Kód pojišťovny

Játra

Ilustrační obrázek

Játra jsou nejtěžší žlázou lidského těla, váží 2 kg a jsou jediným vnitřním orgánem, který se dokáže v případě poškození částečně zregenerovat. Játra mají řadu funkcí , z nichž snad nejdůležitější je sekrece žluči. Tato tekutina je ukládána ve žlučníku a je podle potřeb uvolňována pro trávení. Žluč je nezbytná pro trávení tuků a napomáhá k vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A,D,E,K) a podporuje vstřebávání vápníku.  Mimo to žluč konvertuje beta – karoten na vitamin A.  Stimuluje současně také střevní peristaltiku, která zabraňuje vzniku zácpy.

Vstřebávání živin

Poté, co byly živiny vstřebány střevní stěnou do krevního řečiště, jsou jaterním vrátnicovým oběhem transportovány do jater. V játrech jsou živiny, jako je železo, vitamin A, B12, D, ukládány pro budoucí potřeby. Tyto uložené živiny jsou využívány pro běžnou činnost organismu i pro případy stresu. Játra zastávají důležitou roli v metabolismu tuků, v syntéze mastných kyselin z aminokyselin a cukrů, v produkci lipoproteinů, cholesterolu a fosfolipidů a v oxidaci tuků za účelem tvorby energie.

Faktor tolerance glukózy

Játra vytvářejí substanci, zvanou faktor tolerance glukózy (GTF), vznikající z chromu a glutationu. GTF působí s inzulinem na regulaci hladiny krevního cukru. Cukry, které nejsou potřebné pro okamžité použití, jsou konvertovány v játrech na glykogen. Glykogen je ukládán v játrech a svalech, a v případě potřeby je zpětně přeměňován na cukry. Nadměrné množství přijaté potravy je v játrech konvertováno na tuk, který je následně transportován do tukových tkání organismu k uložení.

Detoxikační orgán

Játra působí jako detoxikační orgán. Trávení bílkovin a bakteriální kvašení potravy ve střevech produkují čpavek, vedlejší produkt metabolických procesů. Čpavek je v játrech detoxikován. Játra kombinují jedovaté látky s látkami, které mají méně zhoubné účinky. Tyto složky jsou pak z organismu vylučovány prostřednictvím ledvin. Aby mohla játra správně fungovat, musí být v pořádku také ledviny.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je degenerativní zánětlivé onemocnění, které se projevuje tvrdnutím a zajizvením jaterních buněk. Játra ztrácejí schopnost normálně fungovat z důvodu zajizvené tkáně, která brání normálnímu průtoku krve játry. Cirhotická játra tvoří shluky malých uzlíků a mají sukovitý vzhled.

Jako jsou nejčastější příčiny?

Mezi nejobvyklejší příčinu vzniku cirhózy jater patří nadměrná konzumace alkoholu. Mezi méně častý důvod patří virová hepatitida. Také podvýživa a chronické záněty mohou vést k poruchám funkce jater. Virové hepatitidy trvají většinou několik týdnů nebo měsíců. Některé případy onemocnění se táhnou a přecházejí do chronického zánětu, který se nazývá chronická aktivní hepatitida. Existuje celá řada onemocnění, která přímo poškozují jaterní buňky v důsledky biochemických abnormalit nebo ukládáním různým látek, jako je železo nebo měď.

Primární biliární cirhóza

Jedná se o nepříliš častý typ závažné cirhózy, ale postihuje především ženy středního věku. Mezi hlavní a typický příznak patří svědění kůže. Zhruba u 30% případů jaterní cirhózy je příčina onemocnění neznámá. Jedná se o tzv. Kryptogenní cirhózy. V závažných případech je nezbytná transplantace jater.

Jaké jsou příznaky cirhózy?

V počátečních fázích může k symptomům cirhózy patřit zácpa, průjem, horečka, podrážděný žaludek, únava, bolest, ztráta tělesné hmotnosti, zvětšení jater, zarudle dlaně nebo žloutenka. V pozdější fázi choroby se dostavuje anémie, tvorba podlitin, která je způsobena podkožním krvácením a otoky. Onemocnění má postupný průběh. Játra se normálně účastní odstraňování velkého množství jedovatých látek, které se nemocnými játry dostatečně neodstraňují. Na hrudníku a horní polovině trupu se mohou objevit malé červené skvrny, které se nazývají „pavoučkové névy“. V krvi se hromadí ve velkém množství některé typy hormonů. Jedná se zejména o ženské pohlavní hormony, které mohou u mužů způsobit atrofii varlat nebo růst prsů.

Zhoršení cirhózy

V případě, že se cirhóza zhorší, dochází k postupnému tvrdnutí jater a k jejich uzávěru krevního řečiště. Výsledkem je omezení průtoku krve játry. Dalším příznakem je zvětšování břicha v důsledku nahromadění tekutiny v dutině břišní. Tento stav se nazývá ascités. Dále dochází k slábnutí svalů a vlasy se stávají křehčími a jemnějšími. V nejtěžších případech dochází k narušení mentálních funkcí, poruše vědomí až kómatu a nakonec ke smrti.

Určení diagnózy

První známky cirhózy se mohou objevit při běžném lékařském vyšetření. Játra jsou tvrdší než normálně, takže je lékař může nahmatat pod dolním okrajem žeber na pravé straně břicha. Mimo to lze nalézt na kůži pavoučkové névy nebo zvětšení břicha. Při podezření na cirhózu jater se doporučuje vyšetření krve, které odhalí případnou poruchu jaterních funkcí. Je však nezbytné provést také biopsii, kdy se při lokálním znecitlivění odebere malý kousek jaterní tkáně.

Léčba

V případě, že je příčinou cirhózy alkohol, je nezbytná úplná abstinence. Pouhé omezení pití je nedostačující. Jestliže je příčinou cirhózy blokáda žlučových cest, je možné ji odstranit pomocí chirurgického zákroku. Některé případy cirhózy, které jsou vyvolány chronickou aktivní hepatitidou lze zlepšit podáním protivirových léků. Velikost ascitu lze ovlivnit pomoci močopudných léků. Při poruchách krevní srážlivosti pomáhají injekce některých vitaminů. V některých případech je nezbytné předejít vnitřnímu krvácení z rozšířených žil, například v jícnu, operací.

Prognóza do budoucna

Játra mají velkou schopnost regenerace, takže jestliže je možné při prvních známkách cirhózy odstranit její příčinu, může dojít k úpravě stavu, někdy i téměř k normálu.

Jestliže onemocnění překročí tu hranici destrukce jaterních buněk, kdy je možná regenerace, pak poškozování orgánu pokračuje a dochází k postupnému zhoršování nemoci. V nejtěžších případech nemocný umírá do jednoho až dvou let od stanovení diagnózy. V poslední době se u některých druhů cirhózy s úspěchem používá transplantace jater.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.