Kód pojišťovny

I kůže stárne

Ilustrační obrázek

Ke stárnutí kůže dochází stejně, jako tomu je u ostatních orgánů v těle. V mladém věku je naše kůže dobře vyživena a je pružná, protože regenerační mechanismy jsou v dobré kondici. Bohužel s přibývajícím věkem se tyto schopnosti pozvolna ztrácejí, což je způsobeno také i působením vnějších vlivů (působení vysokých teplot, mráz, vítr apod.). To však neznamená, že bychom se vůči těmto vlivům neměli bránit, ale právě naopak. Kůže představuje ochranný plášť našeho těla.

Péče o pleť v době dospívání

Pleť je dobře hydratovaná zhruba do věku 20 let. V tomto věkovém období je důležité pleť dobře čistit, protože zatím není nutné ji dodávat speciální výživu. U aknózní pleti je nutné použít přípravky s lehce kyselým až neutrálním pH.

Péče o pleť od třiceti let

V tomto věku ještě na naší pleti nejsou vidět žádní dramatické změny, ale již začíná klesat produkce elastinu a kolagenu. V tomto období se již doporučuje používat přípravky, které pokožku hydratují. Kolem očí se začínají objevovat oční vrásky, a proto bychom v péči o pleť měli zařadit také oční krém, používat peeling a hydratační masky.

Péče o pleť od čtyřiceti let

Toto období je velice podstatné, protože tady hodně záleží na tom, jak dlouho si udržíme mladistvý vzhled. Jestliže péči zanedbáváme, vypadá naše pokožka bez lesku a unaveně. V případě neinvazivních zákroků se v tomto období dosahuje velmi pěkných výsledků.

Péče o pleť od padesáti let

Kůže začíná pomalu viditelně ochabovat a postupně mohou vznikat nežádoucí převisy na víčkách nebo podbradku. Odborníci doporučují anti – agingové přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové nebo kolagenem. Tělu prospívají také potravinové doplňky s obsahem vitaminu A, D a vápníku. Mezi příznaky stárnutí pokožky patří vznik vrásek, změna barvy, snížení schopnosti regenerace a vysychání.

Kůže má paměť

Naše opakované opalování bez použití ochranných prostředků a letní spálení nám bude v budoucnu připomenuto pihami, pigmentovými skvrnami, což se nejistě líbit nebude. V létě bychom rozhodně neměli používat toaletní vodu nebo parfém na místa, která vystavujeme slunci. To se rovněž týká fotosenzitivních léků nebo aroma olejů.

Vyšetření mateřských znamének

I když je zhruba 95 procent znamének nezhoubného charakteru, doporučuje se jim věnovat pozornost a pravidelně je kontrolovat. Jestliže máme nějaké podezření, měli bychom navštívit zdravotnické zařízení, která se léčbou kožních změn zabývají. V současné době se při diagnostice používá dermatoskop, což je podrobná světelná lupa, která umožňuje lépe zhodnotit strukturální změny rozložení pigmentu. Na většině odborných pracovišť se rovněž provádí histologická analýza.

Nezhoubné kožní nádory

Nezhoubné nádory rostou v místě vzniku, stlačují okolní tkáně, ale nevrůstají do nich a neničí je, nemají tendenci metastazovat. Vyskytují se poměrně velmi často a mohou se týkat jak mladých, tak i starších jedinců. Během let se pomalu zvětšují, ale nejsou nebezpečné. Samy se nezahojí a je nutné řešit jejich odstranění, které se provádí především chirurgicky nebo vyříznutím, popř. abrazí (obroušením). Mohou být také odstraněny laserem nebo elektrokauterem, což je přístroj s elektrickým nožíkem. V místech, kde již byly nádory odstraněny, již nerostou, ale mohou se objevit také na jiných místech.

Typy nezhoubných nádorů

U dětských pacientů se nejčastěji vyskytuje hemangiom, což je nezhoubný  cévní nádor, který se liší zabarvením (povrchové jsou světle červené, ty v hloubce jsou tmavočervené až modročerné). Kapilární hamingiomy vznikají v prvních týdnech života a vyznačují se rychlým růstem. U 90 procent dětí dochází do sedmi let věku téměř k úplné regresi, proto se doporučuje vyčkat spontánní regrese a zbylé ložisko řešit chirurgickým laserem. U mladších věkových skupin jsou typické nezhoubné nádory tzv. histiocytomy. Jedná se o tužší kožní a různě zbarvené nádorky.

