Kód pojišťovny

Plísně

Ilustrační obrázek

Plísně jsou druhem houby, která se může vytvořit takřka kdekoli na vlhkých místech. V domácnosti se nejvíce nacházejí v kuchyni, okolo myčky nádobí, na stěnách podlahových krytinách nebo obkladech. Plísně mohou způsobovat záněty vedlejších nosních dutin průdušek nebo další nemoci dýchacího ústrojí, popř. záněty očí nebo kůže. Některé druhy plísní mohou způsobit alergické reakce, což se nejčastěji projevuje ve formě astmatu.

Skrytý nepřítel

Plísně jsou sice nejprve skrytým a tichým nepřítelem, avšak o to působí útočněji. K jejich růstu dochází poměrně rychle a my je můžeme zaregistrovat třeba a ž po šesti měsících nebo dokonce po letech. Reprodukční formou jsou tzv. spóry, které můžeme přirovnat k semenám rostliny. Jejich odolnost vůči vnějším vlivům je vysoká a jejich růst je podporován zejména vlhkostí.

Imunitní systém

Fungující imunitní systém je schopen rozpoznat plísňové výtrusy a snaží se jich zbavit pomocí kašlání nebo kýchání. Lidé, kteří mají slabou imunitu nejsou však schopni tyto cizorodé látky zlikvidovat. Později se dostávají dále do plic, kde dojde k jejich usazení a začnou bujet a důsledkem může být vznik zánětu. Mezi časté příznaky patří kašel, únava, uslzené oči podrážděné sliznice atd.

Nadměrná vlhkost

Plísně přicházejí do bytu společně s vlhkostí. Mezi důležitou zásadu v rámci prevence patří pravidelné větrání, a to také i během zimního období. Prádlo bychom neměli sušit v bytě, ale doporučuje se mít v kuchyni výkonnou digestoř a v koupelně vyvětrat po každém koupání. Větrat se doporučuje krátce a intenzivně. Okno bychom měli otevřít dokořán dvakrát až třikrát denně na pět až deset minut.

Účinná obrana

Jestliže již plíseň v bytě máme, musíme při jejich likvidaci dodržovat určitá pravidla. Nikdy nestíráme nasucho. Používáme vhodné přípravky, které z menších ploch odstraní plísně poměrně rychlým způsobem. Zcela postačí postižená místa postříkat a nechat je několik minut působit. Poté zbytky odstraníme pomocí vlhkého hadru, který následně vyhodíme. Jestliže sušíme v chladnějším období roku v bytě prádlo, nebo delší dobu žehlíme, je důležité nezapomenout následně vyvětrat. Rozhodně se nedoporučuje sušit prádlo n a topení. Pokud v zimě určité místnosti nevytápíme, občas do nich pustíme teplo z ostatních místností a pozorujeme, ve  kterých místech se sráží pára. Následně tuto páru dosucha utřeme.

Prostředí pro plísně

Plísně se velice rády schovávají za nábytek, a proto bychom rozhodně větší kusy nábytky neměli stavět přímo ke zdi, nýbrž pár cm od ní. Ve starších domech je jistým řešením vhodný způsob zateplení. Vzdušnou vlhkost v bytě lze omezit pomocí speciální techniky a vhodnými nátěrovými hmotami s jejiž aplikací a účinkem nám může poradit odborník. Jestliže si z nějakého důvodu nemůžeme zvenčí vhodným způsobem zateplit fasádu, doporučuje se aplikace koncentrovaných dezinfekčních prostředků, které likvidují plísně, houby, lišejníky řasy, bakterie a jsou doporučována pro interiérové omítky.

Výměna oken

V případě, že je nutno vyměnit také okna, vybíráme ta, která pomohou tepelně izolovat, bránit průniku hluku z venkovního prostředí, ale neměla by bránit cirkulaci vzduchu. Nároky na zlepšování tepelně – izolačních vlastností oken nutí výrobce zlepšovat také těsnost oken. Není žádnou výjimkou těsnění ve dvou nebo třech rovinách. Výsledkem pak může být zvýšená vlhkost vzduchu a výskyt nežádoucích škodlivin.

Vhodné tipy

Mezi tradiční desinfekci patří vápno, avšak musí být bez jakýchkoli příměsí. Stěna pod ním dýchá a současně dochází k likvidaci plísní. Plísně můžeme také omýt vlažnou vodou, a to nejlépe pomocí malířské štětky a nechat 24 hodin zaschnout. Ve dvou litrech studené vody rozpustíme 100 g modré skalice a roztokem natřeme potřebná místa. Po dalších 24 hodinách nátěr ještě jednou zopakujeme a následně po dalších 24 hodinách můžeme začít s malováním. Skalice však dráždí pokožku, takže se doporučují ochranné pomůcky v podobě brýlí a rukavic.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.