Kód pojišťovny

Problémy růstu

Ilustrační obrázek

K růstovým potížím dochází zpravidla, jestliže hypofýza (podvěsek mozkový) nefunguje v normálním režimu. Hypofýza uvolňuje hormony  - mimo jiné také růstový hormon somatotropin – do jednotlivých částí těla. Somatotropin stimuluje růst kostí a svalů u dětí, které jsou ve vývinu. Nadměrná i nedostatečná tvorba tohoto hormonu způsobuje růstové anomálie. Sekrece příliš malého množství růstového hormonu hypofýzou je příčinou nanizmu, což znamená trpasličí vzrůst. Produkce nadměrného množství je příčinou nepoměrně zvětšených rukou, nohou a čelistí. Některé poruchy hypofýzy jsou způsobeny bujením nádoru na této žláze s vnitřní sekrecí.

Jiné příčiny

V některých případech jsou růstové problémy způsobovány poruchou funkce štítné žlázy. Svůj podíl na těchto poruchách může mít také činnost brzlíku. Jestliže dojde u dítěte k jeho poškození, nastává opoždění vývoje a zvýšení náchylnosti k infekčním onemocněním. V růstu a vývinu hraje důležitou roli jeho výživa.

Výživa je základ

Pro zdravý růst dítěte je nezbytná zdravá vyvážená strava přiměřená věku dítěte. Do jídelníčku je nezbytné zařadit poživatiny bohaté na aminokyselinu arginin. Arginin je organizmem využíván k syntéze další aminokyseliny, ornitinu, který podporuje uvolňování růstového hormonu. K doporučovaným zdrojům argininu patří kokosové ořechy, mléčné výrobky, želatina, oves, podzemnice olejná, vlašské ořechy.

Hodnocení růstu dítěte

Při hodnocení růstu dítěte je potřeba sledovat spíše celkový vývoj, než pouhou velikost.

Jestliže se zdá, že se růst odchyluje od původní růstové křivky, mělo by být provedeno vyhodnocení výživy dítěte a případné zdravotní problémy by měly být odhaleny. Jestliže je růst opožděn z důvodu nedostatečné produkce růstového hormonu, předepisuje se terapie s využitím tohoto hormonu. V případě, že jsou růstové problémy způsobeny nádorem na hypofýze, musí být indikována adekvátní léčba.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.