Kód pojišťovny

Kouzlo granátového jablka

Ilustrační obrázek

Plody marhaníku granátového se do Středomoří dostaly už ve starověku. Lidé si je pro jejich zvláštní chuť hned zamilovali. Vozili je také s sebou na cesty jako potravu po poutníky v karavanách, kdy doušek vody a mírně okyselené ovoce spolehlivě hasily žízeň.

Zdravá pochoutka

Granátová jablka obsahují 77 % vody, dále pak vápník, fosfor, železo, cukry, aminokyseliny a organické kyseliny. Z vitaminů pak B1, B2 a B3. Spoustu hořčíku, draslíku a sodíku využijí zejména sportovci, těžce pracující osoby a osoby pracující v horku, kde zvýšeným pocením rychle ztrácejí cenné minerály. Antioxidační aktivita granátového jablka je přibližně 40x vyšší než u zelného čaje či borůvek a 25x silnější než u červeného vína. Může za to vitamin C a karotenoidy (ve formě provitaminu A) a punicalagin. Poslední výzkumy ukázaly, že jeden z nejstarších druhů ovoce ve světě je prospěšný proti některým typům škodlivých bakterií a kvasinek včetně Candida albicans. Antibakteriální a protiplísňové účinky se také odrážejí na stavu našich dásní a ústní sliznice. Chrání je před infekcí a záněty.

Pravidelná konzumace šťávy z granátového jablka pomáhá pacientům s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárními onemocněními a ischemickou chorobou srdeční, neboť zvyšuje krevní oběh v arteriích a zvyšuje pružnost cév. Jste-li po infarktu myokardu, pijte pro regeneraci 3x denně 5 mililitrů šťávy z granátového jablka. U diabetiků s vysokou hladinou krevních lipidů konzumace šťávy z granátového jablka snižuje „špatný“ LDL cholesterol. Zpomaluje progresi rakoviny prostaty, prsou, tlustého střeva a chrání mozkové buňky. Sportovcům dodává sílu, zvyšuje rychlost, buduje svaly a urychluje jejich regeneraci po výkonu. Šťáva z granátového jablka také zvyšuje hladinu testosteronu.

Granátové jablko pro krásu

Již egyptští faraonové si chtěli uchovat věčné mládí prostřednictví oleje z granátových semínek. Zastudena lisovaný olej je skvělým pomocníkem proti stárnutí. Hluboce vyživuje a regeneruje kožní buňky, a to hlavně u žen po 45. roce. Dermatologické testy ukazují, že zhruba za dva týdny po aplikaci olejem dochází k přirozené obnově pokožky. Vzácná tekutina pomáhá s produkcí kolagenu, s hydratací a udržuje tonus pleti. Poskytuje i úlevu při ekzémech, lupénce a slunečních popáleninách. Zklidní podráždění a zarudnutí kůže, zabrání zánětu.

Olej z granátových semínek stimuluje tok krve do kořínků vlasů. Tím vlasové folikuly získají správnou výživu a urychluje se růst kadeří. Vitamin C navíc posílí pojivové tkáně uvnitř vlasových folikulů. Ty jsou však u některých lidí ucpané lupy a suchými šupinami, jež brání správnému prokrvení a výživě. Granátový olej jemně odstraní nečistoty z pokožky hlavy, zmírní zarudnutí, záněty, svědění a pomůže při léčbě kožních onemocnění ve vlasech.

Správný výběr

Granátová jablka koupíte v sezoně – od září do února. Vybírejte tvrdé a těžké plody (jsou plné šťávy) s hladkou, světle červenou, lesklou kůrou. V lednici vám čerstvé ovoce vydrží 4 týdny, v mrazáku až jeden rok. Jedno jablko obsahuje 200 až 1400 semínek. Pro jejich odstranění rozkrojte plod na čtvrtiny a lžicí vyškrábejte jádřinec do misky s vodou. Zatímco dužina bude plavat, v kapalině semínka klesnou ke dnu, a tak od sebe vše snadno oddělíte. Čerstvá semínka přidejte do salátu z jablek, hrušek a fíků ochucených medem. Sušená vám mohou nahradit rozinky v salátech, závinu nebo koláčích. Při grilování se skvěle pojí s drůbeží i rybami. Netradičně dochutí kuskus, pilaf nebo rizoto. Ráno vám pak v ovesné kaši s dýňovými semínky dodají energii na celý den.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.