Zhoubné nádory

Jedná se o agresivní a rychle metastazující nádory, které pronikají do okolních tkání a ničí je. Dochází k narušení stěny cév a šíření do organismu cévní a mízní cestou do lymfatických uzlin a vnitřních orgánů. Jejich růst může končit až smrtí.

Typy zhoubných nádorů

Bazocelulární karcinom – bazaliom postihuje zpravidla starší jedince, objevuje se zejména na obličeji, hlavě nebo horních partiích trupu. Bazaliomů se může na těle objevit i více a také se mohu objevit znovu v jizvě po odstranění původního ložiska. Bazaliom ve své první fázi vypadá velice nenápadně a připomíná malý uzlík nebo hrbol, či ostře ohraničené ložisko červenohnědého zabarvení. Rozlišujeme několik typů - nehojící se vřed, lesklý hrbolek nebo červené ložisko se šupinami. Jedná se o nejčastěji se vyskytující nádor, který roste pomalu a prakticky nemetastazuje.

Spinaliom

Objevuje se na různých částech těla, většinou zejména na kůži u starších lidí. Vzniká ve zdravé kůži nebo kožním terénu sekundárně změněném (např. v jizvách apod.). Často postihuje hřbety rukou, předloktí, obličej a šíji. Je velice agresivní v místě výskytu, může také metastazovat. Vykytuje se mnohem méně než bazaliom, mezi riziková místa patří oblasti, které dlouhodobě vystavujeme na slunci.

Maligní melanom

Tento nádor patří mezi nejvzácnější typ, avšak také i nebezpečnější. Jeho výskyt se v posledních letech zvyšuje a vyskytuje se především u starších pacientů, ale objevuje se čím dál více u mladších věkových skupin. Může se vyskytnout kdekoli na těle, nejčastěji se jedná o plochy, které se opalují nárazově. Maligní melanom často metastazuje do kůže, lymfatických uzlin i do vnitřních orgánů. Vzhledem k jeho výraznosti, je možné ho zachytit v raném stadiu, to znamená, že je vysoká naděje na úspěšnou léčbu. Chirurgické odstranění může později představovat úplné vyléčení. Vždy však záleží na včasné diagnostice a brzké zahájení léčby.

Příčiny vzniku melanomu

Melanom vzniká nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk – melanocytů. Buňky tohoto typu se běžně vyskytují ve velkém množství v kůži a oku, ale mohou být také roztroušeny v dalších orgánech, např. v močovém měchýři, plicích nebo trávicím ústrojí.

Rizika

Mezi nejohroženější skupinu patří lidé, kteří mají na své pokožce velké množství znamének. Více bývají postiženi muži ve věku 50 let, kteří podceňují prevenci. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje nebezpečí melanomu u žen i u mužů.  Velké riziko představuje vysoké množství škodlivého UV záření, kterého se na zemský povrch dostává daleko více než před 40 lety.

Co bychom měli sledovat?

Lékaři doporučují sledovat u pigmentových skvrn a mateřských znamének zda se nemění jejich barva, neobjevují se nějaké útvary, růžové skvrnky, vyvýšené bouličky apod. Jestliže zaznamenáme jakoukoli změnu, měli bychom neprodleně navštívit odborníka.

Léto

V letních měsících nás může pokožka zlobit vlivem sluneční alergie, nebo citlivostí jinak klidné pokožky. Doporučuje se tedy uvážlivá aplikace ochranných krémů, aby nedošlo k nežádoucím reakcím naší pokožky.

Na čem závisí kondice naší pleti?

Stav naší pleti se odvíjí od genetických dispozic, kvality odpočinku, stravy a záleží také na tom, kolik času trávíme před monitorem počítače a kolik strávíme před zrcadlem. Kromě krémů, mastí a různých masek a opečovávání zevnitř hodně závisí na kvalitě naší stravy a pitném režimu. Naše pokožka potřebuje také omega – 3 mastné kyseliny, křemík, vitamin E, A, K, kyselinu listovou, vápník a selen. Důležité jsou rovněž antioxidanty. Pleť je naše vizitka a také náš obal, kterému sluší úsměv. Takže nezapomeňme také, že celkový výraz našemu obličeji dává i naše nálada a momentální emoční rozpoložení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.