Kód pojišťovny

Krk a hlava v ohrožení

Ilustrační obrázek

Rakovina hlavy a krku je šestým nejčastějším typem nádorového onemocnění; většinou postihuje lidi ve věku nad 40 let, onemocní jí častěji muži než ženy – většinou ti, kteří kouří a pijí alkohol. Bohužel až 60 procent lidí s karcinomem hlavy a krku již v době diagnózy má lokálně pokročilé onemocnění.

Příznaky jsou různorodé

Příznaky nádorů hlavy a krku závisejí především na lokalizaci nádoru. U nádorů nosní dutiny a nosohltanu je nejčastěji jednostranná neprůchodnost nosu, krvácení, hnisavý výtok, ale také nedoslýchavost. Nádory dutiny ústní a hltanu se projevují pocitem cizího tělesa, potížemi s polykáním, bolestivým polykáním, může se objevit také příměs krve ve slinách, zduření či bulka na jazyku nebo jinde v dutině ústní, na onemocnění může upozornit i nepadnoucí zubní protéza. V některých případech jsou prvním příznakem až zvětšené krční uzliny, tedy metastáza v uzlinách, a primární nádor pacient vůbec nepozoruje. U nádorů hrtanu jsou běžnými příznaky chrapot – změna hlasu, dýchací, eventuálně polykací obtíže nebo vykašlávání krve. Příznaky nádorů horních cest dýchacích a polykacích nemusejí být charakteristické a mohou se podobat příznakům jiných onemocnění, třeba zánětům.

Rizikové faktory onemocnění

Jako u jiných typů rakoviny jsou i u těchto případů nejškodlivějšími faktory kouření a konzumace alkoholu. Kombinace tabáku a alkoholu riziko mnohonásobně zvyšuje. Novým rizikovým faktorem je lidský papilomavirus, který způsobuje již více než polovinu nádorů ústní části hltanu. Těchto nádorů v poslední době celosvětově přibývá, zatímco výskyt nádorů vázaných na tabák je stabilní. Nárůst výskytu nádorů ústní části hltanu je bezesporu způsoben šířením lidského papilomaviru. Jde o stejný typ viru, který je původcem nádorů děložního hrdla, a jeho šíření souvisí se sexuálním chováním.

V souvislosti se šířením lidských papilomavirů se v poslední době mění i epidemiologie. Přibývá pacientů, kteří jsou mladší, často nekuřáci a o své zdraví většinou dbají. Důležitým preventivním opatřením ke snížení výskytu nádorů hlavy a krku by kromě omezení konzumace tabáku dále mohlo být plošné očkování proti lidskému papilomaviru, a to nejen u dívek, ale i chlapců.

Existuje i genetická predispozice, velmi dobře je známá například u nádorů nosohltanu především v jihovýchodní Asii. Naproti tomu v Evropě u nejčastějších nádorů, jako jsou nádory hrtanu a hltanu, nehraje genetické predispozice rozhodující roli.

Léčba

O způsobu léčby pacientů s nádory hlavy a krku rozhoduje tým odborníků, ve kterém má být chirurg hlavy a krku, onkolog, rentgenolog, případně plastický a maxilofaciální chirurg. Vzhledem k častým vedlejším onemocněním pacientů s těmito nádory je součástí týmu také internista. Je výhodou, pokud se zúčastní i odborník na výživu a logoped.

Základem léčby těchto nádorů je chirurgie a radioterapie. U lokálně pokročilých nádorů je chirurgie kombinována s pooperační radioterapií a radioterapie se kombinuje se současně podávanou chemoterapií. V chirurgii se využívají nové metody – například endoskopické postupy, laser, ultrazvukové skalpely, někdy i robotická chirurgie. Významným pokrokem je dnešní široká škála rekonstrukčních výkonů, které umožňují rozsáhlejší resekce a snižují funkční postižení.

Radioterapeutické postupy jsou dnes na vysoké úrovni, ozáření je přesněji zacílené a okolní tkáně jsou šetřeny podstatně lépe než dříve. Moderní chemoterapie v kombinaci se zářením zlepšila výsledky přibližně o 10 procent, ale za cenu většího poškození pacienta. Začíná se používat i biologická léčba, jejíž toxicita je nižší. Obecně lze říci, že zatímco kvalita života pacientů po léčbě je dnes patrně lepší než dříve, výsledky léčby ve smyslu přežití se zlepšují jen velmi pomalu.  Je to dáno především tím, že většina těchto typů nádorů je léčena v pokročilém stadiu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.