Kód pojišťovny

Když se kůže brání

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější příznaky kontaktní alergické reakce patří svědění, zarudlé ohraničené skvrny na pokožce, pupínky, různé puchýřky, ale i ztluštění kůže a její popraskání – suché svědivé začervenalé flíčky. Objevují se v místě kontaktu pokožky s alergenem.

Ženská kůže je citlivější než mužská, navíc žena přichází častěji do kontaktu s čisticími prostředky, pracím práškem či avivážemi a kůže na rukou dostává zabrat. Kontaktní alergie postihuje častěji ženy než muže. Statistické údaje nejsou nikdy dost přesné – mnoho žen má například opakované ekzémy na rukou a vůbec nevyhledá dermatologa  - léčí je samy. Samozřejmě ne každý ekzém je vyvolaný kontaktní alergií.

„Pravé“ stříbro

Podle statistik trpí alergií na nikl každý sedmý člověk. I když si navléknete stříbrné náušnice, najednou vás začnou svědit ušní lalůčky. Nikl je, stejně jako měď, častou příměsí, která jinak křehké a měkké stříbro zpevňuje a umožňuje z něj dělat šperky. Jak poznat kvalitní stříbro? Při nákupu hledejte symbol 925 – tím se puncuje tzv. sterling stříbro, k jehož tvrzení zpravidla není použit nikl. Bezpečnější jsou rhodiované stříbrné šperky – jsou hypoalergenní. Pro alergičky se hodí chirurgická ocel.

Když se začaly vyrábět jedno a dvoueurové mince, mělo mnoho lidí problém s kontaktní alergií, neboť jejich součástí je nikl. Tento kov je obsažen v řadě předmětů denní potřeby, třeba v hodinkách, přezkách, zipech, knoflících a bižuterii. Nikl nás může překvapit i tam, kde bychom ho nečekali. Výzkum městských vodáren v německém Karlsruhe ukázal, že při vaření tvrdé vody, která je bohatá na minerály, se ve varné konvici s klasickou topnou spirálou může uvolňovat určité množství niklu. Tento kov je tak podle lékařů alergenem číslo jedna, vždyť mezi alergiky je na tuto látku pozitivních asi 30%.

Co nám nejvíc vadí?

Kůži mohou škodit i odličovací prostředky, šampony, sprchové gely, krémy, zjasňovače, make-upy, řasenky, stíny a pudry. Na vině mohou být konzervanty, barviva a pěnicí složky.

Pokožka může reagovat i na chlad – vytvoří se na ní červené svědící skvrny. Existuje široká škála tíže příznaků – některým lidem tato alergii znemožňuje běžný život, jiným tolik nevadí. K chladové alergii lze přijít při plavání ve studené vodě. Máte-li k chladové alergii dispozice, nepijte ani ledové nápoje – mohou způsobit otok rtů, jazyka, hrdla.

I léky mohou uškodit, zvláště ty s obsahem kyseliny acetylsalicylové stejně jako léky s obsahem ibuprofenu. U přecitlivělých lidí a astmatiků se reakce může projevit do tří hodin po užití léku. K typickým projevům patří otok nosní sliznice, ucpaný nos, vodnatá rýma, kopřivka, či dokonce anafylaktický šok. Alergickou reakci na protizánětlivé léky má asi 10% dospělých astmatiků.

K poměrně velmi častým patří alergie na ovoce, především na citrusy. Reakce může být i velmi nespecifická: otok, zčervenání svědění pouze v místě kontaktu s kůží.

Použití jednoho čisticího prostředku v malém množství a dobře větraném prostoru nám neublíží, při opakovaném vystavení se už si tělo pamatuje. Neuchýlíte-li se k metodám našich babiček (soda, ocet, citron…), nepoužívejte ty prostředky, které obsahují chlor, čpavek a triklosan. 

Obezřetní buďte při užívání aviváže. Používáte při úklidu klasické gumové rukavice? Při alergii na latex vám rukavice po chvilce začnou být nepříjemné, kůře na hřbetech rukou zčervená a začne svědit.

K dalším alergenům patří carba mix (složka gumárenských chemikálií, kondomů), epoxidová živice (součást lepidel), chrom nebo velmi vzácně lanolin. Popsána je alergie na kaučuk (míčky na squash, motorková držadla, řemínky k hodinkám, gumové náramky). Parabeny najdeme téměř v každém šamponu, sprchovém gelu, zubní pastě. Uškodit může i umělá parfemace aviváže a toaletního papíru.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.