Kód pojišťovny

Jídlem ke zdraví

Ilustrační obrázek

Některé potraviny již svým tvarem napovídají, jakému orgánu jejich konzumace prospívá: funkci mozku podporují vlašské ořechy, ledvinám udělají dobře fazole.

Dobroty pro naši hlavu

Mozek potřebuje pro svoji práci klid, rovnováhu a především plynulé zásobení polysacharidy, které si v pravidelných odstupech rozkládá na glukózu. Jakmile mu je nedodáme, ať už ve formě polysacharidů, nebo monosacharidů, začne strádat, nemá totiž z čeho brát energii potřebnou k práci, a nám nezbývá nic jiného než si rychle dát něco sladkého, co mozek povzbudí k lepšímu výkonu a nám zvedne náladu. Většinou sáhneme po sladkém nápoji, kousku čokolády, sušence, prostě hledáme rychlý zdroje energie. Někdo si k tomu dopřeje ještě cigaretu. Mozek se na chvíli uklidní, ale za chvíli hladina glykemie klesne a situace se opakuje…

Čím tedy své „chytré hlavě“ prospějeme? Začneme-li využívat správný zdroj polysacharidů, máme vyhráno. Tím správným zdrojem jsou cereálie ve formě ovesných vloček. Ovesné vločky jsou skvělou snídaní – ideální je doplnit vločky kousky čerstvého ovoce nebo dosladit je medem. Dalším zdrojem polysacharidů jsou luštěniny, vlašské ořechy nebo nesolené mandle.

Ruku na srdce

Svému srdci uškodíte, budete-li se dlouhodobě přejídat potravou plnou nasycených a transmastných kyselin, rafinovaného cukru, bílé mouky, přesolených uzenin a chipsů. Pokud jste se už kvůli svému životnímu stylu dopracovali k cukrovce, ubližujete si.
Ovesné vločky pomohou i vašemu srdci. Kromě omega-3 mastných kyselin obsahují foláty a draslík. Navíc obsahují velkou dávku vlákniny, která napomáhá snížení cholesterolu v krvi. K obědu si častěji dopřejte rybu. Losos, tuňák, sleď a sardinky jsou nejbohatším zdrojem omega- 3  mastných kyselin. Dokážou snížit krevní tlak i riziko infarktu na pouhou třetinu. Maso z lososa obsahuje účinné antioxidanty, jako je astaxanthin, který pomáhá zbavit se aterosklerotických plátů v cévách. Zdrojem energie pro srdce jsou koenzym Q10 a draslík.

Dopřejte si někdy avokádo, jehož dužnina podporuje snížení hladiny „zlého cholesterolu“. Jídelníček vhodně doplní čočka, cizrna a fazole jako zdroje polysacharidů, vápníku a vlákniny, špenát obsahuje množství draslíku, vlákniny a folátů.

Žaludek nešetříme

Žaludku neprospívá zvláště tvrdý alkohol, kouření, konzumace velkého množství červeného masa, uzenin, bílého cukru, tučných a solených jídel, stres a nedostatek spánku.
Máte-li podrážděný žaludek nebo proděláváte –li infekční onemocnění, měli byste se vyhnout některým potravinám. Pozor bychom si měli dát na mléčné výrobky. Virová nebo bakteriální infekce totiž může způsobit stav, kdy dochází k nedostatečné tvorbě enzymu, který štěpí mléčný cukr. Máte-li citlivý žaludek, měli byste se také vyhnout pálivému koření (i když překvapivě samo o sobě působí na trávení povzbudivě) a zejména kombinaci koření a tuků.
Bubliny samy o sobě mohou zhoršit pocity plnosti. Žaludek může rozzlobit pár sladkých perlivých nápojů nebo míchaných drinků s bublinkami. Na vině také mohou být různé konzervanty (například kyselina citronová). Mnoho z nás pocity plnosti řeší skleničkou něčeho ostřejšího – někdy to pomůže, většinou však riskujeme nepříjemné překyselení žaludku a podráždění sliznice. Pocit přeplnění není nikomu z nás příjemný; jídla s vysokým obsahem tuku navíc mohou aktivovat receptory, které zpomalují vyprazdňování žaludku. Citrusové plody mohou u citlivějších jedinců způsobovat reflux (pronikání žaludečního obsahu zpět do jícnu) a bolesti žaludku.

Žaludku vždy prospěje pravidelnost v jídle. Nárazové velké dávky jsou pro něj zátěží, kterou si uvědomíme až v momentě, kdy je nám těžko. Během pár volných dnů na konci roku není nouze o pozdní večeře a kombinace, které umožní všechny lákavé lahůdky spojené s oslavou svátků. Proto bývají problémy se žaludkem a žlučníkem častým důvodem k návštěvám na pohotovosti.

