Kód pojišťovny

Jezte dýni

Ilustrační obrázek

Dýně neboli správně tykev je plodina, jejímž domovem je Střední a Jižní Amerika. Tato jednoletá, teplomilná liánovitá rostlina patří mezi zeleninu. Plody se navzájem liší jednak svou velikostí a také chutí. Mohou být kulaté, vébové, zploštělé, baňaté apod. Také chutě dýní bývají různé. Některé se rozplývají n jazyku díky své jemnosti nebo chutnají po másle. Kromě klasické dýně se v našich podmínkách pěstuje také oblíbená červená dýně odrůdy Hokkaido. Tzv. špagetové dýně, někdy nazvané cukety se také hojně využívají na vaření.

Dělení a rady

Tykve se dělí na dvě skupiny – keříčkovité a plazivé. Kdy dochází k jejich výsadbě, nesmíme opomenout jejich robustnost. Doporučuje se keříčkovité tykve sázet metr od sebe, plazivé dokonce dva metry. Do této skuppiny patří také patizony a většina cuket. Plody je nutné podkládat prkénkem, protože mohou zahnívat.

Něco málo z historie

V minulosti pěstovalo tykvovité rostliny mnoho asijských národů. Jednalo se zejména o lagenárii nebo kalabasu, která má původ v Africe a u nás se někdy nesprávně nazývá indická okurka. Její mladé plody se využívají jako zelenina, ale její hlavní využití je až po dokonlém dozrání. Veliký obdiv sklízí také umělecká díla , která jsou vyřezávaná do lagenárií. Stáří tykve a jejich semen se odhaduje na 7500 let.

Přírodní medicína

Dýně se usadila v lidové medicíně především pro svůj obsah vitamínů a minerálních látek. Zejména v zimních měsících je konzumace dýní doporučována pro posílení ledvin. Léčitelé doporučují konzumaci dýňových semínek ke zmenšení prostatické žlázy a jako prevenci vzniku rakoviny. Strava, která je bohatá na omega – 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v dýňových semínkách prospívá také astmatikům. Dýně obsahují také důležitý vitamin A a zinek.

Vitamin A

Je nezbytný pro normální růst, tvorbu kostí a zubů, zdraví pokožky a sliznic dutých orgánů, např. plic nebo dutiny ústní. Je důležitý zejména pro oči a schopnost vidní. Při jeho dlouhodobém deficitu může dojít k zánětu oční rohovky a jedinec je ohrožen dokonce trvalou ztrátou zraku. Dalším signálem nedostatku vitaminu A je suchá nebo hrubá kůže, zvýšené riziko infekce sliznic, především dýchacích a močových cest. U dětí mívá jeho absence za následek opožděný růst. Nadměrný příjem vitaminu A v potravě je poměrně vzácný.

Zinek

Jedná se o stopový prvek, který potřebuje každá buňka v organismu. Jeho příjem z potravy je však zcela nedostatečný. Jako podstatná složka imunitního systému pomáhá bojovat proti infekcím, velmi účinný je například jako prevence proti nachlazení a chřipce. Osvědčil se také při léčbě revmatické artritidy a snížené činnosti štítné žlázy až po chronickou únavu a osteoporózu. Má pozitivní vliv na kožní a trávicí potíže. Výzkumy poukazují na to, že zinek oddaluje ztrátu zraku u pacientů s okulární demencí. Může také prospívat při léčbě osteoporózy hemeroidů nebo při léčení zánětlivých vředových onemocnění.

Účinky

Dýňová dužina obsahuje až 90 procent vody a poměrně málo sacharidů. Dýně obsahuje mimo jiné také sodík, selen, m2Ď, draslík, hořčík, železo, chlor, fosfor. Hraje důležitou roli při detoxikaci střev, stimuluje trávení, imunitní systém, uklidňuje nervy, snižuje hladinu tuků v krvi, napomáhá fungování slinivky břišní a ulevuje při chorobách ledvin.

Dýňový olej

Čistý dýňový olej pozitivně ovlivňuje krevní zásobení mozku, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, snižuje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatěné cév a blahodárně působí proti zánětům kůže. Jeho pravidelným používáním celkově zvyšujeme fyzickou a psychickou odolnost. Pozitivně působil z také při masáži břicha během křečí a namožení krční páteře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.