Kód pojišťovny

Syndrom karpálního tunelu

Ilustrační obrázek

Jedná se o poruchu, která byla ještě v předchozí generaci prakticky neznámá a v současné době se jedná o běžný průvodní jev moderní civilizace. Syndrom karpálního tunelu (CTS) je pojem, který je užívaný k popsání skupiny symptomů, které se dostavují, když je středový nerv v zápěstí skřípnut nebo poškozen. Středový nerv ovládá svalstvo palce a je zodpovědný za přenos vjemů vnímaných palcem, dlaní a prvními třemi prsty.

Karpální tunel je velmi úzký otvor, který leží asi půl centimetru pod povrchem zápěstí, jímž vede středový nerv. Středový nerv je náchylný ke stlačení nebo poškození z mnoha důvodů – otokem způsobeným těhotenstvím nebo zadržováním vody, tlakem kostních výrůstků, zánětem kloubů nebo šlach.

Omezení hybnosti

Syndrom karpálního tunelu je spojován s poškozením hybnosti zápěstí, následkem opakovaných rychlých pohybů zápěstí a prstů. Tato porucha byla považována za nemoc z povolání pokladních v supermarketech a účetních. V současné době je běžným jevem mezi lidmi, kteří pracují s počítačem. Syndrom karpálního tunelu může být způsoben silnými, trvalými otřesy, které dlouhodobě působí na zápěstí. Může se však týkat také hudebníků, sportovců, kadeřnic, řidičů atd. Postihuje obě pohlaví a k faktorům, které zvyšují riziko potíží patří např.: menopauza, těhotenství, cukrovka nebo Raynaudova choroba.

Jaké jsou příznaky syndromu karpálního tunelu?

Mezi hlavní symptomy patří mírné znecitlivění, slabé mravenčení, úporná bolest, která může být provázena ničivou atrofií svalstva palce. Nejčastěji je pociťováno pálení, svědění nebo znecitlivění v palci a v prvních třech prstech (malíček bývá ušetřen, protože je inervován nervem vedoucím mimo karpální tunel). Často se přidává pocit svědění a postupné slábnutí palce. Může dojít k postižení obou rukou. Symptomy se zhoršují zejména v noci nebo nad ránem, kdy dojde ke zpomalení krevního oběhu. Bolest se často šíří do předloktí nebo ramen.

Diagnostika

Pro úspěšnou léčbu je důležitá správná diagnostika. Mezi spolehlivý test patří elektromyografie (EMG), která obnáší vysílání elektrických impulzů paží. Nervové impulzy, které ovládají pohyby nejsou ničím jiným nežli proudem o velice nízkém napětí. Normální přenos nervového impulzu probíhá rychlostí zhruba 136 metrů za sekundu, což je dostatečně rychlé, aby se nám to zdálo jako okamžitě provedené. Jestliže jsou však nervy poškozeny nebo uskřípnuty oteklou tkání, nemohou přenášet elektrické nervové impulzy normální rychlostí.

Tipy, jak minimalizovat výskyt syndromu karpálního tunelu

  • Dodržujte správné držení těla a ergonomii práce, která zahrnuje správné postavení monitoru počítače tak, aby byl od nás vzdálen asi půl metru a byl umístěn těsně pod rovinou našeho přímého pohledu. Doporučuje se používání loketních opěrku židlí, abychom zabránili přílišnému ohýbání zápěstí.
  • Kdykoli budeme moci, můžeme si procvičit a protřepat ruce, abychom uvolnili svalové napětí.
  • Pravidelně se věnujte také posilování prstů pomocí gumového pásu nebo kolečka.
  • Udržujte si ideální tělesnou hmotnost, a pokud to je nutné, snažte se ji snížit. Nadměrná hmotnost vyvíjí značný tlak na karpální tunel.
  • Udržujte pokud možno ruce v suchu a teple. Chlad a vlhko průběh potíží ještě více zhoršují.

Léčba

Odborníci přistupují k léčbě syndromu karpálního tunelu různými způsoby. Nejčastěji se jedná o kombinaci protizánětlivě působících léků, dlah a doporučení vyhnout se zátěžovým činnostem. Doporučují se také prostředky fyzikální léčby, která zahrnuje elektroléčbu, individuální rehabilitace nebo laser. V některých případech se aplikují injekce kortikosteroidů do zápěstí. Jestliže se zdravotní stav nelepší, přistupuje se k operativnímu řešení. Při této operaci se proříznou transverzální zápěstní povázky, které pokrývají část karpálního tunelu. Po operaci je nutné nosit dva až čtyři týdny nosit dlahu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.