Kód pojišťovny

Cholesterol

Ilustrační obrázek

Hladina cholesterolu v krvi se zpravidla začne zvyšovat po dovršení věkové hranice 20 let. K největšímu navýšení dochází kolem 40. roku věku a zvyšování pokračuje asi do 60.roku. Čím vyšší je hladina cholesterolu v krvi, tím větší riziko onemocnění srdce existuje. V krevním řečišti se cholesterol váže na molekuly proteinů, a tím vznikají různé druhy lipoproteinů. Lipoprotein o vysoké hustotě HDL je hustá, kompaktní mikročástice, kde se štěpí a vylučuje v žluči. Lipoprotein o nízké hustotě LDL je větší částice o menší hustotě a má tendenci v organismu setrvat. Lipoprotein o velmi nízké hustotě VLDL transportuje triacylglyceroly, což jsou chemické sloučeniny, které vážou mastné kyseliny představující pro tělo nezbytný zdroj energie.

Cholesterol, který je označený jako LDL je často považováván za „nepřátelský „ cholesterol, protože příliš mnoho LDL v krvi může vést ke snížení průtoku krve v tepnách. Cholesterol, který je označován jako HDL je známý jako „dobrý“ cholesterol, protože napomáhá k odstranění cholesterolu z krevního řečiště, a tak zabraňuje jeho hromadění v tepnách.

Přirozené snižování hladiny cholesterolu

Jídelníček bohatý na nasycené tuky, cholesterol a kalorie je pravděpodobně odpovědný za vysokou hladinu cholesterolu v krvi, a proto se předpokládá, že významnou měrou přispívá ke vzniku aterosklerózy. Tendence cholesterolu vytvářet plaky (krevní sraženiny) je ovlivněna typem lipoproteinů, který cholesterol krví transportují. Lipoproteiny LDL způsobují potíže, ale lipoproteiny HDL zabraňují hromadění cholesterolu v tkáních. Úroveň obsahu těchto lipoproteinů v krvi je z části dána přijímanou potravou, zejména pak typem lipidů obsažených v zelenině

Co jsou to fytosteroly?

Jedná se o chemické sloučeniny, které jsou obsažené v rostlinách, svým složením se podobají cholesterolu a velice efektivně zabraňují resorpci cholesterolu játry. Proces, jakým se tak děje, je velmi komplexní a není zcela znám. Probíhají výzkumy, které z běžných složek jídelníčku se aktivně podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jak k tomuto procesu dochází není zcela známo.

Gugulipid

Jedná se o bylinný prostředek pocházející z jižní Indie, který je známý pro své účinky při snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Jedná se o extrakt z rostliny příbuzné myrze a její schopnost kontrolovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolů v krvi je srovnatelná s uměle vyráběnými léky. Ukazuje se, že snižuje hladinu LDL a zvyšuje hladinu HDL v krvi bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Kayenský pepř

Spolu s dalšími rostlinami, které obsahují látku kapsaicin, má kayenský pepř dobře prokazatelný účinek na snižování hladin cholesterolu v krvi. Také pískavice, řecké seno a kmín jsou široce používané druhy koření při snižování hladiny cholesterolu.

Česnek a cibule

Jak česnek, tak cibule jsou mezinárodně uznávány pro svou schopnost snižovat krevní tlak a obecně zlepšovat stav kardiovaskulárního systému. Podle odborníků esenciální olej, který je obsažen v česneku má značné hypolipidemické účinky. Tento účinek je prospěšný jak pro zdravé, tak pro nemocné koronárními chorobami. Česnek dále snižuje formování nežádoucích krevních sraženin v cévách. Mnoho vědců doporučuje denní konzumaci česneku .

Jak zvýšit hladinu HDL cholesterolu?

  •  Věnujte se pravidelně pohybu.
  •  Nekonzumujte tabákové výrobky.
  •  V případě, že trpíte nadváhou, snižte svoji tělesnou hmotnost.
  •  Používejte potravinové doplňky, které obsahují esenciální mastné kyseliny.

Čemu se raději vyhnout?

Jestliže chceme snížit příjem cholesterolu ve své potravě, měli bychom se raději vyhnout: vaječným žloutkům, konzumaci jater a vnitřností, plnotučným mléčným výrobkům, tučným máslům a palmovému oleji.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.