Kód pojišťovny

Chraňte si svá chodidla

Ilustrační obrázek

Naše nohy a chodidla nás nosí a slouží nám celý náš život, tak bychom jim měli věnovat patřičnou pozornost. Pro správný vývoj nohy nezbytně patří také správné obouvání, ale i chůze naboso. Nauka, která se zabývá studiem a komplexní péčí o chodidla, nohy a dolní končetiny se nazývá podologie.

Instabilita kotníků

Někdy máme tendenci podceňovat zcela nevinné úrazy a tak si můžeme svoji neopatrností přivodit zvýšené riziko vazivových struktur, kotník se stává nestabilní a dochází k poklesu naší klenby nebo přetížení zevní části chodidla. Z těchto důvodů je nutné poraněný kotník nejen stáhnout, aby nebolel, ale také se navštívit lékaře.

Vývoj klenuté nohy

Nožní klenba, podélná i příčná, se u jedince začala vytvářet v okamžiku, kdy se lidský druh postavil „na zadní“, začal se pohybovat vzpřímeně a přestal dolní končetiny používat k uchopování předmětů. Díky této změně došlo k postupným anatomickým změnám v postavení kostí dolní končetiny a nohou, jejichž výsledkem je vznik podélné a příční klenby nožní.

Vznik nožní klenby

Vznik nožní klenby souvisí s vývojem a posilováním svalů nohy. Děti se nerodí s vytvořenou nožní klenbou, i když je sice vytvořena, tak je vyplněna tukovým polštářkem. Novorozenecká noha vypadá jako plochá a k náznaku klenby začne postupně docházet až v době, kdy dítě začne lézt a začne se nohama odrážet od země, což je kolem osmého až desátého měsíce. Zhruba ve věku dvou let, kdy dítě chodí a zatěžuje svaly nohy, se klenba stává plně zřetelnou. Do dvou let věku je oblast na vnitřní straně nohy by v oblasti podélné nožní klenby vyplněna tukovou tkání, a proto se opticky jeví jako plochá noha. V šesti letech by dítě mělo mít nožní klenbu jasně tvarovanou.

Pokleslá nožní klenba

Ve středu paty se nachází opěrný bod naší přirozené chůze, další je v oblasti hlavičky páté nártní kosti a třetí v oblasti hlavičky nártní kosti palce. Jestliže máme dobře uzpůsobenou klenbu, dokážeme správně chodit, redukovat různé zátěže, měkce dopadnout při skocích apod. V případě, že dojde k poklesu klenby, většinou se objeví dvojitý kotník, celý nárt se vytáčí a padá do vnitřní strany a dochází k přetížení přednoží. Plochá noha může vést k rozvoji zdravotních komplikací (vbočený palec, ostruha, potíže s Achillovou šlachou). Plochá noha může vzniknout v důsledku nedostatečné péče v době růstu a poté se může zafixovat a se trvalou. U dospělých dochází k častému přetěžování končetin, užívání nesprávné obuvi, obezitě apod., což se negativně projevuje také na nožní klenbě.

Genetické vada

Mezi časté genetické vady patří vrozená kososvislá noha (PEC), mnohdy mylně označována jako koňská noha. Tato vada je charakteristická přetočením a patologickým postavením nohy. Léčba dítěte by měla být zahájena hned po narození, nejlépe pátý až desátý den. Spočívá v manipulaci a sádrování nohou do správného postavení. K dosažení očekávaného výsledku se sádrové obvazy několikrát mění, a to nejčastěji pětkrát. Jestliže to zdravotní stav vyžaduje, prodlužuje se Achillova šlacha. Součástí terapie je také abdukční ortéza.

Vbočený palec

Mezi nejčastější deformity řadíme právě vbočený palec neboli Halle vagus a týká se zejména žen. Může vzniknout již v dětství v důsledku dědičných dispozic, ale daleko častěji se objevuje v pozdějším věku, a to zejména vlivem nesprávné módní obuvi. Jestliže dojde k ochabnutí vazivového a svalového aparátu, dochází k propadu podélné i příčné klenby a tím také i přetížení palcové strany nohou, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, rotaci palce a rozšíření přední části nohy. Působením tlaku svalů a šlach dochází ke stažení palce do vbočeného postavení a vychyluje se směrem k druhému prstu, což může trvat i několik let. Vbočený palec se často projevuje bolestivostí při chůzi.

