Kód pojišťovny

Padají vám vlasy?

Ilustrační obrázek

Padání vlasů nebo jejich úplná ztráta jsou lékařsky označovány jako alopecia. Alopecia totalis znamená ztrátu vlasů, Alopecia universalis je označení pro ztrátu veškerého tělesného ochlupení., včetně obočí a očních řas. Ochlupení nebo vlasy mohou také vypadávat pouze na určitých místech. K faktorům, které se podílí na padání vlasů, patří dědičnost, hormonální činnost a stárnutí. Vědci doposud přesnou příčinu této poruchy nezjistili, ale podle některých odborníků se jedná o reakci imunitního systému, který reaguje na vlasové váčky jako na cizí tělesa, a podle toho proti nim působí.

Mírnější forma

Méně dramatickou, o to však častější formou této poruchy je androgenetická alopecie. Ta se vyskytuje zejména u mužů. Na vzniku se podlí zejména genetická predispozice a působení mužských pohlavních hormonů. Podle dosavadních průzkum, vlasové váčky osob postižených touto poruchou mají receptory určené ke zpomalení nebo zastavení tvorby vlasů pod vlivem androgenů.

Padání vlasů u žen

Také u žen dochází v některých případech k padání vlasů, avšak většinou se nejedná o padání vlasů v takovém rozsahu jako u mužů, a málokdy k němu dochází před menopauzou. Všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů, a to zejména po menopauze, u některých jedinců však k tomuto jevu dochází již v pubertě. Mimo to, dochází k určitému úbytku vlasů dva až tři měsíce po porodu, protože v období těhotenství zabraňují hormonální změny normálnímu vypadávání vlasů.

Jiné příčiny

Kromě dědičnosti k faktorům, které způsobují ztrátu vlasů, patří špatný krevní oběh, akutní onemocnění, operační zákrok, působení záření, kožní choroby, náhlý úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, poruchy štítné žlázy, léky užívané při chemoterapii, stres, špatná výživa a deficit některých vitaminů.

Běžné vypadávání vlasů

Je zcela normální ztrácet denně 50-100 vlasů. Příjem nadměrně velkých dávek vitaminu A (nad 100 000 m.j. denně) může způsobit padání vlasů.Při péči o vlasy bychom se měli vyhnout hrubému zacházení s vlasy. Nepoužívejte kartáče nebo hřebeny s hustými zuby, ani si vlasy nevysoušejte vytíráním osuškou. Raději si nesušte vlasy horkovzdušnými sušiči a v době léčby nepoužívejte ani jiné tepelně působící prostředky. Vlasy nepročesávejte, dokud nevyschnou, protože mokrý vlas má tendenci k lámavosti.

Vitaminy pro krásu vlasů

V rámci dokonalé péče o vlasy nestačí pouze nejrůznější doporučované kvalitní šampony a kondicionéry. Vlasy i kůže mají samy od sebe malou reparační schopnost, jejich obnovu musíme účinně podporovat. Vlasy potřebují stálý přívod vitaminů a minerálů, občasnou masáž i vyrovnané pH, šampon obohacený bílkovinami a výživové doplňky.

Výživové doplňky

Mezi doporučované výživové doplňky pro vlasy patří široký komplex přírodních vitaminů, aminokyselin. Vitaminy B1, B2, B3, B5,B6,B12, kyselinu listovou, vitamin C, D, E, bor, vápník, selen, zinek. Pro podporu růstu vlasů si je můžete omývat octovou vodou. Odborníci také doporučují konzumovat dostatek potravin s obsahem biotinu nebo můžete užívat doplňkově biotin, který je nutný pro udržení zdravých vlasů a pokožky, a u některých mužů dokonce zabraňuje padání vlasů. Vhodným zdroj stimulace pokožky představuje přeslička, která podporuje silné a lesklé vlasy. Proti padání vlasů je vhodné vnitřnímu užívání vhodná bylinková směs ze dvou kopřiv, heřmánku a lipového květu. Dvě lžičky směsi zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Poté výluh scedíme a popíjíme jeden šálek třikrát denně.

Rizikové skupiny

Větší riziko vypadávání vlasů mají diabetici, ženy užívající hormonální antikoncepci, ženy, při užívání některých léků během těhotenství, lidé pod velkým stresem a pacienti s poruchou imunitního systému.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.