Kód pojišťovny

Chronický únavový syndrom

Ilustrační obrázek

 Toto onemocnění velmi výrazným způsobem ztěžuje kvalitu života postiženého. Odborníci předpokládají, že CFS - chronický únavový syndrom se vyvíjí v důsledku nějaké infekce. V případě dlouhotrvající infekce se bakterie nebo viry mohou ukrýt v buňkách těla, tak, že pomocí standardních krevních testů se neprokáže jakýkoli nález. Příznaky CFS bývají velmi rozmanité.

Jaké jsou příznaky CFS?

Doposud byl základním symptomem pro CFS déletrvající únava, což není tak úplně správně. Jestliže nemocný vyčerpá množství energie , kterým disponuje, může dojít ke kolapsu.  V některých případech se jedná o poškození mitochondrií, které zajišťují přísun energie imunitním, mozkovým a svalovým buňkám. Mitochondrie tvoří součást lidských buněk, kde fungují na principu „buněčné elektrárny“.  Viry a bakterie mohou napadat části tělesných orgánů a narušovat je.

Jak lze zlepšit zdravotní stav při CFS?

Stav postižených CFS se může zlepšit za pomoci lipidové substituční terapie, která se zprostředkovává prostřednictvím doplňku stravy s antioxidanty, které pomáhají zabránit oxidačnímu poškození membrány. Lipidová substituční terapie pomáhá obnovit sníženou funkci mitochondrií prostřednictvím přísunu nepoškozených lipidů do buněčné organely.

Systémové onemocnění

CFS je považováno za vážné,chronické , komplexní , systémové onemocnění. odborné výzkumy se v budoucnu budou soustřeďovat na vývoj biomarkerů, což jsou indikátory biologických a patologických procesů, pomocí kterých se určí příčiny chronického únavového syndromu.

Současně budou výzkumy zkoumat, zda lidé na shodnou infekci reagují rozdílným způsobem. Někteří lidé projdou nákazou v krátkém čase a bez větších potíží, u jiných může vést stejná infekce až ke vzniku CFS.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.