Kód pojišťovny

Časté močení a cukrovka

Ilustrační obrázek

Jedním ze signálů počínající cukrovky může být časté močení. K nějaké formě poškození ledvin cukrovkou se dopracuje asi každý třetí pacient, který má cukrovku dvacet let. Kombinace cukrovky a poruchy funkce ledvin je totiž velmi silným, avšak doposud velmi málo známým rizikovým faktorem pro srdeční a cévní onemocnění. Proto řada nemocných s touto komplikací zemře dříve na srdeční onemocnění,  než onemocnění  dospěje do úplného selhání ledvin.

U diabetu se časté močení vyskytuje především na počátku, kdy stoupá hladina krevního cukru. Ten je v ledvinách profiltrován do moči a ledvinné kanálky už nemají kapacitu všechen vrátit zpět do krve. Glukóza představuje látku, která s sebou při svém průchodu ledvinami strhává množství vody a tím způsobuje vylučování velkého množství moči. Jakmile je cukrovka rozpoznána a pacient začne být léčen, hladina krevního cukru klesá a množství moči se vrací do normálu.

Cukrovka poškozuje v ledvinách zejména jejich základní funkční jednotku – ledvinné klubíčko neboli glomerulus. Dlouhodobě zvýšená koncentrace cukru provokuje vznik zánětu, který spouští reakce, jejichž výsledek zpočátku není „vidět“. V ledvinném klubíčku se zmnožuje vazivo a klubíčko se postupně mění ze složité organizované struktury na neorganizovaný shluk vaziva připomínající jizvu. V počátečních stadiích poškození ledvin se tyto změny projevují hlavně přítomností bílkoviny v  moči.

Poškozený glomerulus začne propouštět bílkovinu z krve do moče, kde je možné její množství změřit. Postupem času množství í bílkoviny narůstá a spouští se jakýsi samopohyb. Profiltrovaná bílkovina poškozuje glomeruly sama o sobě i při dobře léčené cukrovce. V počátečním stadiu jsou ledviny na sonografickém vyšetření zvětšené a zdá se, že fungují dokonce lépe než u zdravého člověka. Tato fáze trvá ale jen krátce a potom se ledviny začnou zmenšovat podle toho, jak ubývá klubíček. V konečné fázi selhání ledvin, kdy je již nutná náhrada jejich funkce dialýzou, mohou být ledviny poloviční ve srovnání s normální velikostí a obvykle obsahují cysty.

„Nemocné“ ledviny

Funkci ledvin mohou při dlouhodobém užívání zhoršovat léky na bolest typu nesteroidních antirevmatik. V kombinaci s postižením ledvin při cukrovce nebo při současném užívání léků na vysoký tlak zhoršují prokrvení ledvin a tím i jejich funkci. Použití těchto léků by si proto měl každý důkladně rozmyslet a neřešit jimi každodenní banální bolesti. Částečnou prevencí nežádoucího účinku léků je současný příjem velkého množství tekutin

Příčinou častého močení nemusí být pouze diabetes. Může být způsobeno velkým objemem vytvářené moči, ale i nedostatečnou kapacitou močového měchýře, jeho obtížným vyprazdňováním nebo drážděním při infekci. Moč se může tvořit ve velkém objemu, když vypijeme větší množství tekutin, ale i tehdy, mají-li ledviny problém s koncentrováním vylučovaných látek do malého objemu tekutiny (moči). Větší množství moči se tvoří rovněž pod vlivem alkoholu. Porucha koncentrační schopnosti může být projevem poškození ledvin nebo důsledkem velkého množství vylučované látky, již prostě nelze vyloučit bez „doprovodu“ množství vody. Časté močení může být vyvoláno i nedostatečným vyprázdněním močového měchýře při zvětšené prostatě u mužů nebo jeho sníženou kapacitou u žen s gynekologickými problémy.

Močové cesty a ledviny mohou napadnout infekce. Právě ty patří k častým příčinám ledvinových kamenů. Kameny se mohou utvořit kdekoli v močovém ústrojí. Nejčastěji se objevují právě v ledvinách, ale vyskytují se i v močovodech a v močovém měchýři. Látky, ze kterých jsou, se obvykle rozpouštějí v moči, ale z nějakého důvodu se nerozpustily. Bývá to v případě, že málo pijeme, pohybujme se dlouhodobě v horku, málo si chodíme ulevit, ale také to bývá důsledkem infekcí močových cest.
Ledvinová kolika je způsobena pohybem kamenů v močových cestách.  Co se týče příznaků ledvinových kamenů, nejčastěji se projevují příměsí krve v moči. Můžete také pociťovat lehkou bolest v boku a potíže na toaletě. Kameny se dnes nejčastěji rozbíjejí rázovou vlnou, tedy ultrazvukem. Menší kousky se pak vyloučí obvyklou cestou. Rozpouštění kamenů pomocí léků není možné u všech pacientů. Proto také nefungují vždy a všude bylinky. Pokud ale přece jen chcete byliny užít, velmi účinné jsou například mochyně židovská, pampeliška, celík zlatotobýl nebo přeslička.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.