Kód pojišťovny

Potíže s trávením

Ilustrační obrázek

Když střeva zlobí ojediněle, může za to zpravidla jídlo. Zvláště v případě průjmů obvykle rychle najdeme viníka. Většina z nás hned pozná, jaká pochutina průjem způsobila. Někdy se problém objeví „kvůli nervům“, stresy se ale někdy mohou projevit i zácpou. Ojedinělé případy průjmu napravíme nejlépe živočišným uhlím, u zácpy jednorázovým projímadlem. Chronické případy ale vyžadují lékařské vyšetření.

O chronickou zácpu neboli obstipaci jde, když si ulevíme méně než třikrát týdně nebo máme tvrdou stolici a musíme na vyprázdnění vynakládat velké úsilí. Jestliže tak trpíme více než dvanáct týdnů v roce, měli bychom navštívit lékaře. Zácpa může signalizovat vážnější zdravotní problém. Zcela jistě běžte k lékaři, pokud jste ve stolici objevili krev, ať už čerstvou (červenou) nebo natrávenou (černou). Prevencí zácpy je dostatečný pitný režim – asi dva a půl litru tekutin.

Samozřejmě pomáhá i správný jídelníček, dostatek vlákniny a v neposlední řadě pohyb. Výborné bývají speciální masáže břicha, můžete je dělat i sami: od pravého podžebří spirálovitě k pupíku a zpátky, končíme ale od pravého podžebří v levé dolní části břicha. Někdy můžete při hmatu v podžebří i cítit, jak je tlusté střevo naplněné a jak jeho obsah posouváte žádoucím směrem.

Pokud nejde o dietní chybu, je průjem příznakem jiné nemoci. S pomocí překotného vyprazdňování se totiž tělo chce zbavit škodlivin a mikrobů. Na toaletu musíme tři- a víckrát denně a stolice je řídká až vodnatá. K častým příznakům průjmu patří také křeče v břiše a plynatost, může se také objevovat horečka, zvracení a celková únava. Pomáhá anýzový čaj, odvar z malinového nebo ostružinového listí můžeme podávat i dětem. Pokud náhlý průjem nepřejde do pěti dnů, raději navštivte lékaře, který zjistí příčinu a nasadí správnou léčbu. Častou příčinou průjmu bývá tzv. střevní chřipka čili gastroenteritida. Vyžaduje dodržovat dietu, jíme jen suchary a pijeme hořký čaj. Vhodné jsou minerálky bez bublinek, ale i iontové nápoje. V každém případě je nutné co nejvíce pít.

Jestli trpíte zácpou a průjmem střídavě, může to být příznakem mnoha onemocnění. Lékařské vyšetření je na místě. Potrápit umí i plynatost. Pomoci může aktivní uhlí, fenykl, anýz nebo pravidelná dávka probiotik.

Letní nehody

V horkém počasí se vše rychleji kazí, na to bychom měli myslet celé léto. Při domácí přípravě jídla i při skladování jídla můžeme udělat chyby, které nám způsobí průjem, bolesti břicha či jiné vážné komplikace.
V létě jsou průjmová onemocnění velmi často způsobena bakteriální nákazou vyvolanou salmonelami či kampylobaktery, zejména z nedostatečně tepelně upraveného masa (hlavně drůbežího), infikovaných vajec a výrobků z nich, vzácně se může přenést i nepasterizovaným mlékem a jinými potravinami.

