Kód pojišťovny

Nástrahy léta

Ilustrační obrázek

Průjmová onemocnění se vyskytují nejčastěji v létě, protože ve vedru se potraviny daleko rychleji kazí. Někdy stačí málo (zmrzlina, odleželý párek nebo klobása) a máme hned o dovolené několik zkažených dnů. Průjmová onemocnění jsou většinou způsobena infekčními původci, jakými jsou bakterie, viry nebo paraziti. Mohou se objevit při jakékoli prudší změně prostředí, kontaktem s novými bakteriemi a s tím související změnou naší mikroflory. Akutní průjem provázený horečkou a výskytem hlenu, nebo krve ve stolici může být signálem infekce nebo výskytu parazitů.

Co může být spouštěčem?

Spouštěčem může být rovněž intoxikace, potravinové alergie, potravinová intolerance, ale také i zvýšená emocionální zátěž (stres z cestování nebo únava),poruchou slinivky břišní nebo neúplným trávením potravin. V případě masivní dehydratace může průjmové onemocnění skončit v nemocnici, kdy je nezbytné doplnit tekutiny a minerály. Dehydratací z průjmu jsou ohroženy zejména děti a starší lidé.

Posilujte střevní trakt

Jednou z možností, jak můžeme připravit trávicí trakt na cestu, je preventivní podávání probiotik, které osídlí střevo a posílí imunitu. V případě, že dojde k rozvoji akutního průjmu, lze využít probiotika k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání průjmu. Obnova střevní mikroflóry je tak daleko rychlejší. V rámci prevenci cestovatelé doporučují dodržet tzv. „šest O“ : obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit.

Doporučení

V případě občasného průjmu, se doporučuje užívat kůru z kořenů ostružiníku, heřmánek nebo listí maliníku. Tyto byliny mohou být přijímány ve formě odvaru nebo aplikovány do jablečné šťávy, banánového, ananasového nebo papájového džusu. Heřmánek bychom však neměli užívat trvale a měli bychom se mu vyhnout v případě alergie na ambrózii. Proti křečím a bolestem břicha se doporučuje zázvorový čaj. Pijte dostatečné množství tekutin, zejména mrkvové šťávy a tzv. „zelených nápojů“. Dlouhotrvající průjem může vést k dehydrataci a ztrátě minerálních látek, například sodíku, draslíku a hořčíku.

Děti na dovolené

 V případě, že s sebou bereme na dovolenou děti, je potřeba zvážit, zda zvolená destinace je pro dítě vhodná a věnovat ubytování a cestě náležitou pozornost. Jestliže se vydáváme na dovolenou do zahraničí, je důležité zkontrolovat očkování dítěte. Děti jsou také mnohem více náchylnější na přehřátí a spálení se na slunci než dospělí. Nesmíme tedy zapomenout na ochranné opalovací krémy.

Děti může sužovat obtížný hmyz , proto bychom měli mít dostečné možství repelentů.

Kinetózy

Některé děti jsou citlivé na jízdu dopravním prostředkem. Týká se to zejména dětí ve věku od čtyř do deseti let. Při užívání léčiv proti nevolnosti bychom se měli pečlivě řídit pokyny z příbalového letáku. Tyo léky vyvolávají ospalost a musíme mít na paměti, že při aplikaci potřebují snížené dávkování.

Pozor při stravování

Na většině míst je k dispozici pitná voda, jestliže však máme pochybnosti určitě bychom měli užívat vodu balenou. Rozhodně se nedoporučuje pít voda z pouličních fontán a neměli bychom ji používat ani k ředění ovocných šťáv pokud si nejsme zcela jisti její nezávadností. Také veškeré zakoupené ovoce a zeleninu před konzumací musíme pečlivě omýt čistou vodou. Potraviny bychom měli chránit před hmyzem a skladovat je v chladném místě.

Čerstvě uvařené jídlo je bezpečnější než jídlo ohřívané. Uvařené a syrové maso uchovávejte vždy odděleně. V oblastech, kde je nízká hygienická úroveň, je nejvíce nebezpečná syrová zelenina, saláty, různé krémy, zmrzlina a nedostatečně upravené maso a ryby.

Cestování za exotikou

Při cestě do vzdálených míst se informujte na specializovaných pracovištích o možnostech očkování, a to nejméně dva měsíce před plánovanou cestou. Mnohé očkovací látky je nutné aplikovat ve dvou nebo více dávkách. Vždy se informujte o aktuální zdravotní situaci v cílové oblasti a o povinném očkování dané země.

Alergie na hmyz

Alergické reakce na žihadla mohou způsobit sípot, stísněný pocit v hrdle, zvracení, průjem, svědění, bolest a otoky kloubů, otoky cév a poruchy dýchání. Osoba, která je hmyzí jed silně alergická, může upadnout do šokového stavu (oběhový kolaps) a během několika minut zemřít. Mezi příznaky, které se projevují nebezpečnou reakcí patří obtíže při polykání, chrapot, dechová nedostatečnost, prudké otoky, slabost a pocity hrozícího nebezpečí. Nejprudší reakce mají za následek uzavření dýchacích cest a šok s následným bezvědomím. Některé druhy kousavého hmyzu, například komáři, mohou způsobit kožní reakce, které vyhlížejí jako šupinkový a svědivý ekzém.

Co dělat, když dostanete žihadlo?

V případě, že dostanete žihadlo, okamžitě a opatrně a odstraňte jeho zbytky z kůže. Po píchnutí nebo kousnutí dávejte pozor, aby se neprojevily příznaky alergické reakce. Ty se mohou dostavit v průběhu několika minut i hodin a mohou se velice rychle rozvíjet. Jestliže máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, ihned vyhledejte lékařské ošetření. Jakmile to bude možné, namočte po píchnutí nebo kousnutí v teplé vodě tablety živočišného uhlí a připravte z nich pastu, kterou nanesete na poškozené místo.

Co odpuzuje hmyz?

Hmyz někdy odpuzuje česnek nebo pivovarské kvasnice vetřené do kůže. Využít také můžeme B – komplex vitaminů nebo konzumaci česneku. Také mast z měsíčku je vynikajíc repelent a prostředek, který působí proti podráždění. V případě kousnutí mravence, komára nebo písečné blechy důkladně omyjte postižené místo mýdlem a vodou. Při kousnutí písečnou blechou použijte kartáč a žínku. Pak na postižené místo naneste pastu připravenou z kypřícího prášku a vody. Jestliže dojde k otokům , použijte ledové obklady.

Kousnutí klíštěte

V případě kousnutí klíštěte, odstraňte klíště, co možná nejrychleji z rány. Čím dříve dojde k jeho odstranění, tím menší je pravděpodobnost zanesení choroby, kterou může přenášet.  S použitím speciální pinzety vytáhněte klíště z kůže. Klíštěte se nedotýkejte rukama  a jakmile se vám ho podaří odstranit, omyjte postižené místo mýdlem a vodou. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.