Kód pojišťovny

Nemocné klouby

Ilustrační obrázek

Jestliže se chceme vyhnout potížím s klouby, musíme již od útlého věku věnovat pozornost životosprávě a pohybu. Pokud nás však potkají během života artrotické potíže, je nutné se tomu postavit čelem. Jako artróza je lidově označována takřka každá bolest kloubů. Z odborného hlediska je však daleko přesnější termín osteoartróza, která patří mezi nejčastější kloubní onemocnění dospělého věku.

Osteoartróza

Představuje nesourodou skupinu onemocnění, kterým je společné postupné rozvlákňování kloubní chrupavky, její následné ztenčení a její úbytek. Postupně dochází k různým zánětlivým změnám, i když osteoartróza není sama o sobě zánětlivým onemocněním na rozdíl od revmatoidní artritidy.

Ještě nedávno byla za původce nemoci považována věková degenerace kloubní chrupavky, ale současné výzkumy poukazuj na skutečnost, že se jedná o komplexní proces destruktivních i regeneračních a novotvorných změn vytvářející řetězec dějů, na jejichž konci může dojít k invalidizaci jedince.

Typy osteoartrózy

Rozlišujeme dva typy osteoartrózy, a to primární s neznámou příčinou a sekundární, tedy druhotnou formu. Druhý typ osteoartrózy může být vyvolán celou řadou vnitřních i vnějších činitelů mezi které patří např.: úrazy, vývojové vady pohybového systému, metabolická onemocnění, kloubní záněty apod. Osteoartróza může postihnout takřka kterýkoli kloub lidského těla.

Mezi nejčastěji postižené klouby patří kyčle, kolena nebo ramena.

Včasná diagnostika

 S ohledem na rizika osteoartrózy je důležitá včasná diagnostika. Mezi hlavní příznaky patří nejprve bolest v kloubu zejména po probuzení. Hovoříme o tzv. startovacích bolestech a později se přidává také bolest po námaze nebo bolest klidová. Dochází ke zhrubění kontury kloubu a přidávají se slyšitelné drásoty. S postupujícími zánětlivými změnami dochází ke ztluštění kloubní výstelky a okolního vaziva a změny postavení a výchylky z osy. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.