Kód pojišťovny

Strava pro kojence

Ilustrační obrázek

V průběhu prvního roku dítěte dochází k velkému motorickému i psychickému vývoji dítěte. Několikanásobně se zvýší porodní hmotnost a dítě se naučí mnoha činnostem. Pro správný a zdravý rozvoj dítěte je důležité harmonické prostředí, pocit bezpečí a lásky a samozřejmě také zdravá strava, která je nejen zdrojem energie, ale také tvoří stavební materiál pro všechny buňky v organismu. Důležitý je dostatečný přísun bílkovin (živočišného i rostlinného původu). Sacharid jsou důležitým zdrojem rychle využitelné energie. Tuky jsou důležité jako zdroj energie a jsou stavební složkou celé řady hormonů. Pro zdravý metabolismus dítěte jsou také důležité vitaminy. Základem je pestrý jídelníček, který obsahuje také množství minerálů a prvků, které jsou nepostradatelné při látkové výměně.

Obilniny

Potraviny z neloupaných obilných zrn jsou významnou složkou zdravé výživy. Mezi obilniny se počítá ječmen, pšenice, žito, oves, proso, rýže, jáhly, pohanka a kukuřice. Kojencům do konce sedmého měsíce podáváme pouze obilniny bez lepku (rýži, jáhly, kukuřici, vločky apod.). Někteří odborníci doporučují podávat obilniny s obsahem lepku až po dosažení jednoho roku dítěte.

Pšenice

Obsahuje významný podíl minerálních látek, draslík, hořčík, křemík, fosfor, vitaminy skupiny B a provitamin A a vitamin E. Veškeré druhy pšenice obsahují lepek. Pšenice typu špalda patří k výživově hodnotným starým druhům pšenice.

Oves

Obsahuje rovněž vitaminy skupiny B, vitamin E, biotin, z minerálních látek je to fosfor, vápník, fluor, zinek. Vařením ztrácejí ovesné vločky velké množství hodnoty, a proto se doporučuje je uvařit pouze krátce v horké polévce nebo ve vodě.

Jáhly

Jáhly jsou prosná zrna, která jsou zbavení tuhých slupek. Jsou velmi bohaté n bílkoviny a tuky. Jsou lehce stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu. Doporučují se pro přípravu dětských jídel.

Pohanka

Obsahuje vlákniny, minerální látky (hořčík, fosfor, draslík, železo, zinek., měď, vitaminy skupiny B, vitamin C, E, lecitin a rutin. Dále v ní můžeme nalézt kyselinu linoleovou. Pohanku můžeme používat drcenou, celou loupanou nebo si umeleme pohankovou mouku, kterou přidáváme do kaší a polévek. V pohance není obsažen lepek.

Kukuřice

Obsahuje velké množství základních živin a minerálních látek (hořčík, draslík, železo, fosfor, selen, síra, zinek). Z vitaminů obsahuje vitamin E, beta – karoten a vitaminy rozpustné ve vodě. Z kukuřičné mouky se dají vařit kaše, krémy a přidáváme ji také do těsta.

Rýže

Rýže patří k velice dobře stravitelným obilninám. Můžeme ji používat neloupanou nebo tzv. valorizovanou rýži. Jedná se o speciálně upravenou bílou rýži, která si zachovává veškeré výživové hodnoty jako rýže neloupaná. Rýži lze vařit vcelku nebo s ní zahušťujeme polévky, popř. přidáváme do těst.

Použití ovoce

Děti, které nejsou kojeny, mohou dostávat ovocné šťávy a od pátého měsíce můžeme začít s ovocnými šťávami u nekojených dětí. Do přesnídávek můžeme dát kousky banánu. Od sedmého měsíce se přidávají do ovocných kaší maliny, švestky, blumy nebo meruňky. Vždy dáváme nejprve malé množství ovoce a zkoušíme reakci dítěte. Raději se vyhněte citrusovým plodům, které mohou vyvolat alergickou reakci. Od sedmého měsíce můžeme také nastavovat ovocné přesnídávky i obilninami, které obsahují lepek, a to ve formě vařených a případně rozmixovaných vloček. Určitě nejlepší je nejmenším dětem podávat ovoce a zeleninu vypěstovanou doma nebo kupovat u ověřených prodejců.

Zelenina

K přípravě kojeneckých jídel se hodí používat nejrůznější druhy zeleniny. Nejlepší jsou pokrmy sezónní zeleniny v době její přirozené zralosti. Zelenina je cenným zdrojem podstatných vitaminů, minerálů a vlákniny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.