Kód pojišťovny

Játrům neškodí jen alkohol

Ilustrační obrázek

Játra jsou největší žláza lidského těla a pro jeho fungování jsou zcela nezbytná. Umožňují tělu zpracovávat cukry, tuky i aminokyseliny, odbourávají či pomáhají vyloučit tělu nebezpečný amoniak, mikroby i další látky, které mohou škodit. Podílejí se na správném fungování hormonálních procesů v těle, uvolňují do krevního oběhu vitaminy a minerály, vyrábějí potřebné plazmatické proteiny a tak dále. Játra k životu potřebujeme – nejzávažnější zdravotní komplikací je jejich selhání.

Projevy onemocnění jater

Příznakem onemocnění jater (např. zánětu nebo hepatitidy) je zežloutnutí: když oční bělmo a kůže dostanou žlutavý nádech. Příznaky ale mohou být i mnohem méně typické. Potíže s funkcí jater se mohou projevovat i bolestí a otokem břicha, otoky nohou a kotníků, svědivou pokožkou, tmavě zabarvenou močí, světlou nebo naopak krvavou či černou stolicí, chronickou únavou, nevolností nebo zvracením, ale také tím, že se vaše kůže velmi snadno poškodí.

Jaterní testy

Člověk, který si chce být jistý, jestli jeho játra fungují správně, si může nechat udělat jaterní testy. Pokud testy nepředepíše lékař, můžete si je objednat i jako samoplátce (vejdete se do 200 korun).

Řada lidí po absolvování jaterních testů nějakou zvýšenou hodnotu objeví. Někdy se uvádí, že až 40 procent pacientů má některý ze sledovaných faktorů mimo referenční mez. Častěji to bývají muži. Je to spojeno se špatnou životosprávou. To, že některou hodnotu v odběru nemáte v normě, samozřejmě neznamená, že jsou vaše játra nemocná. Může se jednat jen o mírný výkyv; výsledky rozborů ovlivní i to, co jste před odběrem jedli.
Těm, co mají výsledky mimo referenční mez, se doporučuje návštěva odborníka nebo další vyšetření, která podezření buď vyvrátí, nebo potvrdí a upřesní. Na druhou stranu může včasné vyšetření prozradit byť jen počínající problémy s játry dříve, než se z nich stane problém chronický.

Onemocnění jater

Pokud játra postihne zánět, hovoříme o hepatitidě. Známe celou řadu typů infekční hepatitidy – označují se písmeny. Nejobvyklejší jsou virové hepatitidy typu A, B, C; proti prvním dvěma je možné se nechat očkovat. Dalším známým onemocněním je cirhóza. Tímto slovem popisujeme stav, kdy jsou játra poškozená či zjizvená nemocí (hepatitidou), nešetrným zacházením (alkohol) nebo vrozenou nemocí (cystická fibróza), takže nezvládají plnit svou funkci. Jde o poškození nevratné, nicméně pokud je cirhóza zachycena včas, je možné zabránit vhodnými opatřeními jejímu postupu a funkci jater zachránit. Játra může postihnout i rakovina. Jako u většiny jiných nádorů není možné jednoznačně určit, proč rakovina vzniká – ví se nicméně, že zhoubnému bujení přispívá chronická hepatitida.
Akutní selhání jater je nejčastěji způsobeno hepatitidou, toxickými látkami (otrava jedovatými houbami, předávkováním léky), nádorovým onemocněním, ztukovatěním a poruchami krevního oběhu. Chronické selhání jater je nejčastěji způsobeno tvrdnutím jater (cirhózou).

Játra jsou orgán s obrovskou regenerační schopností a i po poškození, odejmutí či odumření velké části jejich tkáně mají šanci dorůst, uzdravit se a být úplně funkční. Pokud všechny dostupné léčebné možnosti nepomohou a onemocnění postupuje, přichází na řadu transplantace.

Co můžeme udělat sami

Ač se nám to nemusí líbit, za mnoho nemocí jater si můžeme sami špatným životním stylem a stravovacími návyky. Pokud máte v tomto směru špatné svědomí a chtěli byste pro svá játra něco udělat, můžete zkusit různé očistné kúry. Játra podpoří ostropestřec mariánský, který se preventivně užívá proti jejich ztukovatění, na podporu jaterní funkce a k celkové regeneraci. Největší koncentrace aktivních látek, silymarinu, se nachází v plodu, dále pak v listech a semenech. Silymarin je směs flavonolignanů silybinu, isosilybinu, silydianinu a silychristinu. Silymarin přispívá k ochraně jater před dopady některých škodlivin, jako jsou alkohol, průmyslové jedy i některé léky. Ostropestřec mariánský lze koupit ve formě doplňku stravy. Příznivý vliv na činnost jater má například i kustovnice čínská a z bylin bychom neměli opomenout smetanku lékařskou. Některé rostliny, které se v doplňcích stravy používají, mohou naopak játra zatěžovat – například cascara (slupky z kávových třešní), kostival, kava nebo chvojník čínský. Naopak přípravky, které deklarují, že vám játra vyčistí, berte spíš s rezervou – žádný takový, jehož účinky by vědci potvrdili, zatím není.

Chemikálie, které mohou vašim játrům škodit, najdete v mnoha běžných výrobcích denní potřeby. Jde o různé čisticí prostředky, aerosoly (například osvěžovače vzduchu), insekticidy, barvy či rozpouštědla nebo aditiva přidaná do cigaret.

Pokud se nechcete dostat mezi ty, kdo mají s játry problémy, můžete toho udělat hodně. Samozřejmá je prevence hepatitid, dodržování hygienických pravidel a zásad bezpečného sexu, případně očkování. Na riziko žloutenky myslete i při zkrášlovacích procedurách – tetování nebo piercingu. Trvejte na použití jednorázových nástrojů.

Sklenička vína denně by vám uškodit neměla, větší objemy alkoholu jsou ale problém – i kdyby játra nějakou dobu vydržela, věčná rozhodně nejsou. Zcela se alkoholu vyhněte, pokud už máte nějaké onemocnění jater. Dbejte na zdravou stravu a pohyb. Těmi předejdete především usazování tuku v játrech, což jejich funkci může také zásadně narušit. Ve stravě by vám neměla chybět vláknina, a některými potravinami můžete správnou funkci svých jater dokonce podpořit: jde například o česnek, grapefruit, řepu, listovou zeleninu, zelený čaj, avokádo, brukvovitou zeleninu, citrony, lískové ořechy, kurkumu nebo med.

Buďte opatrní při užívání léků. Zvláště některé z nich mohu játra poškodit, pokud se jich užije větší množství. Myslete také na to, že některé léky jsou játrům zvláště nebezpečné, pokud se zkombinují s jinými medikamenty, grepovou šťávou nebo alkoholem. Užíváte-li některé léky dlouhodobě, poraďte se s odborníkem, zda nebude lepší předem udělat jaterní testy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.