Kód pojišťovny

Plíseň nenechávejte bez povšimnutí

Ilustrační obrázek

Nahromaděné plísně v domácnosti mohou mít nebezpečné vedlejší účinky. Výskyt plísně v domácnosti je problém, který se rozhodně nevyplatí ignorovat. Nejde totiž jen o estetickou vadu, ale především o zdravotní hrozbu. Plísně jsou houby, které své výtrusy uvolňují do vzduchu a lidé je samozřejmě vdechují. Za určitých podmínek pak během pěti dnů vznikne z jedné spory miliarda nových.

Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, které tvoří povlaky v nejrůznějších prostředích. I když některé druhy plísní, jako například Penicillium notatum, z níž se vyrábí penicilin, dokážeme využít ke svému prospěchu, většinou nám soužití s plísněmi přináší nepříjemný zápach, ale především negativní vliv na naše zdraví. Vdechování spor plísní je příčinou trvalého dráždivého kašle a může přerůst až v chronickou rýmu a průduškové astma.

Na světě existuje zhruba 120 000 druhů plísní. V našich domovech, především pak ve vlhčích místnostech, se jich pak může usídlit až na dvě stě různých druhů.
Plísně uvolňují výtrusy neboli spory, které začnou v interiéru růst, jakmile ulpí na volném povrchu, například na sprchovém závěsu, ve spárách obkladů nebo v rozích místnosti. Spory plísně pak kontaminují daný povrch. Ze spory vyklíčí vlákno, které se rozrůstá. Povlaky plísní mají různou barvu – od bílé a žluté až po černou. Plísně ke svému růstu nepotřebují světlo, vyhovuje jim vlhko a jsou nenáročné na živiny. Daří se jim tam, kde je teplota okolo 20 až 25 stupňů Celsia. Není ale vyloučeno, že se nevyskytuje i tam, kde je teplota pod 10°C. V takovém případě je ale na vině špatně provedená izolace střechy nebo zateplení zdi. Snadno poznáte druh plísně vyskytující se na zdi: ze začátku se objeví malé černé tečky či skvrny, ale později se rozrůstá do velkých ploch. Plísně provází i nepříjemný zatuchlý zápach.

Čím nám mohou uškodit?

Plísně produkují alergeny, dráždivé a v některých případech i jedovaté látky, jako jsou mykotoxiny. Plísně nepříjemně dráždí sliznice nosu, hrdla, průdušek, ale také oči, kterou mohou být zarudlé nebo slzet, a samozřejmě i pokožku, která může svědět a trpět alergickou reakcí. Časté jsou i bolesti hlavy. Při dlouhodobějším vdechování spor může dojít k trvalému poškození průdušek, a dokonce i ke vzniku astmatu; u astmatiků může vystavení plísním vyvolat astmatický záchvat. A právě proto je nutné plíseň v případě výskytu ihned odstranit a zamezit jejímu rozšíření. Vůči působení plísní jsou nejnáchylnější děti, starší lidé a chronicky nemocní.

Zaměřte se na vlhkost

Mnohdy nám ani nepřipadne, že žijeme v přílišném vlhku – vlhkost vzduchu překročí  70 % a na zdech nám vesele vyskočí černé tečky. Vlhkoměr je proto ideálním pomocníkem, který nejenže změří teplotu uvnitř a venku, ale ukáže námi vlhkost vzduchu v dané místnosti. V případě, že vlhkost přesáhne 50 až 60 %, je načase ji snížit.

Věděli jste, že při dvacetiminutovém sprchování se do ovzduší dostane až 200 gramů vody a pocením a dýcháním uvolníme během jediného dne do vzduchu 300 gramů vody?
Místnosti s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně, je třeba co nejúčinněji větrat. Nejúčinnější je otevřené okno, využít můžete i odsávací ventilátor nebo odvlhčovače vzduchu. Ideální je doma prádlo nesušit – při sušení prádla v bytě, ale i v případě delšího žehlení, častěji větrejte.
Kapacita kuchyňského odsavače by měla odpovídat velikosti místnosti, pro kterou je určen. Současný trend, kdy se kuchyně vedle přípravy jídla stala i prostorem pro jeho konzumaci a zábavu, volá po vyšší kapacitě digestoře. Pro zajištění účinné ventilace místnosti s rozlohou metrů čtverečních se doporučuje digestoř s kapacitou odsávání  300 metrů krychlových za hodinu.

Obložené stěny a povrchy, kde se vlhkost drží, je nutné pravidelně čistit a dezinfikovat účinným čističem. Všimnete-li si, že se vám na oknech, stěnách a potrubí sráží voda, rychle mokré povrchy osušte a pokuste se vlhkost a její zdroje omezit. Rosení může být znakem narušení tepelných poměrů ve vaší domácnosti. Při rosení květin hlídejte, abyste rozprašovačem zbytečně nestříkali na stěny, nábytek a koberec. Pokud se tak stane, pokropená místa ihned vysušte.

Kuchyně, koupelny a prostory, v nichž se plísně mohou tvořit, častěji uklízejte (i několikrát v týdnu). Prostředkem proti plísním pak ošetřujte ohrožená místa – preventivně jednou měsíčně, ale pokud se již plíseň jednou objevila, tak jednou týdně. Abyste alespoň  trochu kompenzovali dávku chemie, kterou na boj proti plísni použijete, můžete na preventivní čištění použít účinné bio či ekologické čističe.

Povrchové plísně zvládnete

Pokud není plíseň příliš rozšířená nebo se jedná o klasickou plíseň v koupelně či kuchyni, sáhněte po dezinfekčním prostředku určeném na plísně. Stačí postižená místa postříkat, nechat několik minut působit a poté zbytky, které na stěně, zárubních či dlaždičkách zůstaly, opatrně setřít vlhkým hadrem a ten pak vyhodit. U práce nezapomínejte na ochranné rukavice a na nutnost větrání, a to v průběhu i dokončení hubení mikroorganismů.

Chytrá houba

Chytrá houba je název pro půdní organismus Pythium oligardum. Tato houba žije jako predátor, který napadá svůj vlastní druh. Svými vlákny proroste do plísně, a tak jí odebírá živiny, dokud ji nezahubí. Houba dokáže odebírat živiny pouze z plísně; pokud plíseň uhyne, houba se uloží do klidového stadia ve zdi či omítce na dobu dvou až tří let, kdy čeká na přísun další potravy. Pokud se plíseň během této doby na zdi neobjeví, houba ztrácí životaschopnost a časem úplně vymizí. Aktivní mikroflóra není škodlivá, tudíž nenapadá rostliny, zvířata ani lidi. Chytrá houba vydrží ve zdi rok, ale jsou i případy, kdy v ní vydržela pět let. Nátěr se doporučuje opakovat preventivně (přípravek Bio Repel) vždy při malování barvou, která není protiplísňová, nebo pokud se vyskytne problém. Skvělou výhodou této metody je, že aplikovaný přípravek není za žádných okolností zdraví škodlivý.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.