Masáž unavených nohou

Automasáž nohou představuje pro unavené nohy to nejlepší, co můžeme udělat. Nejen, že osvěžuje a odstraňuje únavu, ale také podporuje odtok krve a lymfy k srdci a odvodňuje. V sedu můžeme začít masáží nohou na stehně, použijeme obou rukou a postupujeme od kolena k bokům a hýždím. Také můžete provést i tepací hmaty vnější hranou ruky. Důležité je věnovat péči chodidlu, které jemně promačkáme a postupujeme vždy od prstů směrem vzhůru.

Cvičení pro zdravá chodidla

Nohám prospívá pomalé cvičení a kroužení kotníků, chůze po špičkách a po patách a cviky typu „píďalka“, kdy můžeme pod ploskou nohy hrnout jemnou látky nebo zvedat kamínky, popř. tužku. Také si můžeme do bedýnky nasypat ploché kameny, které nasbíráme venku a postojem v bedýnce můžeme stimulovat reflexní plošky chodidla. Měli bychom však začít postupně, nejprve jen minutu a až potom čas prodlužovat. Kamínky však nesmí mít ostré hrany.

Nepříjemné křeče

Křeče v dolních končetinách bývají způsobeny náhlým stahem svalstva. Většinou udeří v klidu nečekaně, a to zejména v noci. Příčinou bývá špatný krevní oběh, nedostatek látek (zejména hořčíku), nevhodná pozice nebo prochladnutí. Při vzniklých křečích v lýtku se usadíme na zem a končetinu, která je v křeči dáme na druhou. Pomocí prstů ruky provádíme jemné hnětení svalstva lýtka a pro zklidnění třeme od kotníků ke kolenům a pracujeme směrem k srdci.

Při otocích nohou

Otoky nohou bychom neměli podceňovat, protože mohou signalizovat onemocnění srdce nebo ledvin, cukrovku, hormonální změny, dlouhé stání nebo sezení, ustrnulou pozici nohou nebo vedlejší účinky některých léků. Určitě je na místě konzultace s lékařem a také použití masáže nebo osvěžující koupele dolních končetin může pomoci. Z reflexní terapie se doporučuje při otocích nohou stimulovat dráhu jater, sleziny a žlučníku.

Zdravá chodidla

Zdravá chodidla nás spojují s léčivou energií země. Na chodidla našlapujeme při každém našem kroku, fungují jako vysílače bioenergetické, čili z hlediska organismu pocházející energie, a současně jako přijímače a předavače proudů, které pocházejí ze země. Velmi nepříjemný vliv na krevní oběh a energie má nepohodlná a těsná obuv. Měli bychom se tedy vyhýbat botám, které nás tlačí a způsobují na chodidle otlaky nebo mozoly, což bývá signálem špatného prokrvení.

Chůze naboso

Chůze naboso zaznamenává v poslední době obrovskou popularitu, protože je přirozená a zdraví stimulující. Chůzí naboso po nerovném terénu člověk automaticky uvolňuje reflexní zóny, které se nacházejí na plosce chodidla. Tím, že lidé kdysi chodili bosí, měli dostatek stimulace na tzv. reflexní plošky. Současný civilizovaný člověk těsní svou nohu v úzké botě a v létě u moře nosí sandály nebo plážové boty, aby ho kamínky netlačily. Tím se však ochuzujeme o přirozenou stimulaci chodidel.

Když bolí kolena

Kolena si zaslouží péči, protože, když začnou bolet, bývá již zpravidla pozdě. Bolesti kolen se zpravidla zvětšují, když jsou kolena nadměrně zatěžovány buď sportem nebo nadbytečnými kilogramy. Kolenům prospívá vodoléčba, pobyt v termálních lázních, různé typy obkladů, posilovací cvičení stehenních svalů, jemná rehabilitace.

Artritida

Pod názvem artritida se ukrývá celá řada typů tohoto onemocnění (revmatoidní artritida, osteoartritida, Bechtěrevova nemoc apod.). Jedná se zánětlivé onemocnění kloubů, při kterém ztrácejí klouby svou flexibilitu. Nemoc může vzniknout na genetickém podkladě, ale existuje více faktorů, které ovlivňují vznik tohoto onemocnění. Onemocnění napadá především klouby na prsech rukou a nohou, zápěstí, kolena hlezenné klouby. Artritida postihuje jedince bez rozdílu věku, objevuje se také v mladších věkových kategoriích.

Revmatismus

Loupání a drásoty kloubů, bolesti a otoky jsou charakteristické revmatické potíže. Tento název je používán k označení celé řady chorobných stavů, především revmatoidní artritidy a Bechtěrevovy nemoci. Revmatická onemocnění postihují pohybový aparát (klouby, kosti, páteř, ale také i svaly a šlachové úpony). Mohou být však postiženy také některé další orgány. Příčiny vzniku revmatismu nejsou zcela známy, ale je jisté, že na nemoci se podílí narušený imunitní systém, dědičnost, zánětlivá onemocnění kloubů a metabolické poruchy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.