Kód pojišťovny

Kůže mapuje náš život

Ilustrační obrázek

Kůže funguje jako ochranný plášť.

To na ní pochopitelně zanechává stopy – působením vnitřních a vnějších vlivů zaznamenáváme od dětství až do dospělosti neustálé funkční změny jak na vnější, tak i na vnitřní vrstvě kůže. A to od pubertálních projevů až po přechodové potíže, kdy přirozené obnovovací schopnosti pokožky stále více klesají. Buňky pomalu ztrácejí schopnost samoregenerace a věkem je oslabena i odolnost vůči vlivům životního prostředí a bakteriím. Následky jsou suchá pleť, stále hlubší vrásky, ztráta elasticity, povadlá kůže na břiše nebo na stehnech. ť našeho organismu. To na ní pochopitelně zanechává stopy – působením vnitřních a vnějších vlivů zaznamenáváme od dětství až do dospělosti neustálé funkční změny jak na vnější, tak i na vnitřní vrstvě kůže. A to od pubertálních projevů až po přechodové potíže, kdy přirozené obnovovací schopnosti pokožky stále více klesají. Buňky pomalu ztrácejí schopnost samoregenerace a věkem je oslabena i odolnost vůči vlivům životního prostředí a bakteriím. Následky jsou suchá pleť, stále hlubší vrásky, ztráta elasticity, povadlá kůže na břiše nebo na stehnech.

I když stárnutí nezastavíme, problémy s ním spojené může na pár let oddálit dobrá kosmetika a estetická medicína, jelikož je prokázáno, že přiměřená péče má na pokožku větší vliv než proces stárnutí.

Dermatologové tvrdí, že se suchou kůží se člověk rodí, zatímco dehydratovanou mohou získat v průběhu života. Největší rozdíl je v tom, že s dehydratovanou pokožkou si snadno poradíte díky pitnému režimu a kosmetice, ale suchá pokožka vyžaduje systematickou speciální péči.
Suchá pokožka souvisí s nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčováním vrstev kůže a následným napínáním a křehkostí. Projevuje se sníženou produkcí mazových žláz, také kůže ztrácí vlhkost, objevují se suchá, loupající místa. Má jedinou výhodu – v mladším věku vypadá téměř dobře, nenaleznete na ní téměř žádné nečistoty, velké póry ani mastný lesk. Později to bývá horší – pokožka je matná, citlivá, zarudlá a bez lesku. Má větší sklon ke vzniku ekzému a dermatitidy. Dalším problémem je nesnášenlivost vůči řadě kosmetických produktů. Když je kůže suchá, může nepříjemně pnout a svědit, na dotek bývá hrubá, někdy i popraskaná a dříve se na ní tvoří vrásky.

Puberta a „dvacítka“

Do věku dvaceti let je pokožka většinou dobře hydratovaná. Mnohé trápí spíš mastnější vzhled, největší strastí bývá akné, tedy zvýšená tvorba kožního mazu, který následně ucpává póry. V období dospívání je nutné pleť hlavně správně a pravidelně čistit. Dodávat jí zvláštní výživu zatím není nutné, stačí ji dostatečně hydratovat. U aknózní pleti je třeba použít přípravky s lehce kyselým až neutrálním pH, které obsahují složky zabraňující zánětům. Po dvacítce by už ženy měly být „pečlivější“ – každodenní čištění pleti je samozřejmostí. Pleť chráníme před intenzivním slunečním zářením. Je třeba zvolit správné přípravky podle typu pleti. Optimální je udělat si občas peeling. Dobrý vliv na udržení svěžesti mladé pokožky mají také vitaminy A, C a E.

Nejkrásnější věk

Cítíme se skvěle, bohužel pleť po třicítce začíná strádat, i když na kůži nejsou vidět žádné dramatické změny. Se zvyšujícím se věkem ale klesá produkce elastinu a kolagenu. Je proto třeba věnovat pozornost elasticitě pokožku. Vhodné jsou krémy s antioxidanty , které pleť rozjasní a zpevní. Obnovovací schopnost pleti pomalu slábne, ztrácí elasticitu a schopnost vázat vlhkost, objevují se první vrásky – hlavně okolo očí. Pokud tedy chceme zachovat její svěžest a pevnost, musíme „zařadit“ silnější prostředky. Pravidelné čištění by mělo být doplněno o peeling a hydratační masky. Měly bychom také začít používat jiný krém na den a jiný na noc a pořídit si i krém na oční okolí. Kosmetické produkty by měly obsahovat ovocné AHA kyseliny, kyselinu hyaluronovou, ceramidy, peptidy, koenzym Q 10 a vitaminy C a E.

