Kód pojišťovny

Doporučená strava při zácpě

Ilustrační obrázek

Dlouhodobá zácpa bývá velice často doprovázena hemeroidy a nedá se vyloučit, že nestrávené jídlo, které v organismu zahnívá, způsobuje nádorová onemocnění střev. Jestliže máme sklony k zácpě, měli bychom se rozhodně zamyslet nad stavbou svého jídelníčku.

V případě, že máme sedavé zaměstnání, měli bychom se alespoň po pracovní době věnovat nějaké lehké pohybové aktivitě. V sedu se dají provádět alespoň jednoduchá izometrická posilovací cvičení.

Co jíst?

Do jídelníčku se doporučuje zařadit čerstvé ovoce nebo zelenina, mezi nejvhodnější druhy patří ty, které rostou v našich klimatických podmínkách. Doporučuje se konzumovat spíše menší dávky jídla a potravu dobře rozmělnit. Zeleninové saláty můžeme jíst syrové, v zimě se však doporučuje spíše tepelná úprava jídla. Proto zácpě se také doporučují houby, med, zakysané mléčné výrobky nebo rýžová kaše.

Vláknina

Doporučení jsou rovněž potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které pozitivně ovlivňují břišní peristaltiku. V kuchyni bychom měli využívat různé druhy obilnin, bílá mouka je nevhodná a měli bychom ji nahradit spíše vhodnější celozrnnou. Bezprostředně před vařením je vhodné ji umlít na elektrickém mlýnku. Kořeněné pokrmy (chilli, pepř apod.) je lepší omezit.

Zelenina

Ráno je vhodná rýžová kaše se zeleninou. Zelenina by se měla objevovat v pokrmech v průběhu celého dne. Účinná je mrkev, červená řepa, celer, kapusta, zelí nebo špenát. Sýrová mrkev nebo šťáva z ní mám spíše projímavé účinky, vařená se naopak doporučuje v případě průjmu. Také šťáva z červené řepy je mírně projímavá, navíc prospívá játrům. Je třeba vzít v úvahu, že červená řepa může měnit barvu moči a stolice do červena. Špenát můžeme přidávat do polévek nebo omáček, jeho listy lze krátce spařit, ochutit olejem a podávat jako přílohu. Na zácpu se doporučuje také kvašená zelenina. Takto upravenou zeleninu můžeme připravit i do zásoby.

Ovoce

Ovoce se doporučuje čerstvé i kompotované a je vhodné ho konzumovat ke svačině. Proti zácpě jsou vhodné hrušky i hrušková povidla nebo kompot, fíky (obsahují také draslík), banány nebo melouny.

Nápoje

Při zácpě se doporučuje pít dostatečné množství tekutin, buď pramenité vody, nebo džusů. Nejvhodnější je, když si džusy připravíme sami v odšťavovači. Po ránu může také pomoci sklenice minerálky nebo večer před spaním pravidelné pití teplého mléka s medem.

Oleje a semena

Dobrým pomocníkem jsou také oříšky, mandle a různé druhy semen. Vhodné jsou zejména vlašské ořechy, mandel, piniové oříšky, sezamová, slunečnicová a lněná semena. Hotové pokrmy můžeme dochucovat pomocí rostlinných olejů lisovaných za studena, kromě olivového oleje, který je již v současné době zcela běžně dostupný. Vyzkoušet můžeme také sezamový, slunečnicový, řepkový, sójový, avokádový, lněný, z dýňových jader nebo lískových ořechů. Tradiční čínská medicín a také doporučuje přidání konopných semen nebo konopný olej.

Bylinky

Potíže se zácpou by se ve většině případů měly díky změně životního stylu zmenšit nebo vymizet. V případě, že obtíže přetrvávají, nebo k nim dochází při změně prostředí, můžeme po určitou dobu vyzkoušet některé byliny. To by se však nemělo stát pravidlem, protože organismus by si na ně mohl zvyknout. Bylinky je potřeba pečlivě vybírat, protože projímavé účinky některých bylin jsou poměrně silné.

Fenykl obecný

Fenyklová silice se doporučuje proti plynatosti a má spasmolytický účinek (působí proti křečím). Sloučenina fenchom stimuluje vylučování trávicích enzymů a zlepšuje střevní peristaltiku. Z těchto důvodů se po podání semen fenyklu obecného zkracuje doba trávení, čehož lze využít při ovlivnění zácpy. Nálev lze připravit z půl kávové lžičky drogy na šálek vody.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.