Kód pojišťovny

Kožní mykóza

Ilustrační obrázek

Jedná se o plísňovou infekci pokožky chodidel, která se objevuje nejčastěji mezi prsty a na ploskách nohou. Je zapříčiněna mikroskopickými houbovitými mikroorganismy nebo bakteriemi. Odborníci udávají, že tyto kožní problémy postihuje až 30 procent dospělé populace.

Původcům kožní mykózy se daří nejlépe ve vlhkém a teplém prostředí, mezi které patří např. společné šatny, veřejné sprchy, bazény nebo sauny. Získat ji můžeme poměrně snadno, zejména pokud se budeme v těchto prostorech pohybovat naboso. Podobně je možné onemocnět také při pouhém dotyku s člověkem, který ji trpí.

Koho plísně nejvíce postihují?

Kožní plísně zejména trápí zejména jedince ve středním a pokročilém věku, často okolo čtyřicítky, což souvisí s horším prokrvením, výživou kůže, ale také i dalšími dispozicemi. Postihuje také často sportovce a ty, kteří mají dlouho na nohou uzavřenou obuv. Někdy se tento stav nazývá „atletická noha.“ Pokožka v takovém případě bývá citlivá, často se loupe a praská. Zasažené místo pak může nepříjemně svědit a bolet. Mezi citlivá místa vzniku mykóz patří také vlasy prsty na rukou nebo nehty. Příčinou vzniku problémů může být také snížená imunita.

Jaké jsou typické projevy?

Mezi typické projevy vzniku mykóz patří svědivá, zarudlá, popř. pálivá pokožka. Mezi další příznaky patří suchá, šupinatá pokožka, na které se objevují také puchýřky. Mezi prsty a v záhybech na chodidle se udělají bolestivé praskliny. Kožní mykóza v oblasti chodidel a meziprstí se může také projevovat nepříjemným zápachem, které způsobují bakterie. Tento projev bývá vážnější známkou stupně nemoci. Veškeré zmíněné symptomy se mohou objevit jednotlivě nebo také společně. Mezi první signál nemoci patří svědění až pálení pokožky. Jestliže se potíže přehlížejí, dochází k jejich šíření a následně může dojít k postižení nehtů, které zesílí a jsou matné. Nemoc bývá často doprovázena tzv. paronychií, což je infekce v okolí nehtů. Léčba tohoto typu mykózy bývá daleko složitější a také dlouhodobější. Doporučuje se aplikace antimykotik lokálních nebo v tabletách.

Atopický ekzém

V některých případech bývá zarudnutí pouze příznakem podráždění pokožky a pak náhle zmizí. Pokožka červená také v místech zapaření, například po dlouhé túře v uzavřených botách. Jestliže se neobjeví další příznaky a problém zcela samovolně zmizí, s největší pravděpodobností se nejedná o mykózu. Velmi často dochází k záměně s nějakou formou atopického ekzému. Zde se doporučuje návštěva kožního lékaře.

Terapie

Včasná léčba zabrání dalšímu šíření nákazy do jiných částí kůže nebo nehtů a zmírní výše uvedené projevy. Mezi doporučené přípravky patří krémy nebo spreje, popř. medikamenty. V případě, že dochází k opakovaným projevům, je vhodnější navštívit kožního lékaře. V případě poranění pokožky, mohou plísně způsobit podkožní zánět tzv. mycetom, který někdy rozšíří na svaly a kosti. Tento typ infekce se však vyskytuje spíš v tropických oblastech.

Důležitý zinek

Tento důležitý stopový prvek má podstatný vliv na kvalitu kůže, protože zlepšuje její vzhled a zmírňuje svědění. Odstraňuje z povrchu nepříjemné šupinaté plochy a tlumí také tvorbu lupů. V případě jeho deficitu netrpíme pouze tím, že se nám hůře hojí rány, ale také snáz nachladneme, hrozí nám akné. V případě kožních potíží bychom dodávání zinku do těla neměli zapomenout.

Prevence je základ

Jestliže chceme předejít plísňovým onemocněním nohou, musíme jim dopřát zejména sucho. Noste bavlněné ponožky, které dobře sají pot. Kdykoli to bude jen možné, noste vzdušnou nejlépe otevřenou obuv, která umožňuje volné proudění vzduchu.

Ve společných bazénech, plaveckých sprchách nechoďte naboso a noste žabky nebo nazouváky.

Používejte protiplísňový zásyp. Olej tea tree funguje jako přírodní antiseptikum a dokáže likvidovat bakterie, viry a plísně. Preventivně zcela postačí kápnout pět kapek oleje do dvou deci vody.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.