Kód pojišťovny

Střevní onemocnění

Ilustrační obrázek

Pojem „střeva“ je často užíván v souvislosti s označením celé trávicí trubice od úst po konečník, ale odborně vzato se jedná o dva úseky celého trávicího traktu. Úzké a stočené tenké střevo a kliček lačníku a kyčelníku a ze silnějšího a kratšího tlustého střeva. To se skládá ze slepého střeva, vzestupného, příčného a sestupného tračníku, esovité kličky a konečníku.

Činnost střev

Dvanáctník je první částí střeva, kde přichází potrava ze žaludku a leží v těsné blízkosti páteře. Uprostřed jeho ohybu leží hlava slinivky břišní, z které odchází vývodem do dvanáctníku velké množství trávicích šťáv spolu s trávicími enzymy. Trávicí enzymy pomáhají trávit tuky a bílkoviny. Další úsek tenkého střeva se nazývá lačník a posledním je kyčelník. Trávenina se posunuje díky rytmickému stahování svalstva střevní stěny, které ji vytlačují do dalších úseků. Do lačníku se vstřebává velké množství sacharidů, bílkovin a tuků. V dolním úseku tenkého střeva a v tlustém střevě se nacházejí nejen zbytky potravy, ale také i větší množství bakterií. Tlusté střevo pracuje na principu filtru, který ze zbytků potravy odstraní přebytek vody a zbylou hmotu sune do sestupného tračníku a následně do konečníku.

Jaké jsou příznaky střevních onemocnění?

Pro onemocnění střev existují typické příznaky, které jsou charakteristické např. vstřebáváním živin, průjmem nebo zácpou. Vnitřní krvácení do střev je může probíhat bez příznaků, pokud je jeho zdroj ve vyšších úsecích trávicího ústrojí a jestliže není velké.  V průběhu delší doby se však nemocný stane anemickým a prvním příznakem může být velká únava a dušnost. Jestliže zdroj krvácení leží blíže u konečníku nebo je krvácení většího rozsahu, pak může postižený pozorovat ve stolici příměs krve. Bolesti břicha bývají způsobeny napínáním střevní stěny v důsledku vystupňované aktivity střevního svalstva. V případě zánětu je bolest trvalejšího rázu a je dost silná a obtěžující.

Vypětí a stres

Jak u dětí, tak u dospělých může být stres spouštěčem zdravotních potíží stres. Některé děti reagují na větší citovou zátěž zvracením, průjmem nebo bolestmi břicha. Průjem při stresu mohou mít i dospělí. Léčba potíží takového charakteru spadá spíše do psychoterapeutické péče, než do péče farmakologické. Psychická pohoda a klid je pro naše zdraví velice důležitá a nalézt ji je v tomto uspěchaném světě velice obtížné.

Syndrom podráždění střev

Syndrom podráždění střev (IBS ) patří mezi nejčastější poruchu trávicího traktu, se kterou se lékaři mohou setkat. Podle odhadů jím trpí až pětina dospělých Američanů, avšak méně než polovina z nich vyhledá lékařskou pomoc. Tato porucha se vyskytuje v dvakrát hojnějším počtu u žen nežli u mužů. V některých případech je tento stav nazýván také střevní neurózou, hlenovitým zánětem tlustého střeva, křečovitým zánětem tlustého střeva nebo křečemi tračníku.

Hlavní symptomy IBS

Při IBS sou běžné normální rytmické stahy trávicího traktu nepravidelné a nekoordinované. Tím dochází k narušení normálního pohybu potravy a odpadního materiálu, což vede k nahromadění hlenu a toxinů ve střevech. Nahromaděný materiál tvoří ucpávku trávicího traktu a zadržuje plyny a může způsobovat zácpu. Mezi další symptomy IBS patří zácpa nebo průjem, bolesti břicha, výskyt hlenu ve stolici, zvracení, plynatost, anorexie intolerance některých druhů potravy. V některých případech může dojít k prudkým bolestem hlavy a když postižený jí, může postižená osoba trpět podvýživou, protože živiny nejsou dostatečně a správně vstřebány.  V konečném důsledku se zvyšuje potřeba bílkovin a stopových prvků. 

Jaké jsou příčiny IBS?

