Kód pojišťovny

Alkohol v krvi

Ilustrační obrázek

Ke vstřebávání alkoholu v zažívacím traktu dochází poměrně velmi dobře.  V ústní dutině a v hltanu dochází ke vstřebání malé části alkoholu, a to především z destilátů. I v případě minimálního množství požití alkoholu, působí alkohol u některých lidí velice rychle, neboť se dostává pomocí sliznice přímo do krve. Takto senzitivním osobám zcela postačí, jestliže alkohol chvíli převalují jazykem v ústech nebo ho kloktají a mozek pociťuje jeho účinek, aniž by něco polkli. Není bez zajímavosti, že pokud dojde k otevřenému poranění kůže a jejímu následnému ošetření pomocí alkoholového roztoku, může být alkohol rychle vstřebán přímo do krevního oběhu a vyvolat známky rozjaření.

Koncentrace vypitého alkoholu

Se stoupající koncentrací alkoholu v nápoji se také zrychluje jeho vstřebávání. Rychlost vstřebávání se odvíjí od toho, zda je žaludek zcela prázdný, nebo zda obsahuje nějaké jídlo. Svou roli hraje také přítomnost oxidu uhličitého. Bílkoviny a tuky obsažené v potravě alkohol zpomalují, oxid uhličitý ho urychluje.

Množství vypitého alkoholu

Hladina alkoholu v krvi se odvíjí zejména od množství konzumovaného alkoholického nápoje. Čím má konzumovaný nápoj vyšší obsah alkoholu, tím více se ho do krve vstřebává. Odborníci uvádějí, že průměrný dospělý muž metabolizuje za hodinu zhruba 0,3 l běžného piva, 1 decilitru vína nebo 30 ml destilátu.

Vliv tělesné váhy

Mozek náš nejdůležitější orgán organismu obsahuje jisté obranné mechanismy  před toxickými účinky etanolu. Méně alkoholu obsahují také tukové buňky. Obézním jedincům zůstává v organismu relativně více alkoholu v krvi než neobézním se stejnou hmotností. Hladinu alkoholu ovlivňuje kromě množství vypitého alkoholu také tělesná hmotnost, pohlaví a výška jedince. Čím je tělesná hmotnost větší, tím více má organismus krve, tkáňových tekutin, mízy, a proto se požitý alkohol tím více rozptýlí. ˇ6eny vstřebávají alkohol daleko hůře než muži, protože skladba jejich organismu je zcela jiná než mužská. Ženské tělo obsahuje více tuků a tak tkání, které zadržují vodu.

Odbourávání alkoholu

Lidský organismus odbourává alkohol podle individuálních faktorů, které souvisí s hmotností, pohlavím, obezitou, zdravotním stavem a stupněm únavy. U obéznějších jedinců trvá odbourávání alkoholu delší dobu.  Můžeme předpokládat, že u muže, který váží 80 kg, „vyprchá „alkohol, který je obsažený v půllitru desetistupňového piva asi za 2 hodiny a deset minut, u ženy s hmotností 60 kg za 3 hodiny a 50 minut. Normální hodnoty alkoholu v krvi se pohybují v rozmezí 0,03 -0,1 5. Hodnoty 0,3-0,5 % poukazuje na konzumaci alkoholu. Při hladině 0,5% dochází k mírně euforické náladě, hodnoty 1,0 % znamenají mírný stupeň obluzení. Při hodnotách nad 3,O% jižnastupuje ztráta  vědomí a počáteční komatosní stav.

Individuální tolerance alkoholu

Odvíjí se od pohlaví a rasy. Muži snáší alkohol daleko lépe než ženy a příslušníkům východoasijských národů stačí většinou poloviční dávka, jakou potřebují Evropané k dosažení stejného euforického účinku. Hladina alkoholu v krvi se snižuje během metabolismu a to podle skutečnosti, jakou rychlostí dochází ke „spalování“ etylalkoholu.  K tomuto ději dochází takřka výlučně v játrech, a to poměrně stabilní rychlostí. V průběhu jedné hodiny spálí játra u průměrného dospělého muže zhruba 0,1 g etanolu na 1 kg tělesné hmotnosti. U průměrné ženy je to a si 0,085 g.

Určení obsahu alkoholu v krvi

V rámci měření lze použít několik různých metod. Mezi nejznámější patří metoda kvalitativní pomocí dechové zkoušky, kdy testovaná osoba vydechuje trubičkou do balonku. V případě změny barvy chemické látky v trubičce e přítomen alkohol. Tato zkouška je však orientační, neboť změnu barvy mohou způsobit také jiné látky (např. aceton, mentol apod.). Přesnější je určení alkoholu pomocí spektrometrické analýzy kdy se zjištěné hodnoty alkoholu ve vydechovaném vzduchu lze přepočítat na obsah alkoholu v krvi. Pomocí spektrometrického vyšetření můžeme zjistit množství alkoholu v mg na litr vydechovaného vzduchu. Jeden mg etanolu v jednom litru vydýchnutého vzduchu znamená zhruba dvojnásobek v krvi, tj. 2 mg na litr, tedy hladinu 2%.

