Zdravá střeva
Česká republika zaujímá prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Správná činnost střevní peristaltiky zaručuje zdraví, protože v tlustém střevě dochází nejen k zahuštění stolice, ale vstřebávají se zde také minerály, stopové prvky a také životní síla (prána). Střeva vylučují toxiny z jater. V současné době je častým problémem zácpa, protože strava bez dostatku vlákniny a sedavý způsob života střevní pohyb dost zpomalují. Během zácpy dochází ke vstřebávání toxinů zpět do krve a jater, ale vznikají také škodlivé střevní bakterie.
Naše stravovací návyky
Naše tradiční stravovací návyky obsahují poměrně vysoký podíl živočišných tuků a červeného masa a na druhé straně se nám nedostává potřebná dávky vlákniny. To tyto příčiny také často mohou vést k výskytu kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva a konečníku). Svou roli zde sehrává také tolik oblíbené pivo.
Téma již není tabu
Mnohým lidem ještě stále činí problém otevřeně hovořit o potížích, které jsou spojeny s vyměšováním, o konečníku a střevech. Zde však stud není na místě, protože v případě, že je v těle nádor a je odhalen včas, existuje velká naděje na úspěšnou léčbu. V lidském organismu se musí odehrát mnoho dějů, aby se z malé chybičky v genetickém kódu jedné buňky začal vyvíjet zhoubný novotvar. Jestliže však dojde k rozběhnutí kaskády těchto nevratných změn, nemusí být šance je zastavit. Z těchto důvodů je tak důležité překonat strach z nepříznivé diagnózy a při eventuálních potížích vyhledat pomoc lékaře.
Výskyt rakoviny tlustého střeva
Výskyt rakoviny tlustého střeva je u nás mimořádně vysoký. Každoročně onemocní v České republice zhruba 3 tisíce osob, karcinom konečníku lékaři odhalí asi u 2,5 tisíce pacientů. Výskyt rok od roku stoupá a riziko, že onemocníme, roste po 45 roce života. Výjimkou však nebývají ani mladší pacienti.
Riziková skupina
Za rizikovou skupinu považujeme :
-
věk nad 50 let,
-
genetické predispozice – výskyt rakoviny tlustého střeva v rodině,
-
pravidelné užívání tabákových výrobků,
-
jednostranná zátěž – sedavé zaměstnání,
-
nadměrná konzumace červeného masa,
-
nadužívání alkoholu,
-
zažívací potíže – potíže s vyprazdňováním.
Polypy
Polypy neboli adenomy jsou nezhoubné útvary na sliznici střeva. Z některých se opravdu může stát zhoubný nádor. Zda to bude trvat měsíce i roky nelze dopředu odhadnout. Zkušený lékař pozná, zda je takový útvar podezřelý nebo ne. Důvody, proč polypy vznikají nejsou zcela jasné.
Jak podpořit práci střev?
Činnost střev můžeme podpořit vlákninou v různých přípravcích, ale nejvhodnějším prostředkem je určitě dostatečné množství zeleniny a ovoce (švestky, jablka, fíky), ryby. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vitaminu C nebo kyselinu listovou. Z bylin se používá jilm plavý, Psyllium v kombinaci s aloe. Příliš časté používání projímadel vedou k ochuzování organismu o draslík.
Péče o tlusté střevo
Ajurvédská medicína např. doporučuje aplikaci teplého oleje nebo bylin.Teplý olej a odvar z bylinné směsi pročistí střevní sliznici. Abychom mohli zabránit vzniku nežádoucích nemocí, hraje podstatnou roli prevence. V případě rakoviny tlustého střeva vzrůstá jeho výskyt spolu s věkem. Odborníci doporučují lidem po padesátém roce preventivní vyšetření na krvácení z konečníku. Jedná se o jednoduchý test, který nám může pomoci zachránit život.