Po čtyřicítce se rozhoduje o tom, jak dlouho si mladistvý vzhled udržíme. Když péči zanedbáváme, vypadá pokožka unaveně a ztrácí jas. Odbornice v kosmetických salonech nám nejen poradí, jak nežádoucí proces stárnutí „zadržet“, ale díky dobrému vybavení (ultrazvuková špachtlička, biostimulační laser) se jí podaří účinné látky vpravit hlouběji do hlubších podkožních vrstev. Navíc může doporučit některý z neinvazivních zákroků estetické medicíny, které dokážou umazat až několik let.

Zralá krása

V 50 letech věku kůže již dozrála, nyní je velmi důležité používat produkty určené pro tento věk. Jen ty jsou schopné – do určité míry – poradit si s hlubšími vráskami, se sušší a matnější kůží. Ženy jsou po menopauze a produkce kolagenu skončila. Snížilo se i jeho množství v pleti, slábne rovněž činnost mazových žláz. Kdo si dříve stěžoval na mastnější pokožku, je nyní ve výhodě – vrásky se mu tvoří méně a později. Ale kůže viditelně ochabuje a gravitace má za následek nežádoucí převisy na tvářích, podbradku a očních víčkách. Je nutné přestoupit na kosmetiku se silnými omlazujícími účinky.

Anti-angingové přípravky by měly obsahovat kyselinu hyaluronovou, kolagen, aminokyseliny, vhodná je také kosmetika s fytohormony. Jsou to rostlinné výtažky získávané ze sóji, divoké rýže nebo slunečnicových semen. Stimulují obnovu buněk, zpevňují kontury tváře. Tělu prospějí rovněž potravinové doplňky s obsahem vitaminu A, D a vápníku, které pokožku posilují zevnitř a zabraňují jejímu vysoušení. Chybět vy neměly depigmentační preparáty s obsahem ovocných kyselin neb o s kyselinou azelainovou, které regulují činnost kožních buněk (melanocytů).
Vybrat si lze některý z mnoha miniinvazivních omlazovacích zákroků, např. obličejové výplně, plazmaterapii (při ní se pro rozjasnění pokožky aplikuje vlastní upravená krev) či přenos vlastního tuku do partií, kde se he nedostává. Hitem jsou biovlákna, která pokožku pozvednou a vypnou. Radikálním řešením je lifting celého obličeje a krku, který ubere až deset let a stejně dlouhou dobu by měl vydržet i jeho efekt.

Suchá pokožka

Důvodů, proč někoho trápí suchá pokožka, je několik. Částečně je úroveň hydratace daná dědičně. Přirozenou kožní bariéru pak narušují četné vnější i vnitřní faktory, které nepříznivě ovlivňují rovnováhu v procesu hydratace a způsobují nadměrné ztráty vody.  Z častých fyzikálních faktorů lze jmenovat vítr, extrémní chlad či teplo, suchý vzduch a nízkou vlhkost vzduchu, pobyt v zakouřených či klimatizovaných místnostech nebo nadměrný kontakt s tvrdou vodou či UV zářením.

Na kvalitě se hodně podepisují i hormonální vlivy – těhotenství nebo menopauza mohou mít za následek vysušování pokožky. Roli hraje rovněž věk, s přibývajícími roky se snižuje schopnost pokožky vytvářet pot a lipidy, ztrácí výživu, takže se vysušuje a začínají se na ní tvořit vrásky.

Suchá pleť může v různých obdobích života potrápit každého bez ohledu na věk a pohlaví. V různých případech stavů suché kůže je třeba pátrat po pravděpodobných vyvolávajících faktorech, odstranit je nebo alespoň minimalizovat. Pro úspěch léčby je nutné pacienta podrobně poučit o způsobu každodenní péče o kůži. Vhodně zvolené kosmetické přípravky a dobrá péče se dokážou s projevy suché kůže vypořádat. Dá se něco podniknout proti geneticky dané suché pleti? Preventivně se v dětství dá působit pravidelným promazáváním pokožky a jejím zvláčňováním. Lidé s bledou kůží a světlými vlasy mají větší sklon k suché pokožce než lidé tmavovlasí s tmavší pletí.