Kladívkovité prstce

Příčinou bývá často nevhodná obuv, kde není dostatečné místo v oblasti špičky a prstce se krčí, zpravidla se jedná o boty s vysokými podpatky, kde ploska nohy sjíždí dolů a prsty se automaticky snaží něčeho chytit. Ve výsledku vzniká postupný pokles nožní klenby v důsledku degenerace vazů a ochabnutí svalů. Boty bychom měli kupovat vždy podle nejdelšího prstce (cca 10 mm vůle). Musíme také brát v úvahu, že svaly jsou po ránu odpočaté a postupem dne se chodidlo začne prodlužovat a ke konci dne se noha unaví a celkově může otéct.

Zarůstání nehtů

Tato komplikace se nám vytvoří v důsledku nesprávné péče při stříhání nehtů. Při stříhání nehtů na noze bychom měli používat rovné nůžky. U diabetiků je péče o nohy obzvlášť důležitá, zda odborníci doporučují zdravotní pedikúru, která pomůže minimalizovat riziko poranění. Jednou za měsíc se doporučuje absolvovat pedikúru a v případě potřeby se doporučují rovnátka n korekci nehtů, aby nedocházelo k zarůstáním. Odstranit musíme také případná kuří oka.

Potíže s Achillovou šlachou

Achillova šlacha se nachází na zadní straně patní kosti a patří mezi nejpevnější šlachu v našem organismu. Úrazy a poškození achillovek se týkají zejména mužů, kteří aktivně sportují. Pokud dojde k přetržení Achillovy šlachy, postižený není schopen pohybu a je nutno se podrobit chirurgickému zákroku.

Ostruhy na patní kosti

Jedná se o kostěné zpevnění úponů vazů a svalů k patní kosti v plosce nohy. Ostruha představuje v podstatě kompenzační mechanismus organismu na přetížení. Jestliže je chodidlo zatěžováno, úpon se začíná výpadkem minerálů zpevňovat a vytvoří právě ostruhu. Lidé zpravidla začnou tento zdravotní defekt řešit, až když bolí. Postup léčby je vhodné domluvit s odborníkem, protože bolest postiženého poměrně hodně zatěžuje.  Bolest se projevuje zejména po ránu a během dne, když se pohybujeme se bolest paradoxně zmírňuje. Většinou se doporučuje léčba pomocí ultrazvuku nebo rázových vln. Důležité je dbát na obuv, která poskytne chodidlu dostatečnou oporu a tlumí nárazy chůze nebo běhu. Je nutné odlehčit patu snížením zátěže, podpatěnkou nebo změnou výšky podpatku.

Zátěž nohou v těhotenství

V období těhotenství může u některých žen vlivem hormonálních změn dojít k povolení klenby a v těchto případech se podporuje nošení ortopedické vložky. Ke změnám nožní klenby dochází také pod vlivem přibývajících kilogramů. Nadměrné kilogramy nožní klenbě příliš neprospívají. Často důsledkem nadměrného tlaku a tření chodidla s obuví vznikají mozoly a kuří oka.

Otoky nohou

Otoky vznikají důsledkem nahromadění tekutiny v mezibuněčných prostorech měkkých tkání. Proč otoky vznikají_ Důvodů je hned několik: problémy s žílami, lymfatickým systémem, úrazové nebo poúrazové stavy, nemoci ledvin nebo potíže se štítnou žlázou apod.

Potíže se žilami

Otoky, které vznikají důsledkem problému s žilním zásobením dolních končetin, je více. Mezi akutní potíže patří žilní trombóza nebo úraz, těsná sádra. Mezi chronické příčiny patří žilní nedostatečnost, tedy varixy neboli křečové žíly. Méně často, ale o to více závažnější příčinou je nádor nebo patologické zvětšení lymfatických uzlin. V pánevní nebo tříselné oblasti.

Charakter otoku

Otok končetiny při trombóze bývá většinou jednostranný, na pohmat může být bolestivý a samovolně neustupuje. Kromě žilního systému mohou otoky končetin souviset také se špatnou funkcí lymfatického systému. Při těchto potížích dochází k otoku prstů a nártů nohy, který se ještě zhoršuje. Otok bývá na pohmat tuhý, pevný až gumovitý a nebolestivý. Typické pro tento stav je, že tento typ otoku se nelepší ani při klidovém režimu. Otoky, které vznikly v souvislosti se špatně fungujícím lymfatickým systémem, mohou souviset s vrozenými vadami nebo poškozením lymfatických cév.

