Kód pojišťovny

Žlučník a žlučníkové kameny

Ilustrační obrázek

Žluč je tvořena v játrech a odtud odtéká dále žlučovými kanálky do žlučovodů. Žlučovody se slévají do jednoho společného žlučovodu, kterým odtéká všechna žluč v průběhu trávení do dvanáctníku, což je první úsek tenkého střeva. Žluč hraje významnou roli při trávení tuků. Z boku se na společný žlučovod připojuje kanálek vedoucí do váčku, který se nazývá žlučník. Ten slouží k uskladňování žluči. V průběhu pobytu ve žlučníku se jeho stěnami ze žluči vstřebává ze žluče voda, takže dochází k zahušťování žluče a ta může být dokonce desetkrát koncentrovanější než původní žluč. Jestliže dojde k operativnímu odstranění žlučníku, u většiny pacientů nijak nedojde k narušení trávení.

Proč vznikají žlučové kameny?

Odborníci doposud nenalezli shodu v tom, z jakého důvodu mají někteří lidé větší náchylnost k tvorbě žlučových kamenů ze zahuštěné žluči ve žlučníku. Charakter kamenů zcela odpovídá jejich názvu. Jedná se o tvrdé útvary „kamenného vzhledu“ o různé velikosti. Rizikovou skupinou jsou lidé okolo 50 let a velký vliv hrají genetické dispozice.

Jaké jsou druhy žlučových kamenů?

Jsou známy celkem tři různé druhy. Nejčastěji se vyskytují tzv. smíšené kameny. Obsahuje směs zeleného žlučového barviva a cholesterol, jeden z produktů rozkladu tuků, který vzniká v játrech. Tyto kaménky vznikají ve větším počtu. Jsou fasetované a naléhají na sebe svými ploškami. V některých případech mohou vyplňovat celý žlučník. Cholesterolové kameny jsou tvořeny cholesterolem. Pouze velmi zřídka se jich vyskytuje více, nejčastěji je jeden nebo nejvíce dva. Dosahují velikosti až 1,25 cm v průměru, což je dost na to, aby došlo k ucpání žlučovodu. Pigmentové kameny jsou tvořeny nejvíce zeleným barvivem, vyskytují se ve větším počtu a jsou zpravidla malé velikosti. Někdy se vyskytnou jako důsledek nemoci, které narušují složení krve.

Nemoci žlučníku

Nejdůležitějším onemocněním, který postihuje samotný žlučník, je jeho zánět. Zánět samotný je vyvolán bakteriemi a velmi často vzniká jako komplikace žlučových kamenů, které jsou přítomny již předtím ve žlučníku. Příznaky zánětu žlučníku se mohou navzájem lišit, avšak nejčastěji k nim patří obtěžující bolest a zvracení.

Akutní zánět žlučníku

Akutní zánět žlučníku začíná zcela náhle silnou bolestí v pravé horní části břicha. Tato bolest bývá doprovázena horečkou a zvracením. Chronický zánět žlučníku je dlouhodobé onemocnění, které vyvolává nepříjemnou bolest, nevolnost a také zvýšenou plynatost. Někdy dochází k tomu, že kámen ze žlučníku odejde a zůstane viset zaklíněný ve žlučovodu. V důsledku toho vzniká žlučníková kolika s těžkou bolestí břicha, vysokou horečkou, zvýšeným pocením a celková zchvácenost. Jestliže se žluč nedostává do střev v dostatečném množství, dochází k světlejšímu zabarvení stolice. Pokud chybí žluč zcela, stolice je zabarvená do šeda, Na poruchu odtoku žluči signalizuje také průnik žlučového barviva, které se za normálních okolností vylučuje žlučí do krevního oběhu.

Za takových okolností se kůže nemocného zabarví do žluta a dochází ke vzniku žloutenky. Organismus se snaží srovnat vzestup koncentrace žlučového barviva v krvi tím, že jej začne vylučovat ledvinami. Moč se tak zabarví do hněda až oranžova.

Diagnostika a terapie

Existuje několik možností vyšetřovacích metod. Veškeré žlučové kameny nelze zobrazit na rentgenovém snímku, a proto musí nemocný vypít kontrastní látku, která se vyloučí do žluči a zobrazí tak žlučník. Jako první vyšetření se v současnosti využívá vyšetření pomocí ultrazvuku. Toto vyšetření umožňuje prohlédnou také okolí žlučníku, žlučovody atd.

Při chirurgickém výkony bývá v nutném případě vyjmut celý žlučník i s kameny, které obsahuje. Nyní jsou tyto operace prováděny již za pomoci endoskopické techniky a není nutné otevřít dutinu břišní delším řezem. Ve většině případů je nutná pouze několikadenní hospitalizace, což je proti klasické operaci významně kratší výkon. V některých případech se podaří žlučové kameny rozpustit pomocí speciálních léků. Léčba však trvá po dobu několika měsíců a není možná ve všech případech.

Při potížích se žlučníkem je potřeba dodržovat žlučníkovou dietu, nejíst pálivé, tučné a příliš kořeněná jídla a také dbát na přiměřený a pravidelný pitný režim.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.