Kód pojišťovny

Zelená pro zdraví

Ilustrační obrázek

Zelené potraviny jsou mezi výživovými poradci propagovány jako prostředky k pročištění, regeneraci a vyživení organismu, rozhodně je ale nemůžeme považovat za „přírodní zázrak“, který dokáže vše napravit.

Mezi nejpopulárnější zelené potraviny patří chlorella a zelený ječmen. Jejich výhoda spočívá v tom, že v lidském těle působí velice přirozeně, vzájemně se doplňují a posilují svůj účinek. Nejen že zasytí, ale čistí organismus tím, že zneškodňují škodliviny, které se nám do těla dostanou třeba nevhodnou stravou. Jsou zásadotvorné, působí tedy při překyselení organismu a upravují zažívání. Mají vysoký obsah chlorofylu, který zlepšuje krevní obraz, urychlují hojení ran, popálenin, brání zánětům a infekcím. Podle statistik zelené potraviny užívá pravidelně až polovina ženské populace.

Sladkovodní řasa

Chlorella je smaragdově zelená řasa a právě kvůli jejímu zbarvení se jí říká smaragdová konzerva či smaragdová pokladnice. Našli byste ji ve sladkých vodách v Asii a Austrálii.
Pozitivní účinky na lidský organismus způsobuje přirozený obsah nejdůležitějších živin, vitaminů, minerálů, aminokyselin, bílkovin, vlákniny, enzymů a dalších látek, které synergicky působí na  organismus.

Tato řasa je přírodním antibiotikem a působí detoxikačně. Působí zásadotvorně a upravuje pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což může být příčinou mnoha onemocnění. Pomáhá při infekcích, kožních potížích, nadváze, nervovém vyčerpání a stresu, upravuje hladinu cholesterolu, minimalizuje krvácení dásní a má i protirakovinné účinky. Kromě toho podporuje funkci mozku a schopnost soustředit se, pomáhá v klimakteriu, při menopauze  a premenstruačním syndromu, má dokonce omlazující účinky.
V první fázi užívání chlorella očistí tělo, v následné fázi regeneruje. Pokud se rozhodnete ke koupi, dívejte se na druh chlorelly – nejkvalitnější jsou Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris. Některé výrobky obsahují řadu přidaných látek, takže v nich je nakonec chlorelly minimum.

Chlorellu obvyke užíváme ve formě lisovaných tablet, které se zapíjejí. Doporučuje se začít užívat ji v menších dávkách tak, aby nedošlo k prudkým očistným procesům. Tělo by si mělo nejprve zvyknout, a pak teprve můžeme zvyšovat dávkování. Doporučené množství pro dospělého člověka je pět gramů na den. Nesmíme zapomínat pít, aby detoxikační proces mohl probíhat bez problémů. Ideální je užívat chlorellu nalačno, asi 20-30 minut před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle, vždy s nejméně hodinovým odstupem od léků, které užíváte. Chlorellu neužívejte s vitaminem C, protože narušuje vazby, na které chlorella váže těžké kovy, a ty se pak mohou dostat do ledvin, jater a jiných důležitých orgánů v těle. Neděste se případného zabarvení stolice; zelená barva je známkou vhodného dávkování a také toho, že je ošetřovaná i nejspodnější část střev. Někdo pocítí změny již po týdnu užívání, jiný po třech týdnech nebo po třech měsících. Občasné spolknutí tablety chlorelly vám nepomůže – musí se užívat pravidelně alespoň tři měsíce.

Zdravý ječmen

Mladý ječmen se sklízí v raném stadiu, kdy je ještě zelený, protože v této fázi má nejvyšší obsah výživných látek. Ve srovnání s pšenicí má 25x více draslíku, 37x více vápníku, pětkrát více železa a dvojnásobné množství hořčíku. Prodává se ve formě prášku, který po smíchání s vodou vytvoří enzymaticky bohatý nápoj plný zásadotvorných a biologicky aktivních přírodních látek – vitaminů, minerálů, stopových prvků, ale také antioxidantů, aminokyselin, nenasycených mastných kyselin, bílkovin a sacharidů a vlákniny.
Na trhu jsou různé druhy prášku z ječmene – některé se získávají vysušením zastudena lisované šťávy z mladé ječmenné trávy, některé jsou vyrobeny sušením celé ječmenné trávy. Dospělí by měli užívat 1ednu lžičku prášku 1-3x denně, děti od tří let půl až jednu čajovou lžičku. Obvykle se ječmen pije (prášek rozpustíte v neperlivé vodě) nalačno, 20-30 minut před jídlem nebo dvě hodiny po jídle.

 

Mořské řasy

Zatímco obyvatelé asijských zemí mořské řasy konzumují po staletí, Evropané jim teprve přicházejí na chuť. Možná i proto, že mají prozatím málo informací o „zelenině z pobřeží“. V jednom kilogramu mořských řas je tolik účinných substancí jako ve sto tisících litrech mořské vody.

