Kód pojišťovny

Žaludek

Ilustrační obrázek

Žaludek je svalový vak, který je umístěný v horní části břicha a jeho horní konec je připojen k jícnu a dolní část k dvanáctníku.

Stěna žaludku je tvořena silnou svalovou vrstvou, kterou z vnitřní strany vystýlá sliznice. Hlavní funkce žaludku je shromažďování a trávení potravy. V žaludku se zadrží téměř veškerá potrava, kterou v průběhu konzumace jídla sníme. Zůstane tam až do té doby, pokud se činností žaludeční stěny důkladně nepromíchá.

Trávicí šťávy

Žaludek vylučuje velké množství trávicích šťáv, které obsahuj enzym pepsin. Ten rozkládá bílkoviny na menší molekuly, které jsou dále rozpracovávány. Dále obsahuje žaludeční šťáva kyselinu chlorovodíkovou, která se tvoří ve žlázkách žaludeční sliznice. V žaludku je stále okolo 30 ml tekutiny, a to i v případě, že je zcela prázdný. Produkce žaludeční šťávy z části kontrolují nervy a z části hormony. Sekrece žaludeční strávy je ovlivněna také stresem a hněvem. Potrava se po vstupu do žaludku mísí s žaludeční šťávou, aby nabyla konzistence husté pasty. Poté se potrava po malých porcích vytlačuje do dvanáctníku.

Gastritida

Jedná se o poměrně časté onemocnění, které vzniká v důsledku podráždění a zánětu žaludeční sliznice virovou infekcí, konzumací nadměrně kořeněných jídel nebo nadužívání alkoholu, stresem apod. Lehčí případy gastritidy vyvolávají příznaky žaludeční nevolnosti, zvracení nebo bolesti břicha.

Pálení žáhy

Bolest, která přes den vytrvale pálí za hrudní kostí a v noci nás nenechá spát, protože žaludeční kyselina stoupá až do krku a my se budíme bolestí. Příčinou pálení žáhy je ochabnutí svěracího svalu žaludku, nazývaného pylorus neboli vrátník. Pálení žáhy bývá někdy velmi nepříjemnou záležitostí. Zbavíme se jí však velmi snadno, když sníme rozžvýkáním několik neloupaných mandlí, nebo kousek špeku, popř. vypijeme trochu citronové šťávy.

Kmínový čaj

Kmínový čaj se při pálení žáhy velmi osvědčil. Lžičku kmínu spaříme v šálku vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat. V akutních případech pomáhají antacid s obsahem minerálních látek. Tyto preparáty neutralizují žaludeční šťávy a mírní bolest.

Překyselení žaludku

Bolesti při překyselení žaludku celkem velmi účinně a rychle utiší fazole, rýže, sója, chléb. Na překyselený žaludek si dáme půl šálku vařené rýže, která váže přebytečnou žaludeční kyselinu. Jinak můžeme kyselinu neutralizovat fazolemi nebo sójovým sýrem.

Ke zklidnění žaludku může také pomoci chléb. Jídlo má být konzumováno v rozumné míře, protože platí to, že čím více jíme, tím více žaludečních šťáv se vylučuje.

Lehké bolesti žaludku

Máta patří k nejstarším léčebným prostředkům a při lehkém bolení žaludku je neporazitelná. Její éterický olej a tříslovina pomáhají proti křečím a uvolňují trávicí trakt. Máta také ničí viry a bakterie, které se v žaludku bouří. Stačí denně vypít několik šálků mátového čaje.

Podráždění žaludeční sliznice

Jestliže nás začne bolet břicho, pomůže nám podmáslí. Obsahuje zásadité složky, které zklidní podrážděnou žaludeční sliznici. Nastrouháme půlku jablka, rozdrobíme dva suchary a vše zalijeme sklenicí podmáslí.

Česneková polévka na zklidnění

Žaludek se uklidní, když si uvaříme česnekovou polévku bez tuku. Na talíř dáme rozetřené dva stroužky česneku a na kostičky nakrájený a osmahnutý chléb. Vše zalijeme horkou a osolenou vodou, ve které jsme vařili dva brambory s kmínem.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy můžeme po domácku léčit hlavně klidem a pitím vždy čerstvě připravené šťávy ze syrových brambor.

Při tomto onemocnění je důležité změnit životosprávu, nepít kávu, nejíst na lačno větší množství sladkého, vyhneme se dráždivé stravě, zejména kořeněným, pálivým a těžce stravitelným jídlům. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.