Péče o suchou pokožku

Suchá pokožka je dehydratovaná, hrubá a dochází u ní k pnutí,  což je dáno nižší koncentrací přirozených hydratačních látek a její sníženoiu schopností vázat vodu. Velmi suchá pokožka je drsná, popraskaná a tvoří se na ní šupinky, které se odlupují. Suchá atopická pokožka je oproti ostatním náchylnější ke vzniku atopického ekzému, který vede ke svědění, zčervenání, olupování a zanícení kůže.

Suchou pleť je důležité zásobovat dostatečným množstvím vlhkosti. Je proto nutné zvolit vhodný krém, po jehož použití není hydratovaný pouze povrch pokožky, ale účinné složky proniknou do hlubších vrstev epidermu. Mastnější krémy je lepší používat na noc, přes den spíš lehčí hydratační. Ideální je, obsahují-li vitaminy A a E, ceramidy nebo kyselinu hyaluronovou. V zimním období vyměňte krém za olej.

Vyhněte se všem kosmetickým přípravkům s alkoholem, a těm, které pokožku vysušují. Peelingu se vzdát nemusíte, odstraní se tak odumřelé buňky nebo šupinky; jeho frekvence však nemá být častější než dvakrát do měsíce. Pozor na pobyt v chlorované vodě, sauně nebo soláriu – kůže může reagovat podrážděním a stažením. Slunění se vzdávat nemusíte, ale jen s kvalitními přípravky na opalování a po opalování. Dobře pokožce nedělá ani pobyt v suché či klimatizované místnosti. Stav může zlepšit zvlhčovač vzduchu.

Správná péče o suchou pokožku

  • Je nutné omezit kontakt s vodou, ideální je sprchování každý druhý den (kromě intimních partií), nejlépe s použitím koupelových olejů. Koupel ve vaně by neměla být delší než 15 minut.
  • Mýdlo používat minimálně, alkalická mýdla ve spojení s tvrdou vodou mohou tvořit minerální sraženiny dráždící kůži; doporučují se raději pevné nebo tekuté syntetické detergenty s přirozeným pH.
  •  Po sprchování nebo koupeli je nutné ošetřit kůži tělovým mlékem co nejdříve, dokud je ještě vlhká.
  •  Nosit vzdušné, volné oblečení z přírodních materiálů. Nejlépe z bavlny, chránit se rukavicemi v chladu,   při práci s vodou a čisticími prostředky.
  •  Dodržovat pitný režim.
  •  Emoliencia jsou látky vyhlazující kůži zvýšením hydratace v rohové vrstvě. Mezi nejznámější patří bílá   vazelína, různé oleje (parafínový, mandlový, sójový) nebo kyselina linolová.

Svěřit se lékaři

Suchá pokožka však může být i prvním signálem počínajícího kožního onemocnění a rizika plynoucí z komplikací neléčené suché kůže mohou mít i zdravotní následky. Pokud se tedy stav pokožky ani po dlouhodobém používání kosmetických přípravků na suchou pokožku a správné péči nelepší, je třeba navštívit lékaře.
Nejčastěji navštěvujeme dermatologa na podzim a v zimě, kdy se sníží venkovní teplota, zmenší se příjem vitaminů a oslabí se imunita celého organismu včetně kůže. Cílem péče o suchou kůži je  obnovit její ochrannou funkci a normalizovat její hydrataci. Pravidelné léčebné i preventivní používání emoliencií chrání kůži před faktory zevního prostředí a zlepšuje kvalitu pokožky.

„Zplihlé“ vlasy

Problém suché pokožky se týká i hlavy. I ta vyžaduje zvláštní péči, aby vlasy nebyly matné a zplihlé. Časté mytí vlasů však není vhodné a ideální je používat speciální vlasovou kosmetiku.
Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody. Právě vlhkost je to, co určuje jeho kvalitu, tvarovatelnost a pružnost. V suchém prostředí, na slunci a při fénování se voda odpařuje nejen z povrchu vlasu, ale také zevnitř. Tím klesá jeho vlhkost, ztrácí se pružnost a lesk. Suché vlasy jsou na dotek tvrdší, ale přesto křehké a bez lesku. Často se třepí, jsou matné, obtížně e češou a tvarují.
Příčinou je nedostatek kožního mazu, který jinak běžně vlasy chrání. Suché vlasy ho postrádají, a proto jsou tak slabé a porézní. Kvůli nedokonalostem na povrchu vlasů se jejich vnitřní vlhkost rychle ztrácí a vlasy se vysušují. Dalším důvodem suchosti může být dědičnost. Nejčastěji si však za „zničené“ vlasy můžeme sami – nevhodnou a nešetrnou péčí.

