Kód pojišťovny

Nevítaný společník z bazénu

Ilustrační obrázek

Vznik bradavic způsobují viry ze skupiny lidských papilomavirů. Snadno se přenášejí a k nákaze nejčastěji dochází přímým dotykem s bradavicí. Viry po kontaktu s kůží pronikají do její povrchové části, a tím dochází k množení napadených buněk. Než se bradavice vyklube, trvá to i několik měsíců. Vir se totiž nějakou dobu množí. Z jednoho výrůstku se může nákaza rozšířit na jiné části těla. Bradavice snadno poznáte. Jde o kožní výrůstky, které obsahují odumřelé kožní buňky. Jsou bílé nebo našedlé a mají hrubý povrch.

Protože jde o virovou nákazu, můžeme se s ní setkat kdekoli. Nejrizikovější jsou společné sprchy v bazénech a posilovnách. Proto si nikdy nezapomeňte vzít plážovou obuv. Virus nejčastěji útočí v místech, kde je kůže poraněná. Mohu to být drobné oděrky, záděry nebo drobné řezné rány. Proto bradavice často objevíte v jejich sousedství. Může na vás „zaútočit“ jen jedna nebo celá skupinka. Nejčastěji je najdeme v okolí nehtů, na prstech, chodidlech nebo na kloubech.

K rozvoji tohoto problému přispívá i snížena imunita organismu. Výsev bradavic může být v některých případech velmi bolestivý, zvláště pokud zasáhnou oblast chodidel. Většina bradavic zmizí do roka sama, ale je lepší problém vyřešit buď pomocí přírodních metod, nebo u lékaře. Nikdy se nesnažte bradavice likvidovat hrubou silou. Krvácením by se virus naopak ještě více rozšířil. Nevhodné je i škrábání, kterým se bradavice rovněž přenášejí na jiné části těla.

Lékař versus příroda

Větší bradavice se odstraňují chirurgicky. Jednou ze základních metod léčby je potírání těchto výrůstků roztokem kyseliny salicylové nebo zmrazení, což je lokální aplikace kapalného dusíku, odstranit se dají i laserem.

Věříte přírodní léčbě? Bradavice virového původu zničí hlíva ústřičná. Pokud je častou součástí vašeho jídelníčku nebo ji konzumujete v tabletách, napomáhá regeneraci buněk a k posílení imunity. Díky vláknině, kterou obsahuje, dochází k odstranění škodlivin z těla. Hlíva kromě vitaminů obsahuje taktéž stopové prvky – železo, jód, selen, draslík – mastné kyseliny, proteiny a steroly.

Nevadí-li vám pach česneku, pak jeho stroužek nakrájejte na plátky. Silnější plátek přiložte na bradavici a zalepte. Když se vám neobjeví alergie, nechte česnek na postiženém místě působit několik hodin, nejlépe přes noc. Bradavice se pak sama odloupne.
Na vatový tamponek nakapejte pár kapek tea tree oleje, přiložte na bradavici a zalepte. Nechte působit přes noc, ráno vyměňte, Proces opakujte asi týden, bradavice by měla zmizet. Podle některých je účinné třít bradavice plátkem syrového bramboru nebo vnitřní stranou banánové slupky. Potírejte bradavici smotkem vaty namočeným v čerstvé ananasové šťávě. Obsahuje enzymy, které by měly bradavici rozpustit.
Válku proti bradavicím můžete vyhrát, budete-li je potírat některým z uvedených prostředků:

  •          vitaminem A nebo E
  •          hustou pastou z rozdrcených tablet vitaminu C a vody
  •          pastou z rozdrceného aspirinu
  •          šťávou z aloe nebo ze smetánky lékařské
  •          klasickým bylinným prostředkem na bradavice je mast z túje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.