Při letním grilování jsme nedočkaví, uždibneme kousek masa, který je ještě růžový a nejde od kosti, a za pár hodin se dostaví nelibé pocity, bolesti břicha, nevolnost a horečka. Necítíme se dobře a podvědomě je nám jasné, že za naše střevní obtíže může lákavě vonící nedopečené maso.
Jakým způsobem může být infikováno maso, které si chceme připravit doma? Co se týká salmonely, ke kontaminaci může dojít během zpracování masa na jatkách, během skladování nebo dané zvíře tuto bakterii mělo již předtím a dále pak kontaminuje své okolí a posléze i nás. Patogen kampylobakter je dokonce přirozenou součástí střevního traktu drůbeže, takže při neopatrném zpracování takto kontaminovaného masa se člověk velice snadno může nakazit. Proto je tak důležité pečlivě zachovávat hygienická opatření při domácí přípravě pokrmů, abychom možnou nákazu co nejvíce vyloučili. Nicméně přes častá varování hygieniků a lékařů u nás každoročně onemocní v důsledku těchto dvou patogenů více než třicet tisíc lidí. Nákaza v rámci rodiny není obvyklá, protože například salmonela má vysokou infekční dávku: k nákaze je tedy zapotřebí velkého počtu bakterií. Pokud dodržujeme běžnou hygienu, zpravidla není přenos z člověka na člověka pravděpodobný. Výjimkou jsou kojenci, kterým k nákaze stačí menší infekční dávka. Naopak u další z typických letních nákaz – úplavice vyvolané shigellami – stačí k nákaze velmi malá infekční dávka, což znamená, že se tato infekce v rodinách, a nejen tam, šíří velice snadno a rychle.

Na přípravu masa vždy vyčleňte speciální nože, prkénka; maso zpracovávejte odděleně od zeleniny a jiných potravin, aby nedošlo ke kontaminaci, v ledničce je třeba oddělit syrové maso od hotových pokrmů. Pokud maso před tepelnou úpravou umýváte pod tekoucí vodou, je nezbytné, aby v dřezu nebylo žádné nádobí, na které by tato voda stékala. Poté si v každém případě umyjte ruce mýdlem a utřete je do papírové utěrky na jedno použití. Když se totiž maso omývá, vznikne lehký aerosol, který může kontaminovat okolní povrchy.

Průběhy nákazy salmonelou a kampylobakterem mohou být rozličné, od lehkého až po velmi těžký. Záleží na typu daného kmene, na infekční dávce, dále jak je daný člověk citlivý, jak silnou má imunitu, Pozor je třeba dát hlavně u malých dětí, u nichž stačí menší infekční dávka než u dospělých. Ve větším ohrožení jsou rovněž lidé, kteří mají žaludeční obtíže, konkrétně sníženou aciditu žaludku, starší osoby a osoby oslabené dlouhodobým onemocněním.

Hlavní chybou, kterou lidé s akutními střevními problémy dělají, je, že se bojí pít dostatek tekutin, aby následně nemuseli spěchat na toaletu.  Je naopak nezbytné pít dostatek tekutin, u urputných průjmů klidně tři až čtyři litry denně. Jinak se nemocný velice rychle dopracuje k dehydrataci, může nastat selhání ledvin a je nezbytná urychlená hospitalizace v nemocnici.
V prvopočátcích mírných zdravotních obtíží se uplatní známé „černé“, tedy medicinální uhlí nebo jiná obdobná látka ze skupiny adsorbencií, které jsou ve střevním traktu schopné na sebe vázat toxické látky a vylučovat je z těla ven. Dále jsou vhodná probiotika, která se doporučují jako nespecifický protiprůjmový prostředek vzhledem k tomu, že jsou schopna podporovat zdravou střevní mikroflóru.

Není třeba asi zdůrazňovat, že pokud máme střevní obtíže, je zapotřebí přizpůsobit jídelníček našemu aktuálnímu stavu. Když nám ale není dobře, velice rádi přistoupíme na minimální přísun jídla skládající se ze suchých rohlíků, sucharů, rozvařené rýže, bramborové kaše a černého čaje. Kromě čaje jsou k pití vhodné nesycené minerálky bez příchuti a je dobré také nasadit rehydratační roztok/nápoj, který lze zakoupit v lékárně již namíchaný. Obsahuje všechny potřebné látky: sodík, draslík, citrát a glukózu, která zlepšuje vstřebávání ve střevě.
Dehydrataci poznáme snadno – sliznice jsou suché, vylučujeme málo moči, oči působí zapadle, kožní turgor je snížený, což znamená, že při vytažení kožní řasy, kupříkladu na ruce, krku či břiše dvěma prsty se kůže vrací velmi pozvolna do původní polohy. U kojenců a malých batolat je vpadlá fontanela (tzv. lupínek – vazivové spojení na hlavě v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku).