Zjistit příčinu

Při otoku dolních končetin je vždy nutné nejprve zjistit, z jaké příčiny otok vznikl. Zda se jedná o ortopedickou vadu nebo potíže souvisí s celkovým interním onemocněním. V případě, že se otoky vyskytují opakovaně, je nutné navštívit praktického lékaře, který navrhne další vyšetření a postup. Otoky mohou také vznikat při poruše funkce jater, kdy je narušena tvorba bílkovin nebo mohou souviset s mnoha systémovými potížemi při orgánových onemocněních. Otoky kolem kotníků často souvisí se srdečním onemocněním. 

Chůze na boso

Tráva, oblázky nebo chůze po písku představuje pro plosky ideální reflexní terapii. Doporučuje se procházka na boso a v poslední době se k této metodě opět rádi vracíme. Po návratu z chůze se doporučuje chodidla pečlivě vysušit a navlékneme si teplé ponožky. Můžeme si také vytvořit vlastní speciální masážní chodník s různým povrchem. Pro chodidlo je také důležité střídat jednotlivé povrchy, avšak vždy musíme dbát na vlastní bezpečnost a předcházet případným zraněním. Vhodné je také používání různých pomůcek (ježci, gumové podložky). Tyto pomůcky bychom však neměli používat večer před spaním, ale vhodnější je používat je během dne. U diabetiků se užívání těchto pomůcek příliš nedoporučuje. Vhodné je také provádění šlapacích koupelí, které se doporučují zejména u unavených nohou.

Lymfodrenáže

Lymfodrenáže jsou výborným terapeutickým doplňkem, protože dokážou rozpohybovat lymfu, která má na svědomí otoky nohou a může být jednou z prvotních příčin křečových žil. Při využité těchto typů masáží bychom rozhodně měli vsadit na odborníka, jinak si můžeme spíše pohoršit.

Reflexní terapie

Masáž plosek nohou je možno provádět pomocí reflexní terapie, což je ošetření, jehož cílem je ovlivnit vzdálené orgány a systémy těla pomocí tlaku na příslušné body. Výsledkem je posílení organismu a aktivace samoozdravných procesů v organismu.

Cvičení

I když naše nohy namáháme víc než dost, je vhodné s nimi cvičit. V rámci rehabilitačního cvičení se doporučuje tzv. malá noha, kdy se snažíme stáhnou svaly nohy jako při pokrčení prstů, ale neoddálíme chodidlo od podložky. Doporučuje se také cvičení na balanční podložce, která nás donutí posilovat i hluboce uložené svaly. Mezi další vhodné cviky patří „píďalka“, kroužení kotníků, chůze po patách nebo po špičkách, vytáčení chodidel apod. Vhodná je také automasáž chodidel a nohou pomocí které můžeme ulevit unaveným nohám a dodat jim tak potřebnou energii.

Bosé boty

V současné době jsou velice populární tzv. bosé boty, které jsou postaveny na myšlence přirozené chůzi naboso. Jedná se o prstové boty, které mají od sebe oddělené a natažené prsty a jejich tenká podrážka kopíruje tvar nohy, což ji umožňuje přirozeně pracovat. Tyto boty však mají svůj význam u lidí, kteří mají zdravé nohy. Ortopédové však bývají při jejich doporučování opatrní, ale běžcům a chodcům se tyto boty zdají pohodlné.

Přezouvání

V našich krajích jsme zvyklí se přezouvat a je to dobře, jelikož po návratu z práce vklouzneme do pohodlné obuvi a je to v podstatě prevence „těžkých nohou“. Doporučuje se také kdykoli je to možné odpočívat s nohama mírně zvednutýma. Zejména v letních měsících můžeme navíc použít tzv. skotské střiky nebo použít částečnou osvěžující koupel dolních končetin.

Proč nosit nebo naopak nenosit podpatky?

Odborníci považují za nízký podpatek obuv, jeli nižší než 4 cm a při vyšší hodnotě, hovoříme o vysokém podpatku. Jaké jsou tedy výhody popř. nevýhody bot na vysokém podpatku?

  •         Prodlouží vaši postavu
  •         Jsou módním doplňkem k hezkému oblečení
  •         Dochází k posílení některých svalových skupin
  •         Dochází ke zkrácení šlach nohou a tlak na kolena je vyšší než při nošení nižší obuvi
  •         Dochází k přetěžování kolen, kotníků a kyčlí
  •         Můžeme si přivodit bolesti hlavy nebo vbočení palce

Komplexní péče o nohy

Komplexní péče nejen o nohy, ale o celé dolní končetiny je zásadní pro každý den a ráno začíná výběrem správných bot., takže vybírejte obuv nejenkrásnou na pohled, ale i pohodlnou, což vám uleví od případných bolestí a únavy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.