Pomoc, vrásky !

Vrásky patří k životu a musíme se naučit s nimi „žít“. Ovšem předčasnému vzniku vrásek se dá předcházet nebo ho alespoň úspěšně oddalovat.
Mezi pětadvacátým a třicátým rokem se v naší kůži začíná odehrávat proces vnitřního stárnutí, který kromě genetických dispozic ovlivňuje i oxidační stres způsobený slunečním zářením. Pleť navíc přichází o kolagen a klesá i tvorba kyseliny  hyaluronové. To má za následek ztrátu pevnosti, mladistvého vzhledu a samozřejmě i náchylnost k tvorbě vrásek.

Jestliže neochráníte pleť před sluncem, UV záření ji poškozuje a urychluje vznik vrásek. Dlouhodobé a opakované vystavování slunci způsobuje poškození kolagenu, čímž dochází ke ztrátě pružnosti a oslabení struktury škváry, která je tvořena vazivovými vlákny, nervy, cévami a buňkami. Strukturu kůže ničí i volné radikály vyvolané oxidačním stresem, který způsobuje kouření. Nikotin a chemické látky v cigaretách navíc poškozují kolagen a elastin v pleti. Pokud není dostatečně hydratovaná, dochází nejen k jejímu oslabení, hrubnutí, ale také ke snižování množství kyseliny hyaluronové.

I když proces stárnutí pleti nezastavíme, můžeme zpomalit a zmírnit výskyt vrásek. Stačí, když budeme dodržovat tři kroky, kterými vrásky „odeženeme“: čištění,  ošetření a ochrana před sluncem. K péči volte anti-age výrobky, které obsahují účinné látky, jež různými způsoby pomáhají redukovat vrásky:

  • Pentapeptidy pomáhají pleti zvýšit vlastní produkci kolagenu a obnovit strukturu pleti, vyhlazují vrásky.
  • Koenzym Q10 stimuluje produkci energie v buňkách.
  • Alfa-hydroxylové kyseliny (AHA) fungují jako povrchové peelingy. Rozbíjejí vazby, které drží pohromadě suché a poškozené buňky, a pomáhají odkrývat zdravou pleť.
  • Kyselin hyaluronová  má silné vyplňující účinky, jež mohou účinně podporovat redukci vrásek.
  • Kyselina glykolová je jednou z ovocných kyselin, která se získává z cukrové třtiny a pomáhá odstraňovat odumřelé buňky, hydratuje, omlazuje, a navíc pleť bělí.
  • Přírodní kolagen v původní podobě trojité šroubovice (nikoli hydrolyzát kolagenu) má ověřenou schopnost zmenšovat hloubku vrásek, zlepšuje pevnost a pružnost pleti a zajišťuje její hydrataci.
  • Vitamin C je silný antioxidant, který se na obalech označuje jako kyselina L-askorbová. Podporuje tvorbu kolagenu a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejúčinnější je v koncentraci od 10 do 20 procent.
  • Retinol, tedy derivát vitaminu A, odstraňuje odumřelé buňky z povrchu pokožky, a navíc stimuluje tvorbu  kolagenu v pleti.
  • Oligopeptidy stimulují a podporují strukturu kolagenní sítě v kůži, obnovují jas pleti a účinné jsou i při ztrátě hustoty a objemu.

Takzvané sleep wrinkles jsou vrásky, které vznikají při různých polohách během spánku. Nejvíc jim prospívá spánek na boku a na břiše, kdy se obličej dotýká polštáře. Nejlepší prevencí vzniku těchto vrásek je ležet na zádech; mnozí z nás ale v takové poloze neusnou, natož v ní spát. Pokud je to i váš případ, investujte do velkého a prodyšného polštáře, který kopíruje kontury obličeje a na pleť nevyvíjí žádný tlak. Důležitý je i materiál povlečení, kde byste měli dát přednost saténu nebo hedvábí, které vynikají jemností a hladkým povrchem.

Nejen vhodný krém

Pečující a regenerační účinky pleťových olejů jsou známy již po staletí. Velmi dobře se vstřebávají, Nezanechávají  na pokožce mastný film a umožňují pleti volně dýchat. V boji proti vráskám je skvělý regenerační obličejový olej s obsahem arganového oleje, který je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, vitaminů a fytosterolů. Jeho anti-age účinky mohou zvyšovat esenciální oleje z růže, levandule a lemon tea tree. Redukuje výskyt vrásek, hydratuje a přirozeně ovlivňuje tvorbu kolagenu a elastinu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.