Mořské řasy :

  • vyrovnávají poměr kyselin a zásad uvnitř lidského organismu, obnovují vodní a solnou rovnováhu,
  • čistí buňky od škodlivých látek a toxinů (kyselina alginová a její soli, tedy látky, které se ve světě vyskytují pouze v mořských řasách, vážou a odvádějí z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia),
  • mají vynikající antibakteriální a antivirové vlastnosti, budují silnou imunitu a aktivují tok lymfy, zpevňují cévní stěny,
  • zlepšují stav svalstva, posilují kostní tkáň,
  • pomáhají při potížích v klimakteriu,
  • jako účinné antioxidanty působí v prevenci proti rakovině.

 

Palmaria palmata (dulse) je temně červená řasa s kořeněnou vůní. Normanští a keltští bojovníci ji žvýkali k získání větší fyzické síly, britským námořníkům pomáhala proti kurdějím. V severských zemích se podává jako tradiční předkrm nebo příloha. Patnáct až třicet centimetrů dlouhá řasa s vějířovitými listy našla svůj domov v severním Atlantiku, kde její sklizeň probíhá při odlivu od května do října. Po utržení se suší na slunci, ve větru, třídí se a nakonec balí. Mořský „salát“ pomáhá proti impotenci, anemii a doplňuje chybějící minerální látky při podvýživě. Dulse se pyšní velmi vysokým obsahem organického železa a proteinů. Je skvělou součástí jídelníčku vegetariánů, kterým ve stravě chybí maso.

Wakame neboli „mořská kapradina“ pochází z chladných mírných pobřežních oblastí Japonska, Koreje a Číny. V posledních desetiletích se však přirozeně rozšířila i do vod poblíž Nového Zélandu a Austrálie. Její konzumace čistí krev, posiluje činnost střev a reprodukčních orgánů, zlepšuje kvalitu vlasů. Sáhnout po ní by měly i osoby, které chtějí snížit vysokou hladinu LDL cholesterolu, krevního tlaku, riziko infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Korejské ženy tuto řasu s temně zelenými listy přidávají do polévky „miyeokguk“, protože jim směs vápníku, jodu, vitaminu B1, B3, manganu a kyseliny listové dodává nové síly po porodu.
Aktuální významy ukazují, že pojídání wakame zlepšuje i metabolismus tuků.

Arame je bohatým zdrojem vápníku, jodu, železe, hořčíku a vitaminu A. Hnědé lístky ve tvaru vějíře sbírají potápěči ručně od května do srpna. Poté, co řasa klokotá sedm hodin ve varu, se usuší na slunci. V suchém stavu připomíná mořského ježka. Výtažky z arame jsou nyní testovány jako pomoc proti zlatému stafylokokovi.
Začínáte-li s použitím mořských řas ve své kuchyni, je pro vás arame skvělou variantou. Má jemnou nasládlou chuť, bez výrazného rybího zápachu. Hodí se do předkrmů, pilafů, polévek nebo na tousty. Mořské řasy přidávejte do své stravy v malém množství každý den. Jejich ideální poměr v jídelníčku je 10 %.

Nori je souhrnný název pro směs různých jedlých druhů mořských řas z rodu Porphyra. Ty se po sběru podrtí a usuší na sítu podobně jako při výrobě ručního papíru. Výsledným produktem jsou tenké sušené listy o rozměrech 18 x 20 centimetrů a váze tří gramů. Nori se běžně používá jako obal pro suši, rýžové koule, jako obloha nebo dochucení nudlí a polévek. Můžete je také přidávat do sendvičů nebo ve formě vloček sypat do zeleninových a rýžových salátů.

Kosmetický průmysl využívá přibližně třicet druhů mořských řas, od zelených přes hnědé až červené. Rostliny ze slané vody a lidská pokožka vykazují podobné rysy chování, navzájem se tedy skvěle snášejí. Proto každý takový přípravek bude pro vaši pleť trefou do černého. Krémy, tělová mléka i masky zpevňují pokožku, vyhlazují vrásky a díky kyselině alginové ji doslova zalévají vodou. Hojí také akné či jakékoli zánětlivé procesy. V thalassoterapeutických centrech (léčebná terapie prostřednictvím ohřáté mořské vody, řas, bahna, písku) si můžete dopřát koupele i zábaly z mořských řas.

Terapeutka vás pokryje silnou vrstvou vodních rostlin, obalí alobalem a přikryje dekou. Po dobu 30 minut si pak vychutnáte hřejivý zábal. Teplo a účinky mořských řas uvolní meziobratlové plotýnky, uleví bolestivým revmatickým kloubům a vrátí znovu do formy přetažené svaly.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.