Konkrétní příčiny IBS nejsou zcela známy. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že svoji úlohu při vzniku potíží hrají bakterie nebo viry. Mezi obvyklé příčiny se počítá stres, únava a výživa. Další faktor je zcela nepochybně životní styl, nadužívání antibiotik nebo projímadel, které narušují bakteriální mikroflóru střev. S IBS může souviset celá řada dalších poruch včetně kandidózy, rakoviny tráčníku, diabetes mellitus, poruch žlučníku, špatného vstřebávání, slinivkové nedostatečnosti a parazitických infekcí. Jednou z poruch, které provází případy IBS u dospělých osob je artritida končetin postihující zejména kolena a zápěstí.

Diagnostika

Diagnóza syndromu podráždění střev vyžaduje vyloučení poruch, které způsobují podobné projevy, jako je Crohnova choroba, zánět tíhového váčku, nesnášenlivost vůči laktóze a vředovitý zánět tlustého střeva.

Cronova choroba

Cronova emoc je druh zánětlivého střevního onemocnění. Jinou důležitou nemocí z této skupiny je ulcerózní kolitida. Některé z jejich příznaků se navzájem překrývají. Vyskytuje se v jakémkoliv věku, ale nejčastěji mezi 20.a 40. rokem a postihuje obě pohlaví.

Jaké jsou příznaky?

Crohnova nemoc postihuje úseky tenkého a tlustého střeva, vyvolává opakované horečky, ztrátu hmotnosti, bolesti a napětí břicha průjmy. Může se také objevit bolest v pravé polovině břicha a napodobovat bolesti při zánětu apendixu. V případě těžšího průběhu onemocnění mají časté recidivy vyžadující nemocniční léčbu. Nemoc může někdy napadnout také jiné části těla než střevo, například klouby, kůži nebo oči.

Vyšetření

Při vyšetření krve je diagnostikována anémie a abnormální jaterní funkce. Je nezbytné rentgenové vyšetření střev pomocí kontrastní látky, která zobrazí tenké i tlusté střevo. K potvrzení diagnózy se provádí biopsie střevní sliznice endoskopickou cestou (kolposkopie).

Léčba

Pacienti s lehčím průběhem onemocnění často potřebují pouze symptomatickou léčbu. Při závažnějším průběhu nemoci je nutné podávat kortikosteroidy v tabletách nebo jiné léky potlačující obranyschopnost organismu. Během operačního zákroku se odstraní postižena část střeva. V některých případech stav nemocného vyžaduje založení dočasného umělého vyústění střeva (kolostomii).

Špatní trávení

Špatní trávení může být projevem poruchy v žaludku nebo střevech, nebo může být poruchou samo o sobě. K příznakům patří plynatost, bolest břicha, říhání, zvracení, kručení v břiše a pálivé pocity po požití jídla. Špatné trávení může být způsobeno polykáním vzduchu – žvýkáním s otevřenými ústy, hovorem při žvýkání apod. Polykání soust jídla současně s pitím přispívá k poruchám trávení, protože dochází k ředění enzymů, které jsou potřebné pro trávení. Některé potraviny a nápoje mohou způsobit špatné trávení tím, že působí na trávicí trakt dráždivě.

Dráždivé potraviny

Mezi potraviny a nápoje způsobující špatné trávení patří nap5: alkohol, ocet, česnek, mastná a kořeněná jídla nebo zpracovaná jídla. Mezi další faktory, které mohou způsobit nebo zhoršit poruchy trávení patří ucpání střev, špatné vstřebávání, žaludeční vředy a poruchy slinivky břišní., jater a žlučníku. Také potravinová alergie (například nesnášenlivost vůči laktóze ) mohou způsobit špatné trávení.

Kvašení potravy

Jestliže není potrava natrávena správným způsobem, může dojít k jejímu kvašení ve střevech a umožnění tvorby vodíku a oxidu uhličitého. Potrava s vysokým podílem komplexních uhlohydrátů, jako jsou zrniny a luštěniny jsou hlavním zdrojem plynatosti, neboť je obtížně stravitelná a po jejím požití zůstávají nestrávené částice, které jsou živým substrátem střevních bakterií. Psychologické faktory, jako je stres, úzkost, strach nebo zklamání, mohou narušit nervový mechanismus, který řídí stahy svalů žaludku a střev. Také deficit trávicích enzymů může způsobit střevní potíže.

Test žaludeční kyselosti

Kyselina chlorovodíková (HCL), která  je produkována žlázami žaludku, je důležitá pro rozklad a trávení mnohých poživatin. Nedostatečné množství HCL může vést k poruchám trávení. Hladina HCL se zpravidla mění s věkem. Jestliže dojde při polknutí lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy k vymizení pocitu zkaženého žaludku, potřebujete zvýšit žaludeční kyselost. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.