Ohrožené skupiny

Ne vždy mají bakteriální nákazy vyvolávající střevní onemocnění pouze mírný charakter. U lidí oslabených, dlouhodobě nemocných, dětí a starších osob hrozí v první řadě již zmíněná dehydratace, akutní selhání ledvin a řada dalších komplikací. Bakterie se totiž může dostat do krve a být tak roznesena po celém organismu nebo se usídlí v některém z orgánů a vytvoří hnisavé ložisko v mozku, kloubech, kostech nebo osrdečníku.
Může též nastat celková sepse organismu („otrava krve“). To se již jedná o vážný stav vyžadující hospitalizaci. Její příznaky jsou různé v závislosti na tom, jak je daný stav těžký. Může být přítomna vysoká horečka, třesavka, typické jsou vysoké hodnoty CRP.

Na otázku, jak dlouho po odeznění příznaků jsme nosičem nákazy, není jednoznačná odpověď. Je to různé. V momentě, kdy je člověk „pozitivní“, to znamená, že vylučuje salmonely či kapylobaktery stolicí, je nahlášen na hygienickou stanici. Aby byl vyhodnocen jako již neinfekční, tedy vyléčený, musí mít negativní tři po sobě jdoucí výtěry. Nicméně se stává, že se salmonely vylučují ven z těla poměrně dlouhou dobu, ale pacientovi již fyzicky nic není. Dny, týdny, měsíce; čím je dítě mladší, tím déle může vylučování patogenu z organismu trvat Antibiotická léčba přitom může paradoxně tento stav ještě prodloužit.

Nebezpečí ze sýrů

Dalším z onemocnění, jež mohou vzácně vyvolat průjem a střevní obtíže, je listerióza. Nakazit se můžeme především konzumací infikovaných zrajících sýrů, nepasterizovaného mléka (pasterizací se patogen ničí), mastných výrobků či kontaminované zeleniny. Kromě střevních projevů, bolestí hlavy a zvracení se může projevit jako hnisavý zánět mozkových blan. Těhotným ženám může listerióza přivodit předčasný porod, nebo dokonce potrat, novorozenec může mít také hnisavý zánět mozkových blan či sepsi.

Pozor na hlodavce

Často míváme obavu z nákazy od hlodavců, zvláště když tito malí škůdci bydlí uvnitř příbytků. Hlodavci mohou být též přenašeči salmonely, ale není to obvyklá cesta nákazy. Mohou roznášet i leptospiry vzhledem k tomu, že je přirozeně vylučují močí. Projev této nákazy bývá obvykle lehčího rázu, tedy horečnatý stav, nehnisavý zánět mozkových blan, může však dojít i k postižení jater a ledvin. Toto onemocnění je známé pod názvem „blaťácká horečka“. U druhého typu této infekce se vyskytují též závažnější příznaky jako žloutenka, selhání ledvin a krvácivé projevy.

Cestovatelský průjem

Říká se mu faraonova kletba i Montezumova pomsta; je to vlastně úplně jedno a jedno taky je, kde vás postihne. Přijít k němu můžete totiž i na Moravě. Může být vyvolán různými podněty, ale nejčastěji bývá způsoben kontaminovanými potravinami, vodou nebo jinak kořeněnými jídly či vystavením patogenním bakteriím a virům, na které jsme zvyklí. Stejně tak ho může vyvolat i časový posun, stres, únava nebo klimatické změny.
Chceme-li předejít problémům, musíme před cestou myslet na prevenci. Před dovolenou bychom měli užívat probiotika, umývat si ruce před každým jídlem a po každé návštěvě toalety, nepít vodu z kohoutku či od pouličních prodavačů a jíst pouze dobře umyté ovoce a zeleninu, jíst čerstvé a tepelně zpracované potraviny, nesahat na místní zvířata a v rizikových zemích se vyhýbat konzumaci zmrzliny, pokrmů z trhu nebo vejcím. A určitě hraje roli i to, jak jste silní a jakou máte imunitu. Oslabení jedinci budou určitě v nevýhodě.

Jaké jsou nejčastější problémy v létě s trávením? Statistiky jsou neúprosné – cestování je spojeno s vyšším rizikem přenosu onemocnění. Mezi nejčastější z nich patří střevní infekce, ať už virové či bakteriální, spojené s průjmy a zvracením. Některým problémům je možné předcházet třeba očkováním nebo zvýšenou hygienou.
Pokud jde o průjem, nejčastěji je viníkem bakterie, a to konkrétně salmonela nebo kampylobakterie, které se do zažívacího traktu dostanou z kontaminované potravy nebo viry (nejčastěji rotaviry), které se šíří kapénkovou infekcí. Některé mikroorganismy navíc produkují toxiny, které poškozují sliznici střev a pronikají do krve; vzácněji mohou poškozovat i další orgány.