 

Konzumace piva

Pivo patří mezi alkoholické nápoje, které mají relativně nízký obsah alkoholu. Běžná piva obsahují v jednom litru 25-40 g alkoholu. Účinky piva na lidský organismus jsou příznivé v případě, že nedojde k překročení únosné meze, neboť v opačném případě je účinek spíše negativní. V případě střídmé konzumace piva a na rozdíl od jiných alkoholických nápojů může pivo účinně hasit žízeň. Pivo působí příznivě na organismus v mnoha směrech, zejména se jedná o kardiovaskulární soustavu, zažívání, trávení na hladinu krevního cukru a ledviny.

Historický pohled

V historii bylo prokázáno, že pivo zachránilo život mnoha lidem v průběhu morové epidemie a především při epidemii cholery. Pivo bylo zárukou přísunu kvalitní a neinfikované vody.  Dokonce bylo zjištěno, že bacily cholery v pivu rychle hynou. Kladné působení piva na zdraví organismu vyplývá z jeho příznivé chemické skladby. Na rozdíl od ostatních alkoholických v pivu dostává organismus dostatečné množství vody a současně také mnoho dalších podstatných látek (vitaminů, minerálů, stopových prvků, hořkých látek atd.). Také bychom neměli zapomínat na nutriční hodnotu, neboť kromě alkoholu jsou v pivu také sacharidy a malé množství bílkovin.

Kvalita cév

Mezi nečastější zdravotní problémy v průmyslově vyspělých oblastech patří ateroskleróza, která je známá jako kornatění tepen. Ta vzniká ukládáním tukových látek do stěny cév, které se stávají méně pružnými s náchylností k prasknutí. V případě hromadění tukových plátů dochází ke zúžení průchodnosti a tím se komplikuje krevní zásobení. Při ucpání cévy dochází k poškození příslušné tkáňové oblasti (např. v srdci, v mozku)která bez zásobení kyslíkem může rychle odumřít.

Působení piva na cévní systém

Složení piva působí na cévní systém v několika ohledech. \dostatečný obsah vody snižuje nebezpečí dehydratace, obsahem antioxidantů neutralizuje nebezpečné volné radikály, pozitivně ovlivňuje poměr LDL/HDL cholesterolu, krevní srážlivost, snižuje stresové vypětí. Dále stimuluje tvorbu látek rozšiřujících cévy, které pozitivně působí na elasticitu cév a proti zvýšení krevního tlaku. Mějme však na zřeteli, že nadměrné pití piva může činnost srdce a cév významně zhoršit. U chronických alkoholiků dochází naopak k vážnému poškození srdečního svalstva (tzv. alkoholická kardiomyopatie). Alkohol nemůžeme považovat za lék, ale za prostředek s určitým preventivním nebo ulehčujícím účinkem pro zdravý organismus.

Má pivo uspávající účinek?

Pivo může na některé osoby působit „ospale“ nebo zlepšuje jejich spánek. Odborníci berou v úvahu působení metylbutanolu, který je obsažen v lublinu chmele. Chmel je botanicky příbuzný konopí a příznivé uklidňující účinky látek z konopí jsou v poslední době častým tématem v médiích. Sklenice piva večer před spaním zkvalitňuje spánek.

Močopudný účinek piva

Pivo obsahuje substanci hordenin, která pochází z ječmene a působí diureticky. Pivo však obsahuje zejména kvalitní vodu, která je sama o sobě kvalitním diuretikem. Pití piva podporuje tvorbu moče, tedy moč ředí , a tím působí proti tvorbě močových kaménků. Pivo je prospěšné také u pacientů, kteří se porobit léčbě ledvinových kamenů jejich rozbitím pomocí rázové vlny. Vzniklý písek se snadněji vylučuje za pomocí konzumovaného piva. Hořké chmelové látky příznivě ovlivňují sekreci žluči a trávicích šťáv, čímž zlepšují trávení především tučných jídel. Stimuluje také chuť k jídlu.

Kosmetické účinky piva

Ženy ve starém Římě používaly pivní pěnu k pěstění pleti. Opláchnutí umytých vlasů pivem prý zlepšuje jejich pružnost a lesk. Blahodárně působí na vlasy obsahem stopových látek a vitaminů, zejména skupiny B, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu. Podporují také tvorbu červených krvinek a také pozitivně ovlivňují krevní oběh. V pivu je také obsaženo železo a mě´d a hořčík. Zinek je součástí enzymu alkoholdehydrogenázy a uplatňuje se při tvorbě inzulinu ve slinivce břišní. V současné době jsou velice populární pivní lázně, kdy se provádí koupel v pivu a současně je také možná jeho konzumace. Pro diabetiky se pití běžného piva nedoporučuje, protože obsahuje sacharidy. Některé pivovary vyrábí tzv. diabetická piva.

