Kód pojišťovny

Krásný úsměv

Ilustrační obrázek

Dokonalý chrup, bělostné a zdravé zuby jsou snem mnohých, kterým příroda nebyla tolik nakloněna. V posledních letech je o služby ortodontistů stále větší zájem, což je dáno i tím, že korekci zubů podstupují i mnohé slavné osobnosti. Podle odborníků lze správné postavení čelistí a zubů korigovat v každém věku, avšak u dospělých je léčba samozřejmě o něco delší.

Proč vznikají vady chrupu?

Důvodů proč vznikají vady chrupu je hned několik. Mezi nejčastější z nich patří genetické dispozice, různé zlozvyky (dumlání čehokoliv, dýchání pootevřenými ústy apod.). To vše vytváří špatné svalové napětí okolo úst a může ovlivnit vývoj čelisti a pochopitelně i polohu prořezávajícího se chrupu.

Kdy se mohou aplikovat pevná rovnátka?

Pevná rovnátka lze aplikovat u dětských pacientů a ž v době, kdy se plně prořeže stálý chrup. Fixní rovnátka se nepoužívají na dětských zubech, neboť ty postupně vypadnou.  V některých případech se nasazují pouze jako pomocná zařízení ve smíšeném chrupu, jestliže je potřeba přechodně upravit nějakou vadu.

Co jsou neviditelná rovnátka?

Neviditelná neboli lingvální rovnátka jsou používána zejména z estetických důvodů, aby nebyla vůbec vidět. Tento typ rovnátek je dražší a u dětí se nepoužívá. Z hlediska funkčnosti lze pomocí neviditelných rovnátek řešit potíže takřka stejně jako u klasických, ale biomechanicky fungují trošičku jiným způsobem. V počátku mohou mít pacienti potíže s výslovností.

Jaká je průměrná délka léčení?

Délka léčení se odvíjí od typu vady, kterou chceme korigovat. V případě řešení malé rotace nebo úpravy skusu některého zoubku u dětí se léčba odhaduje na čtyři měsíce až půl roku.  Jinak se průměrná doba léčby pohybuje okolo dvou až dvou a půl roku.

Jak vybrat správná rovnátka?

Rovnátka se dělí na dvě skupiny, a to snímací a fixní. V minulosti se většinou

používala rovnátka snímací, tzv. desková, která se skládají z drátů pryskyřic. Takový typ rovnátek bývá v současnosti doporučován pouze výjimečně. Jejich nevýhodou je zdlouhavé a nedokonalé rovnání zubů a zuby se mohou vrátit po rovnání do původní polohy.  Používají se zejména u dětských pacientů. Daleko více jsou používány fixní rovnátka. Ta mohou být kovová, keramická, plastová nebo safírová.

Usazování bakterií kolem zámků

Jestliže má pacient nasazená pevná rovnátka, tak okolo zámku vzniká sekundárně nečisté místo, kterému bychom se měli více věnovat při čištění zubů. V opačném případě by se mohlo stát, že po sundání zámku je vidět bílé kolečko, což je odvápněná neboli demineralizovaná sklovina, která se nazývá křídová skvrna, popřípadě počínající zubní kaz. Další oblast, kde můžeme vidět následky špatné hygieny, se nachází u dásní. Když dojde k přemnožení bakterií  a vznikne zánět, tak celá dáseň zbytní a dojde až k zámku, který z části zakrývá a znemožňuje čistit zub v oblasti krčku. Až k takovým koncům by špatná péče dojít rozhodně neměla. Ortodontista může také navrhnout předčasné ukončení léčby v případě se stav po opakovaném upozornění nezlepší. Z těchto důvodů se doporučuje používat speciální ortodontické kartáčky a každý pacient je řádně instruován. Rozhodně by se nemělo zapomínat na také n a pravidelné zubní prohlídky v průběhu ortodontické léčby.

Ztráta zubu

V případě ztráty některého zubu a nedostatečně vysoké široké kosti, lze sousední zub přesunout do místa defektu. Samozřejmě pouze za předpokladu, že jsou vhodné podmínky. Zub, když je posouván, neztrácí na své kvalitě a ještě je schopen si za sebou vybudovat krásně široký úsek a zůstane za ním plnohodnotná kost. Tímto způsobem lze vytvořit kvalitní kost například pro zavedení implantátu, který by do původního místa nešel zavést. V případě ztráty zubu u mladého člověka je kost relativně vysoká a jestliže není řešena včas, postupně se stěny otvoru po kořeni zavřou k sobě a výškově začnou klesat. Celý prostor se stáhne. Do takto zúžené kosti již nelze implantát našroubovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.