Průjem u dětí

V případě dětí jsou prvními příznaky nevolnost, nechutenství a bolest bříška. Po krátké době se pak dostaví zvracení, zvýšená teplota až horečka a průjem. Stolice může mít zelenou barvu s příměsí hlenu a krve. Při průjmu větším batolatům a předškolním dětem nabízejte minerální vody nebo rehydratační roztok. Tekutiny by měly být chladnější, teplé nápoje dráždí postižený žaludek – chlad mírní zánět. První dávky podávejte po lžičkách. Když zvracení ustane, dávky můžete zvyšovat. Kromě tekutin nedávejte žádné jiné jídlo. Průjem pomůže zvládnout smecta (sáčky s přírodním čištěným jílem, který na sebe váže toxiny), dětem do 40 kg nepodávejte endiaron, pro děti není vhodné ani imodium. Teprve druhý den lze podat jablko, banán, starší pečivo. Pokračujte v dietě podáváním kašovité stravy, masových vývarů se zeleninou a rýží. K normální stravě se vraťte až po několika dnech. Lehčí průjem zvládnete sami. Lékaře vyhledejte, pokud by dítě opakovaně zvracelo, neudrželo vodu, mělo vysokou horečku a stále velmi řídké stolice. Pak hrozí velká ztráta tělesné vody, což je nebezpečné.

Dovolenou znepříjemní i zácpa     

Zácpa může být někdy horší než průjem. Nejčastější příčinou zácpy je nedostatek vlákniny nebo tekutin, ale i málo pohybu. Zásadní roli při vzniku zácpy sehrávají také špatné stravovací návyky – nepravidelná strava, nedostatek vlákniny ve stravě, špatný pitný režim či stres. Často si lidé v létě dopřávají párky a fast food na plážích u rybníka, sem tam snědí i svačinu, kterou měli delší dobu v rozpáleném autě, nebo pijí velké množství sladkých a alkoholických nápojů. Nemůžeme se pak divit, když nás trápí křeče, nadýmání, průjem, zvracení nebo zácpa.

Jakmile ale už na dovolené zácpu dostanete, snažte se víc hýbat, konzumovat potraviny s vlákninou a dostatečně pít. Určitě vyzkoušejte také lněné semínko (obsahuje hodně vlákniny a také omega-3-mastné kyseliny). Místo bílého pečiva jezte celozrnné, dopřejte si obiloviny a hodně ovoce a zeleniny. Jedním z nejstarších domácích prostředků proti zácpě jsou sušené švestky, které mají hodně vlákniny a obsahují látku, která podporuje střevní stahy a nucení na stolici. Krátkodobou zácpu, pokud není provázena podezřelými symptomy, lze většinou vyřešit dostatečnou hydratací a jednorázovým podáním běžného projímadla či glycerinového čípku. Ovšem skutečně jen jednorázově, dlouhodobé podávání projímadel vede k návyku a poškození střeva. Na dovolenou si také můžete přibalit rozpustnou vlákninu, kterou můžete koupit v lékárně ve formě doplňku stravy a přimíchat ji do jakéhokoli jídla.

Rozhodneme-li se někam cestovat, měli bychom zvážit nejen svůj stav a kondici, ale také stav ostatních členů rodiny. Nevyplácí se odjíždět na dovolenou při nemoci, nebo ve chvíli, kdy máte oslabenou imunitu, například po dlouhém boji s nějakou nemocí. Nezapomeňte si sjednat cestovní zdravotní pojištění. Lékařská péče by vás v zahraničí mohla vyjít velmi draho. Vybavte se cestovní lékárničkou a v případě cest do exotických zemí je vhodné nechat se naočkovat proti infekčním onemocněním, která se vyskytují v jednotlivých zemích. Před cestou navštivte odborníka, nejlépe očkovací centrum, kde můžete konzultovat seznam povinných a doporučených očkování pro jednotlivé destinace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.