Kód pojišťovny

Mužské potíže

Ilustrační obrázek

Muži na rozdíl od žen jsou méně otevření, jakékoli  potíže drží  nejprve v sobě a k lékaři chodí většinou až se jim opravdu  přitíží. Zatímco maminky se svými dcerami o „ženských problémech“ hovoří většinou bez větších obav a zcela přirozeně, tatínkové nechávají většinu myšlenek nevyřčených a raději se starají více o práci a auta, než o své tělo. V případě péče o mužské zdraví v rámci prevence, máme ještě co dohánět.

Prostata

Prostata neboli předstojná žláza je orgán obsahující vlákna hladké svaloviny, v němž se tvoří a skladuje prostatický sekret, který je součástí ejakulátu. Po 20. roce věku je průměrná prostata velká zhruba 4x3x2 cm a váží 29 -40 gramů. S rostoucím věkem dochází ke zvětšení prostaty a k její změně vlivem mužského pohlavního hormonu testosteronu, nepřímo také estrogenu. Postupně dochází ke zvětšování oblasti žláznatých buněk okolo močové trubice v tzv. přechodové zóně. Dle se zmnoží svalová a vazivová vlákna. Celá tato oblast se může mnohonásobně zvětšit, takže prostata může dosahovat extrémní velikosti a hmotnosti. Rizikovou skupinou jsou muži ve věku 50-70 let.

Potíže s močením

Nezhoubné zvětšení prostaty může některým mužům způsobovat potíže s močením a mohou být různého rozsahu. Zpravidla se objevuje nutnost častějšího močení, obtížné močení, zeslabení proudu moči a nutnost tlačit při močení. Prostat a svým zvětšováním zpomaluje průtok moči močovými cestami. Vymočení tak nemusí být úplné a v močovém měchýři zůstává zbytková moč. V důsledku neúplného vyprázdnění se močový měchýř dříve naplní a opět se objeví nutkání k močení. V důsledku zpomaleného průtoku  dochází k zeslabení proudu, prodloužení doby močení a zvyšuje se tlak v močovém měchýři. Močový měchýř následně reaguje postupným zesilováním stěny. V krajním případě může dojít ke ztrátě funkce močového měchýře a k přetékání.  Zvětšená prostata může močovou trubici zablokovat a nelze se vymočit vůbec. Tato situace je však krajní a předchází jí celá řada mírných potíží.

Jaké jsou možnosti léčby?

Existuje mnoho možností léčby nezhoubného zvětšení prostaty. Patří zde např. aplikace léků snižujících dráždivost močového měchýře, případně různé operativní řešení (použití laseru, vkládání stentů do močové trubice atd.).

Rizikové faktory

Mezi hlavní rizikové faktory vzniku zdravotních potíží týkající se prostaty patří nadužívání alkoholu a tabáku. Odborné studie také poukazují na negativní vliv vyššího příjmu masa a živočišných tuků při absenci zeleniny, ovoce a vitaminu D. Karcinom močového měchýře postihuje především muže ve středním věku a muže nad 55 let.

Preventivní vyšetření

Obecné urologické vyšetření, a to i vyšetření prostaty a varlat u všech mužů nad 18 let je součástí pojišťovnou hrazené pravidelné prohlídky jednou za dva roky. Muži, kteří mají v rodinné anamnéze onemocnění rakovinou prostaty nebo močového měchýře by měli již po 40. narozeninách absolvovat pravidelné urologické kontroly.

Vyšetření varlat

Muži by měli být informováni o tom, že varlata by si měli vyšetřovat pravidelně sami pohledem a pohmatem. Takto lze včas odhalit přítomnou zatvrdlinu, zvětšení, uzlík nebo jakoukoliv změnu. Mezi varovné signály patří také bolest v oblasti podbřišku nebo v tříselné krajině. Správné provedení samovyšetření varlat by se mělo provádět jedenkrát za měsíc po dobu pěti minut. V  případě odhalení nádorového bujení je až 90% šance na úplné uzdravení.

Přítomnost krve v moči

Karcinomy ledvin dlouho nepůsobí vůbec žádné potíže a jsou velmi obtížně diagnostikovatelné. V případě, že postižený zaregistruje krev v moči, ozvou se bolesti v boku, bedrech nebo kyčli, nebo pokud je nádor hmatný přes kůži jako zduření na povrchu ledviny, bývá již bohužel stav vážnější. Přítomnost červených krvinek v moči může odhalit praktický lékař při vyšetření močového sedimentu v rámci preventivních prohlídek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.