Kód pojišťovny

Hospodaření s železem

Ilustrační obrázek

Už tři tisíce let před Kristem byly egyptské železité vody užívány jako posilující prostředek. Avšak teprve počátkem 20. století byla prozkoumána úloha železa v organismu.
V těle dospělého člověka je obsaženo 4-4,5 g železa, přičemž u žen je toto množství nižší než u mužů. Příroda zařídila, že to, co má zásadní význam pro naše zdraví, je v našem organismu skladováno. A to je i případ železa. Asi 70 % železa je zužitkováno a 30 % zůstává v rezervě.


Železo je pro fungování našeho organismu nepostradatelné, na druhou stranu se však jeho přebytků neumíme zbavit, nemáme vyvinutý mechanismus, jak nadbytek z organismu odstranit. Nahromaděné železo pak může poškodit naše vnitřní orgány (srdce, slinivku, játra). Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášejících kyslík k buňkám. Máme-li nedostatek železa, náš organismus nemá dostatek energie ke svému fungování. Hemoglobin dává naší krvi barvu, a tak je i pokožka zbarvená dorůžova. S úbytkem železa pokožka automaticky bledne.

Nedostatek železa se projevuje únavou, nevýkonností, nekoncentrovaností, pocity zimy, těžší formy anemie pak mohou být spojeny s příznaky srdeční nedostatečnosti. Objevují se také bolesti hlavy, suchost pokožky, rozpraskané koutky úst, častá jsou opakující se infekční onemocnění, poruchy termoregulace nebo nechutenství.
Nedostatek železa je nejběžnější příčinou chudokrevnosti. Počet červených krvinek je sice v normálním rozmezí, ale zmenšuje se jejich velikost a podíl krevního barviva se železem. Často vzniká po dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpá všechny zásoby železa v organismu.

Z pohledu lékaře mezi první jasné příznaky nedostatku tohoto prvku patří snížení jeho obsahu v krevním řečišti. Přesnějším vyšetřením je stanovení hladiny zásobní bílkoviny pro železo v organismu, která se nazývá feritin. Pokles hladiny vždy znamená nedostatek železa. Hodnoty červeného krevního obrazu se mění až při poměrně závazném nedostatku železa v organismu, kdy dochází nejprve ke snížení obsahu hemoglobinu v krvince, zmenšení krvinky a posléze k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu v krvi.

Železo a chudokrevnost

Odhaduje se, že chudokrevnost ovlivňuje asi pětinu světové populace, a to především v rozvojových zemích. Sklon k chudokrevnosti mají ženy se silným menstruačním krvácením, ale i pacienti s hemoroidy, polypy konečníku, vředovým onemocněním žaludku nebo střev, rakovinou tlustého střeva nebo při dlouhodobém užívání acylpyrinu či jiných léků, například ibuprofenu.

Stupeň anemie může být různý, od mírných forem až po těžkou anemii, která může být až život ohrožující. Pro příznaky anemie je důležité, jak rychle vzniká. Když vzniká pomalu, může se na ni nemocný adaptovat a snášet daleko vyšší stupeň chudokrevnosti, než když anemie vznikne rychle. Nejčastěji je anemie spojena právě s nedostatkem železa. Postihuje i v Evropě asi na 15-17 % žen. Nejvíce udávanou příčinou je nepoměr mezi příjmem železa a jeho ztrátami, zejména u žen při silnějším menstruačním krvácení. Všechny ženy se silnější menstruací by měly být vyšetřeny na zjištění stavu zásob železa s tím, že je třeba ověřit, zda příjem železa dostatečně kryje jeho ztráty z organismu.

Podávání různých potravinových doplňků a multivitaminových přípravků obsahujících železo většinou nemá význam, protože obsahují poměrně malé množství železa, které nestačí pokrýt jeho ztráty při cyklu. Každá žena při menstruaci denně ztrácí dvojnásobek denní potřeby železa. Také během těhotenství mají ženy větší potřebu železa, tento minerál je nenahraditelný pro život plodu, který během posledních čtyř měsíců spotřebovává velké množství pro své zásobování kyslíkem. Nedostatek železa v době těhotenství zvyšuje pravděpodobnost nízké porodní váhy novorozence a předčasného porodu. Žena, která kojí, ztrácí asi 0,5-1 mg denně. Odhaduje se, že každá druhá žena před přechodem trpí nedostatkem železa. Ženy s nedostatkem železa jsou také zimomřivější.

Anemie může signalizovat také vážnější krevní onemocnění, tzv. myelodysplastický syndrom, při němž dochází k poruše krvetvorby v kostní dřeni. V tomto případě pomáhá transfuzní léčba. S ní ale může být spojeno i riziko přetížení organismu železem. Hematologové však těmto rizikům umí předcházet nasazením účinné terapie. Na anemii z nedostatku železa nemá vliv dědičnost. Dědičné jsou některé vzácné typy anémií, kdy kupříkladu dochází k předčasnému rozpadu krvinek kvůli vrozené poruše jejich funkce. Tento typ anemie představuje necelé jedno procento všech anemií.

Dlouhodobá, postupně se prohlubující anemie z nedostatku železa může vést ve svém důsledku k poškození orgánů, které jsou závislé na nepřerušované dodávce vysokého množství kyslíku dopravovaného krví. Takovým orgánem je srdce. U jiných vzácnějších typů anemií, jejichž příčinou není nedostatek železa, může být pro organismus nebezpečný naopak nadbytek železa, který vzniká kvůli zvýšenému rozpadu krvinek či dodáním železa v transfuzích při korekci anemie.

Železo dodávejte v „přírodním“ stavu

Doba do obnovení normální hladiny zásob železa je zcela individuální, závisí na hloubce jeho deficitu, většinou je i po obnovení normální úrovně zásob třeba podávat určitou udržovací dávku, zejména tam, kde se nepodařilo zcela odstranit příčinu nedostatku železa.
Železo najdeme v melase, vaječném žloutku, játrech, hovězím mase, zvěřině, vhodná je čočka, fazole, pažitka, petržel, špenát, šťáva ze švestek, sušené meruňky, datle.

Můžete si koupit i minerálky s vysokým obsahem železa.
Nedostatečný přísun železa do organismu mnohdy zapříčiňuje nevhodné stravování, nadbytek bílého cukru, bílé mouky, loupané rýže nebo mnoho mléčných výrobků. Při mletí bílé mouky je odstraněno okolo 60 % železa oproti celozrnné mouce.  Také drastické diety mohou mít velký vliv.
Pokud před jídlem bohatým na železo vypijeme sklenici čerstvé šťávy nebo džusu z pomeranče nebo grapefruitu, zvýší se využitelnost železa v organismu až o 100 %. Naopak vstřebávání železa se snižuje, když masité pokrmy zapijeme silnou černou kávou nebo čajem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.