Kód pojišťovny

Pozor na hemoroidy

Ilustrační obrázek

Více než polovinu populace starší 50 let trápí hemoroidy. V kombinaci se sedavým zaměstnáním, nevhodnou životosprávou a nedostatkem pohybu je vznik zdravotních problémů velmi pravděpodobný. Hemoroidy trápí jak muže, tak i ženy a jsou velmi nepříjemné, protože svědí, pálí a krvácejí. Potíže mohou začít dokonce i ve velmi mladém věku.

Známé příčiny

Vznik hemeroidů může být zapříčiněn celou řadou faktorů. Patří zde např. vrozené nedostatečnosti žilní stěny, zácpa, sedavé zaměstnání, ale také i nadměrná fyzická námaha, zvedání břemen nebo sporty při kterých je vyvíjen velký nitrobřišní tlak (vzpírání, posilování apod.). Mnohé ženy trpí hemoroidy v těhotenství a po porodu. Ke zhoršením potíží často po alkoholu, po čokoládě, ostrých jídlech a také s přibývajícími kilogramy. Mezi hlavní příznaky hemoroidů patří: krvácení při stolici, potíže s vyprazdňováním, střídavé zácpy a průjmy, zduření okolo konečníku, bolesti a pálení v okolí řitního otvoru.

Tvorba hemoroidů

Jakmile dojde ke zvýšení břišního tlaku, cévky uvnitř řitního kanálku a později často také v okolí řitního otvoru se nalijí krví. Krev se následně zadržuje a městná a dochází k tvorbě uzlíků. Vyhřezlé hemoroidy dokážou často díky své pružnosti narůst do velikosti malých švestek, vyčnívají, jsou naběhlé a svědí.

Nejčastějším varovným signálem, že je něco v nepořádku signalizuje přítomnost krve ve stolici. Často se také současně připojí obtížný odchod stolice nebo časté střídání zácpy a průjmu. V žádném případě bychom přítomnost krve ve stolici neměli podceňovat, protože může signalizovat daleko závažnější potíže, a to kolorektální karcinom.

Léčba hemoroidů

Léčbu hemoroidů rozdělujeme na konzervativní a operační. Konzervativní léčba zahrnuje především celkovou úpravu životosprávy.Lékaři doporučují konzumovat větší množství potravin s vysokým obsahem vlákniny, dodržování pitného režimu a cvičení. Ke zhoršení potíží dochází zejména při zácpě, takže je důležité dbát na každodenní vyměšování.

Doplňková léčba

V rámci doplňkové léčby je vhodné použít bylinky, např. známý odvar z dubové kůry nebo řepík lékařský. V lékárně lze také zakoupit různé masti, gely, čípky, které mohou být z rostlinných výtažků nebo se jedná o léky, které obsahují lidokain (utišuje bolest).

Pomoct mohou i cviky

Jedná se o cvičební sestavu, kdy dochází k posílení pánevního dna metodou Pilates nebo pomocí rehabilitačního cvičení, které je vedeno odborným fyzioterapeutem. Cvičení může pomoci ke zmírnění potíží v počátečním stadiu hemoroidů.

Operační řešení

V rámci medicínské léčby došlo k obrovskému skoku vpřed. Existuje hned několik operačních postupů. Nejprve byly hemoroidy léčeny vyříznutím neboli excizí. Tato metoda má v léčbě stále své místo. Mezi novější metody patří tzv. Longova metoda, která se provádí pomocí speciálního nástroje – stoperu, který již v konečníku vyřízne kruh sliznice včetně cév a sešije je pomocí speciálních svorek. Operační zákrok se provádí na specializovaných pracovištích a trvá poměrně krátkou dobu.

Mezi efektivní ambulantní metody patří např. sklerotizace, koagulace pomocí infračerveného světla, opichy arterií. O postupech léčby a jejím operativním řešení rozhoduje chirurg. Vždy záleží na aktuálním stavu pacienta a způsob operace se odvíjí podle stádia hemoroidů.

Prevence je základ

Důležité je pečovat o stolici takovým způsobem, aby byla pravidelná. Mezi doporučované potraviny patří např. ovesné vločky, lněná semínka, ovoce, zelenina. Příjem tekutin by se měl pohybovat okolo dvou litrů za den. Hygiena konečníku by měla být samozřejmostí. Po každé stolici bychom jej měli ošetřit vodou. Vždy je nutné ho také pečlivě osušit, aby nedošlo k jeho zapaření.

Pokožku bychom měli nechat volně dýchat, takže používejte raději spodní prádlo z bavlny a denně ho vyměňujte. Vhodné je také používání úlevových prostředků. Masti gely nebo čípky mají protizánětlivé a stahující účinky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.