Kód pojišťovny

Pocení

Ilustrační obrázek

Pocení je zcela přirozený a životně důležitý děj, bez kterého bychom dlouho nepřežili. Pomáhá nám udržovat stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže. Pomocí těchto procesů se zvlhčuje a ochlazuje povrch našeho těla., čímž z organismu odcházejí škodlivé látky. Tyto složit é děje jsou řízeny nervovou soustavou a hormonálním systémem. Pocení je často spojeno se stresem a silnou emocí.

Chorobné děje v organismu

Pocení nemusí být vždy spojeno s horkem nebo nadměrnou fyzickou námahou, ale může být součástí různých chorobných stavů.  Pomocí vypocení se také léčí mnohé infekce. Pocení může být rovněž zapříčiněno hormonální poruchou a v některých případech je nutné navštívit endokrinologa.

Typy pocení

  •         Primární pocení – jednoznačná příčina není známá, jistou roli hrají genetické predispozice
  •         Sekundární pocení – bývá příznakem onemocnění
  •         Fokální hyperhidróza – nadměrné pocení je lokálně omezeno (např. podpaží, dlaně rukou, plosky, apod.)

Ženy versus muži

Pot, který vyprodukujeme je čirá tekutina a nepříjemný pach se mění vlivem působení bakterií. Ženy se potí méně, protože jejich počet potních žláz je nižší. Svou činnost zahajují potní žlázy v pubertě. Na těle se nachází zhruba pět miliónů potních žláz a nejvíce jich je na čele, dlaních a chodidlech.

Základem je hygiena

Přirozené pocení lze vyřešit poměrně snadno, kdy musíme dodržovat základní hygienické zásady, pravidelně měnit oblečení a vybírat přírodní materiály. Každý člověk se potí, avšak opravdu nadměrné pocení nás dokáže pěkně znevýhodnit.Hyperhidróza vzniká zvýšenou činností potních žláz a postižení jedinci svůj stav vnímají jako velmi nepříjemný a ve společnosti to může způsobovat poměrně velké nepříjemnosti.

Léčba

Jedinci, kteří jsou postiženi nadměrným pocením, mají jistou škálu možností, jak danou situaci řešit. Farmakologická léčba doporučuje tzv. anticholineriga, což jsou léky, které blokují tvorbu potu. Pokud je příčinou silného pocení špatný tok lymfy, pomoc nabízí přístroj na tlakovou masáž. Další možností je využití iontoforézy, při které se dlaně a chodidla namáčejí do elektrolytického roztoku a po zapnutí přístroje kožním povrchem procházejí ionizované látky. Dále se nabízí  tzv. transtorakální sympatektomie, při které se přeruší hrudní nervová vlákna, která zodpovídají za přenos vzruchu na potní žlázy.  Mezi krajní řešení patří odstranění potních žláz.

Botulotoxin

V poslední době si získala oblibu metoda, při níž se aplikuje do těla injekce botulotoxinu (klobásový jed). Pomocí tohoto zákroku se blokují vegetativní nervy a činnost neurotransmiteru acetylcholinu, který je zodpovědný za přenos vzruchů. Tento bezbolestný zákrok lze zopakovat za měsíců.

Co znamená intolerance na deodoranty?

Jedinci, kteří  mají citlivou pokožku, mohou mít s použitím deodorantů potíže a může to u nich vyvolat alergickou reakci. Zejména kůže v podpaží se může podráždit a svědit, někdy se také objevují červené pupínky, které mohou mokvat. V podpaží může dojít k tzv. kontaktní dermatitidě, která je vyvolána deodoranty a antirespiranty. Mezi nejčastější alergen patří parfémové složky, esenciální oleje nebo biologická aditiva usnadňující pronikání přípravků do kůže. Riziko alergické reakce se značně snižuje u neparfémovaných deodorantů a antirespirantů, nebo u těch, které jsou bezalkoholové.

Test alergických reakcí

Jestliže máme citlivou pokožku, tak před použitím deodorantu ho nejprve zkusíme na předloktí, abychom zjistili, jak bude naše pokožka reagovat. V případě velké citlivosti počkáme 24 hodin, zda můžeme nový produkt zařadit do naší každodenní hygienické péče.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.