Kód pojišťovny

Záněty ovlivníte vhodnou stravou

Ilustrační obrázek

Příčinou mnoha chorob, které nás opakovaně trápí, je zánět v našem těle. Pokud v organismu přetrvává delší dobu, způsobuje chronické choroby.

Zánět jako obrana

Zánět je obrannou reakcí imunitního systému, který chrání naše tělo před útoky škodlivých bakterií a virů. Akutní zánět začíná okamžitě po poranění nebo poškození chemickými látkami, mikroorganismy, popálením. Příznaky trvají několik hodin, dnů až týdnů, během nichž imunitní systém pracuje na obnově tkání. Pak bolest v krku, zánět dutin či vyrážka vymizí.  U akutního zánětu nás imunitní systém chrání před poškozením, u chronického zánětu imunitní systém spouští zánětlivou reakci, jako by v těle byla nebezpečná bakterie nebo virus. V těle přetrvává několik měsíců i let, aniž bychom to zpozorovali, a může způsobit závažné poruchy a poškození, které vedou k chronickým onemocněním.

Chronický zánět často neřešíme

Chronický zánět se projevuje symptomy, které si vůbec nedáme do souvislosti se zánětem. Jsou to únava, bolest v krku, ucpaný nos, častá nachlazení, zažívací potíže- ať už to je nadýmání, průjem či zácpa, dále bolesti kloubů a svalů, psychické obtíže – úzkosti a deprese.

Pokud se neléčí, může se vyvinout i závažné onemocnění – rakovina, revmatoidní artritida, kornatění tepen, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, obezita. Bohužel, krevní odběry bývají většinou v pořádku, ale přesto v organismu něco probíhá. Podávaná antibiotika nemoc jen potlačí, takže se zánět po nějaké době objeví znovu.

Protizánětlivá strava

Zánětu se můžeme zbavit, vyloučíme-li ze stravy ztužené tuky, běžné rafinované rostlinné oleje, lepek, mléčné výrobky, kofein a cukr. Změnou jídelníčku se můžeme zbavit migrén, alergií, vysokého krevního tlaku, protizánětlivá strava navíc posiluje imunitu.

Pokud se jedná o preventivní stravu, je v první řadě důležité omezit lepek a mléčné výrobky. Je prokázáno, že patří mezi nejčastější alergeny.

Lepek je „návykový“, zvyšuje chuť k jídlu, narušuje vstřebávání vápníku a železa, což může vést k osteoporóze. Je třeba si uvědomit, že pšenice, ze které se dnes peče, je naprosto odlišná od té, která se pěstovala před sto lety. Je upravená tak, aby měla co největší výtěžnost a odolnost proti chemickým postřikům, proto je v dnešním chlebu mnohonásobně více lepku. Vyzkoušet bychom měli i jiné druhy pečiva, např. špaldový nebo žitný chleba.

Děti by měly pít denně maximálně dvě deci mléka, nejlépe bio a ohřátého, protože mléko způsobuje zahlenění. Nejstravitelnější mléčnou potravinou je domácí podmáslí a ovčí a kozí produkty. Jako náhradu za vápník odborníci doporučují sóju, sardinky, ořechy, semínka.

Červené maso výrazně podporuje zánět v těle, zvyšuje riziko kornatění tepen, rakoviny tlustého střeva, konečníku a prostaty. Když nahradíte červené maso bílým, riziko nemocí srdce se sníží. I když je to finančně nákladné, vybírejte maso z biofarem a jezte ho jen třikrát týdně.
Luštěniny mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlinných potravin a jsou dobrým zdrojem řady vitaminů. Vysoký obsah protizánětlivých látek mají také ořechy, nejzdravější jsou vlašské, pekanové a pistácie, konopná, sezamová, dýňová či chia semínka.

Zkuste převalovat v ústech sezamový olej. Má antibakteriální účinky a navazuje na sebe škodlivé látky. Proto se po vypláchnutí úst nepolyká, ale vyplivuje. Ústní hygiena má na celkové zdraví zásadní vliv. Je prokázáno, že záněty dásní souvisejí s nemocemi srdce, takže lidé s paradontózou jsou více ohroženi infarktem.

Někteří odborníci tvrdí, že není dobré jíst pětkrát denně, jak je většinou doporučováno. Trávení jídla trvá několik hodin, a dokud nemáte strávené předchozí jídlo, není zdravé jíst další. V zemích, kde žije mnoho dlouhověkých lidí, je pravidlem jíst v klidu, méně a maximálně třikrát denně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.