Kód pojišťovny

Péče o dětskou pokožku

Ilustrační obrázek

Velká většina miminek mají po narození na kůži nějaké flíčky, zarudnutí nebo pupínky. V těle každého novorozence probíhají těsně po porodu změny, díky kterým dochází ke stabilizaci trávicího systému. Jakékoliv vybočení z rovnováhy je na pokožce velmi viditelné. Pokud je miminko jinak zdravé, vše se postupně začíná upravovat do normálu.

Výskyt potniček

Svědící vyrážka různého původu se na kůži dítěte může objevovat v kterémkoliv věku. Malé růžové potničky zpravidla doprovázejí období od narození do jednoho roku. Mezi nejpostiženější místa patří záhyby krčku, tváře nebo třísla. Nejvíce se vyskytují v letním období, avšak výjimkou nejsou ani zimní dny, kdy děti více oblékáme. V případě, že se však v pupíncích objeví hnis nebo zánět, doporučuje se již vyhledat lékaře.

Kopřivka

Kopřivka se signálem, že uvnitř organismu se děje reakce, která signalizuje nepřiměřenou odpověď na alergizující podnět (nejčastěji potravu). Kopřivka většinou potrápí dotyčného nepříjemným svěděním. Jestliže se objeví na celém těle, je o to úpornější, ale může se objevit pouze lokálně. Typická kopřivka se projevuje rudými pupínky s bledým středem. Ve většině případů ustoupí sama nebo po podání antihistaminik. V případě potíží s dýcháním, nevolností nebo sliněním se může jednat o anafylaktický šok a je potřeba volat záchrannou službu. Chronická kopřivka trvá zhruba 6 týdnů a více. Jedná se opět o nepřiměřenou reakci na alergizující podnět, kterým může být alergizující potravina nebo kosmetika. Takový typ kopřivky potřebuje odbornou pomoc.

Ztráta ochranné bariéry

V posledních letech lékaři zaznamenávají vysoký počet alergiků a dětí s atopickým ekzémem. V průběhu alergické reakce, které u atopika probíhají zevnitř směrem ven, dochází k mnoha biologickým pochodům. Na povrchu pokožky se pak objevuje zarudnutí, zčervenání, pokožka začíná červenat a otékat. Mohou se objevovat mokvavé pupínky, které zcela nesnesitelně svědí a dítě se neustále škrábe. Rozškrábaná atopická pokožka je nebezpečnou vstupní branou infekce.

Rodinné dispozice

Dispozice k atopickému ekzému vznikají často na genetickém podkladě. Ve velké většině případů jím trpí dítě, které je současně astmatické nebo alergické. V případě, že je jeden rodič alergický, má atopický ekzém nebo je alergik, má dítě 50% pravděpodobnost, že tyto potíže zdědí.

Projevy atopického ekzému

Atopický ekzém provází postiženou osobu po celý život a nikdy se ho nelze zcela zbavit. Může se projevit akutním vzplanutím nebo jako sled chronických potíží. V případě rozvinutého ekzému můžeme alespoň zmírnit jeho příznaky. Nejčastěji se používají tzv. emoliencia, což jsou přípravky na zvláčnění kůže. V rámci režimových opatření se doporučuje používat prací prostředky pro alergiky, místo aviváže přidáme raději do máchací lázně lžíci octa. Pokožku je nutno také vyživit zevnitř. Doporučuje se konzumovat potravu bohatou na vitaminy skupiny B, E, zinek, křemík a kalcium.

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je ekzémové onemocnění, avšak nevzniká na základě alergického projevu.  Bílé krvinky se aktivují nejčastěji na genetickém podkladě a také vlivem vnějších faktorů. Dochází ke vzniku kožního zánětu, kožní buňky se začnou množit a nekontrolovatelně růst. Vlivem rychlého růstu buňky dříve dozrávají a rohovatí rychleji než normální kožní buňka. U dětí a mladistvých dochází nejčastěji k výskytu akutní formy. Mezi základní projev na kůži patří pupíky, neštovičky nebo drobná červená ložiska. Někdy se objeví zarudnutí celého povrchu těla. Lupénka je úporné onemocnění, které vyžaduje odborný dohled.

Infekce

Svědivá vyrážka doprovází celou řadu onemocnění, které se objevují v dětském věku. Někdy se může jednat o průvodní jev dalších onemocnění. U tzv. páté nemoci dochází k výsevu pupínků a zarudnutí kůže ve směru odshora dolů (od obličeje postupně po těle). Ve svědivou vyrážku může přerůst také banální rozdrápání pokožky špinavými nehty. Pozor na vznik impetiga, které je velice nakažlivé.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.