Žaludku prospějí ovesné vločky, med, sójové mléko, lněná semínka. Velmi dobrým prostředkem ke zklidnění žaludku je odvar z jablek vařených 15 minut v litru vody. Sliznici regeneruje lžička rozemletých lněných semínek s medem. Celer udržuje v kondici nejen žaludek, ale i střeva a močový měchýř. Působí rovněž antimikrobiálně a antimykoticky. Žaludek přivítá vařenou mrkev, ale i kysané zelí a zvláště šťávu z něj. Přirozeným prostředkem proti překyselení žaludku je banán.

Zaměřeno na ledviny

Ledvinám škodí sůl, cukr, příliš velké množství bílkovin (maso, tvrdé sýry), alkohol i stres. Další riziko pro ledviny představuje obezita, ale také dlouhodobé vystavení se těžkým kovům nebo radiaci. Pod kontrolou bychom měli mít příjem vody. I když se doporučuje, že bychom měli neustále pít, u lidí s poruchou funkce ledvin to tak docela neplatí. Vysoký příjem může být nebezpečný i u některých diabetiků, jejichž ledviny nedokážou nadbytek vody vyloučit.

Konzumujeme-li po dlouhou dobu jídla bohatá na bílkoviny, ledvinová klubíčka nejsou na čas schopná filtrovat veškerou bílkovinu. Pak prosakuje do moči – nenápadně a plíživě, ve zcela zanedbatelném množství. Problém postupně přechází v poruchu funkce ledvin. Radikální omezení bílkovin však také není úplně dobré, protože jsou stavebním prvkem svalů.

Při léčbě ledvinových obtíží a otoků musíme omezit konzumaci potravin, které zadržují vodu v těle a zvyšují krevní tlak, tj. soli a všech výrobků, jež ji obsahují ve velkém množství (uzeniny, slanečky, potraviny ve slaném nálevu, chipsy, konzervy). Sůl nahradíme jiným kořením a bylinnými natěmi (bazalka, libeček, šalvěj, kopr, zelená petrželka, celerová nať). Ledviny pomohou pročistit jablka, broskve, nektarinky, třešně, melouny, okurky, chřest nebo petržel.

Čistička našeho těla

Játra jsou detoxikační orgán s vysokou schopností obnovy. Zatěžkávací zkouškou je pro ně jednoznačně alkohol. Podle údajů Světové zdravotnické organizace u nás alespoň jednou týdně pije alkohol již 17 % třináctiletých dívek a dvacet jedna procent stejně starých chlapců, u patnáctiletých jsou tato čísla již dvojnásobná. Co je však šokující – v obou kategoriích jsme první v Evropě.
Všichni víme, že dlouhodobá konzumace alkoholu bývá příčinou chronického onemocnění jater. Další příčinou cirhózy jater je pak infekční hepatitida.

Pokud játra postihne zánět, hovoříme o hepatitidě. Známe celou řadu typů infekční hepatitidy – označují se písmeny. Nejobvyklejší jsou virové hepatitidy typu A, B, C; proti prvním dvěma je možné se nechat očkovat. Dalším známým onemocněním je cirhóza. Tímto slovem popisujeme stav, kdy jsou játra poškozená či zjizvená nemocí (hepatitidou), nešetrným zacházením (alkohol) nebo vrozenou nemocí (cystická fibróza), takže nezvládají plnit svou funkci. Jde o poškození nevratné, nicméně pokud je cirhóza zachycena včas, je možné zabránit vhodnými opatřeními jejímu postupu a funkci jater zachránit. Játra může postihnout i rakovina. Jako u většiny jiných nádorů není možné jednoznačně určit, proč rakovina vzniká – ví se nicméně, že zhoubnému bujení přispívá chronická hepatitida.
Akutní selhání jater je nejčastěji způsobeno hepatitidou, toxickými látkami (otrava jedovatými houbami, předávkováním léky), nádorovým onemocněním, ztukovatěním a poruchami krevního oběhu. Chronické selhání jater je nejčastěji způsobeno tvrdnutím jater (cirhózou).

Játra jsou orgán s obrovskou regenerační schopností a i po poškození, odejmutí či odumření velké části jejich tkáně mají šanci dorůst, uzdravit se a být úplně funkční. Pokud všechny dostupné léčebné možnosti nepomohou a onemocnění postupuje, přichází na řadu transplantace.

Obecně játrům nepropívají tučná jídla, uzeniny, paštiky, majonézy či nadměrná konzumace sladkostí, čerstvého a kynutého pečiva a tučných ryb, smažených, grilovaných a konzervovaných jídel, někomu mohou vadit hrušky a aromatické potraviny jako česnek nebo cibule. Játra mohou zatěžovat také exotické potraviny (burské ořechy), ve kterých může být jedovatý aflatoxin. V různých druzích obilí se kvůli nevhodnému transportu mohou usazovat plísně, jež játrům samozřejmě neprospívají.
Naopak játrům prospívá libové maso, ryby, nenadýmavá zelenina, starší pečivo, vaječný bílek nebo nízkotučné mléčné výrobky. Pokrmy by měly být připravovány na vodě nebo dušením. Vědci dospěli k názoru, že játrům prospívá občasná konzumace kávy. Vhodný je čaj na očistu jater – doporučuje se ostropestřec, měsíček nebo aloe vera.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.