Kód pojišťovny

Sexuální život s diabetem

Ilustrační obrázek

Pravidelný a uspokojivý sexuální život je důležitou součástí partnerského soužití.

Problémy v sexuální oblasti patří velmi citlivá témata, ale dlouhodobé neřešení problému vede k postupnému odcizování  partnerů  a někdy dokonce k rozvodu. Diabetes mellitus patří k častým onemocněním a mnohdy je provázeno celou řadou komplikací a sexuálních nevyjímaje.  Příčinou sexuálních poruch diabetiků bývá spojení poškození nervového a cévního systému a také psychickými faktory. Diabetes se objevuje u lidí všech věkových kategorií a výskyt a intenzita sexuálních potíží má úzkou souvislost s typem diabetu, délkou trvání, způsobem léčby a chronickými potížemi.

U starších mužů se navíc v období andropauzy snižuje tvorba mužského hormonu testosteronu, což se projevuje ztrátou snížením libida. Snížený zájem o sex mohou mít také ženy po klimakteriu.

Nejčastější potíže

Mezi nejčastější sexuální potíže mužů patří porucha erekce, zpětný výron semene do močového měchýře a předčasný výron semene. Ženy zase častěji trpí gynekologickými zánět, které mohou vyvolat bolest při pohlavním styku  a snižuje zvlhčení pochvy. Diabetičky mají častěji poruchy menstruačního cyklu. U obou pohlaví je vyšší riziko výskytu zánětu genitálií. Muži mívají kvasinkové záněty předkožkového vaku a močové trubice, ženy záněty pochvy. Infekce bývají velmi nepříjemné a vleklé a léčba musí být jak místní, tak celková. Jistou částečnou ochranu před záněty představuje používání kondomu nebo pesaru a spermicidní látky, které mají slabé dezinfekční účinky.

Léčba sexuálních poruch u žen

Pokud žena trpí poruchou zvlhčení pochvy, doporučuj se pouštívání lubrikačních gelů, především těch na bázi silikonu. Důležitý je význam prevence urogenitálního systému. Jestliže dojde k zánětu, je důležitá léčba s použitím místních i celkových protizánětlivých účinků. V případě potřeby je vhodná také individuální nebo párová psychoterapie.

Léčba sexuálních poruch u mužů

Velká část mužské populace si ztěžuje na poruchu ztopoření. Proces erekce vyžaduje souhru cévního a nervového systému. Nervy a cévy bývají však často u diabetiků poškozeny. Určitě bychom neměli zapomenout na omezení kouření a konzumace alkoholu.  Pro muže je také podstatná výživa kde by neměli vynechat potraviny obsahující zinek, selen a hořčík Pacientům, kteří mají nižší hladinu testosteronu se doporučuje tzv. hormonální substituce. Porucha erekce může bát částečná, nebo kompletní s vymizením spontánních či ranních erekcí. V posledních letech se velice rozšířily terapeutické možnosti. Průlom v léčbě představovalo zavedení populární Viagry, která napomáhá uvolnění svalstva v topořivém tělese a umožňuje jeho naplnění krví, které vede k erekci. Mezi absolutní kontraindikaci však patří užívání nitrátů při onemocnění srdce a sítnice. Opatrní by měli být také nemocní s jaterními chorobami a po infarktu myokardu. Později byly objeveny další účinné léky o jejichž užívání je nutné se vždy poradit s lékařem. U některých nemocných musí být aplikovány medikamenty přímo do topořivých těles. Jedná se o tzv. intrakavenózní injekce. Po instruktáži si látku může aplikovat i sám nemocný. Riziko však představuje přetrvávající erekce a vazivová změna tkáně v místě vpichu.

Další možnosti léčby

Mezi další možnost léčby patří použití podtlakového erektoru, tzv. vakuové pumpy. Ta pod tlakem vyvolá erekci, která se může udržovat dočasným zaškrcením kořene penisu. Tento typ léčby vyhovuje asi 70% mužů a doporučuje se především jako určitá forma přípravy cévního zásobení penisu, kterou si muž provádí sám několikrát týdně. Před samotným pohlavním stykem  není takovýto způsob navození erekce příliš vhodný zejména z psychogenních důvodů.

Chirurgický zákrok

Operační zákroky mají své zastánce i odpůrce a u diabetických pacientů odborníci diskutují o její vhodnosti vzhledem k častým infekcím. Existují dva základní typy endoprotéz, tzv. semirigidní a hydraulická. V případě, že se léčbou nepodaří zlepšit erektilní poruchu, měl by se pár věnovat spíše tzv. nekoitálním aktivitám a vhodné je používání erotických pomůcek. Předčasný výron semene se léčí pomocí lokálních anestetik a psychofarmak. V rámci efektivní léčby je důležitá spolupráce sexuologa s diabetologem a jinými odborníky.

Zdravá sexualita má pozitivní vliv na psychickou i fyzikou kondici každého člověka. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.