 

Pivní lázně

Pivní koupele se provádějí v v chrom- titanových vanách a při přípravě pivní lázně se vana z části napustí teplou vodou a zespodu je doplněna přímo z vrtu minerální vodou. Do koupele se přidávají pivní kvasinky, které příznivě ovlivňují naši pokožku. Koupele jsou také doplňovány různými rituály a masážemi. V posledních letech obliba pivních koupelí velice vzrostla .

Pro koho není vhodné pití piva?

Jedinci, kteří trpí alergií n jakoukoliv látku, která je obsažená v pivu, mohou na pivo bohužel zapomenout. Alergické reakce na alkohol se vyskytují poměrně často, a to již po požití malého množství alkoholu. Projevy alergické reakce mohou být různé a může se jednat např. o: silné zarudnutí v oblasti obličeje, otoky, rýma, bolest hlavy apod. Nemocní postiženi celiakií nesnášejí lepek a musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu a ve speciálních zásilkových obchodech je možné speciální pivo pro celiaky objednat. V průběhu medikamentózní léčby není pití piva také vždy vhodné a je potřeba se informovat ošetřujícího lékaře. U nemocných trpící dnou může pití piva vyvolat zhoršení zdravotního stavu. Konzumace alkoholu se rovněž neslučuje s těhotenstvím, protože alkohol přechází placentou do krevního oběhu plodu a plod nemá aktivní enzym na jeho odbourávání.

Chronický alkoholismus

Nadměrná a soustavná konzumace piva může vést k závislosti na alkoholu a rozvoji alkoholismu. V případě, že se alkoholikem stane pivař, nezůstane zpravidla pouze u piva, ale na řadu přicházejí také daleko tvrdší nápoje. Alkoholik trpí stále nebo v opakovaných intervalech silnou touhou po alkoholu a tomuto utkání nedokáže odolat i přes negativní důsledky na své zdraví. Odborné statistiky uvádějí, že v České republice žije zhruba 5 % osob, které jsou na alkoholu závislé. Jestliže je alkohol užíván v nadměrných dávkách, dochází k poruchám různých orgánů lidského těla. Patří zde např. poškození mozku, jater, slinivky břišní nebo zažívacího systému. U chronických alkoholiků se při vynechání alkoholu může vyskytnout tzv. delirium tremens, což je těžká psychomotorická porucha, která může ohrožovat i život postiženého.

Společenský význam

Žijeme ve společnosti, která si bez alkoholických nápojů nedokáže snad život ani představit. Bez alkoholických nápojů si nedokážeme představit celou řadu kulturních akcí, rituálů, obchodních schůzek apod. Také oslavy úspěchů, nerození, svatby jsou spjaty s alkoholem. Již ve starověkých hospodách se do jisté míry soustřeďovalo veřejné dění. Historikové uvádějí, že hospody a šenky se vyskytovaly již ve staré Mezopotámii.

Vaříme s pivem

Pivní polévky byly oblíbené zejména ve středověku a zhruba do 19. Století byla v oblibě piva teplá, a proto bylo součástí čepovaného piva měděné nebo bronzové ohřívadlo. Pivo se používá jako významná ingredience do nejrůznějších typů jídel.

Tloustneme z piva?

Nabírání nežádoucích kilogramů a tvorba tzv. pivního pupku není pouze známkou konzumace piva, ale nadbytku celkového příjmu potenciální energie v potravinách a nápojích. Nelze zapomínat na skutečnost, že pivo stimuluje chuť k jídlu, což je způsobeno látkami z chmele, alkoholu i oxidu uhličitého. Obsah výčepního desetistupňového v jednom litru činí zhruba 1500 kJ, dvanáctka obsahuje kolem 1800 kJ. Energetickou hodnotu pivu musíme započítat do celkového příjmu. Jestliže máme vyrovnanou energetickou bilanci mezi příjmem a výdejcem, žádná obezita ani pivní břicho nám nehrozí.

Ukládání tělesného tuku

Tělo si ukládá to, co nespotřebuje do tzv. energetických rezerv, které představují tukové tkáně. Prostory pro jejich uložení jsou velice bohaté, protože tukové buňky, které tukem ztloustnou, jsou rozmístěny po celém těle, kromě mozkovny. Zvlášť velké množství tuku se ukládá v dutině břišní. Obézní lidé se více potí a jejich svalstvo pracuje s velkou námahou a následně dochází k přehřívání. Navíc je u  nich narušena termoregulace. Redukce hmotnosti u obézních jedinců je dlouhodobý proces, což řada z nich nechce slyšet. Lidé vesele tloustnou několik let a chtěli by zhubnout ihned, což dost dobře nelze. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.